ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανέστης Βλάχος: Με δημοτική δαπάνη η κηδεία του – Πότε θα γίνει, συγκινητική κίνηση της οικογένειας

Ανέστης Βλάχος: Με δημοτική δαπάνη η κηδεία του – Πότε θα γίνει, συγκινητική κίνηση της οικογένειας
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Ανέστης Βλάχος
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ανέστης Βλάχος: Ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας στο Α’ Νεκροταφείο της πόλης για τον αγαπημένο ηθοποιό που «έφυγε» την Τρίτη (24.08) από τη ζωή. Τι ζήτησε η οικογένειά του.

Την Τρίτη (24.08) ο καλλιτεχνικός χώρος στην Ελλάδα είχε ακόμα μια μεγάλη απώλεια. Σε ηλικία 87 ετών μετά από αρκετά μεγάλη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο Ανέστης Βλάχος κατέληξε, όπως ανακοίνωσε ο γιος του, Ηρακλής.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή μέσα από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Η συγκινητική ανακοίνωση της οικογένειας

Η οικογένειά του, μέσα από μια μακροσκελή ανακοίνωση, ενημέρωσε για την κηδεία του Ανέστη Βλάχου η οποία θα γίνει την Παρασκευή 27 Αυγούστου, στις 12:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Μάλιστα, με δική του ανακοίνωση ο δήμος Αθηναίων ενημέρωσε πως θα αναλάβει όλα τα έξοδα.

Στις ευχαριστίες της οικογένειας συμπεριλήφθηκαν τόσο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΑΕΚ, που όπως αναφέρεται «ήταν οι μεγάλες του αγάπες». Το πλέον συγκινητικό, ωστόσο, ήταν πως η οικογένεια ζήτησε αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα για να ενισχυθεί το έργο της ΜΑΦ Γαλιλαία, δημοσιεύοντας και τους σχετικούς λογαριασμούς.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Ανέστη Βλάχου

Mε βαθυτάτη οδύνη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας πατέρα και παππού Ανέστη Βλάχου.

Ο Ανέστης Βλάχος έδωσε μία γενναία μάχη για τη ζωή, τον τελευταίο σχεδόν ένα μήνα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Δυστυχώς όμως, η καρδιακή ανεπάρκεια η οποία τον ταλάνιζε τα τελευταία χρόνια και η σοβαρότερη επιπλοκή της, η πολυοργανική ανεπάρκεια, τον κατέβαλλαν με αποτέλεσμα να καταλήξει εχθές, 23 Αυγούστου 2021, λίγο πρίν τα μεσάνυχτα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου που έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και φρόντισαν τον ανθρωπό μας.

Ευχαριστούμε επίσης όλον αυτόν τον υπέροχο κόσμο που τον αγάπησε και συνδέθηκε μαζί του για την συμπαράσταση στο πένθος μας.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και τον Αντιδήμαρχο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς - Eleftherios G. Skiadas που θέλησαν να τον τιμήσουν με την ευγενική παραχώρηση από την πόλη που αγάπησε, έζησε και υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος, χώρου στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών για την ταφή του.

Ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Υπουργό και προσωπική του φίλη, κυρία Λίνα Μενδώνη για την αγάπη και τα θερμά λόγια.

Ευχαριστούμε την AEK FC / ΠΑΕ ΑΕΚ και το ΠΑΣΟΚ, τις μεγάλες του αγάπες, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τα ιδιαιτέρως τιμητικά και άκρως συγκινητικά τους λόγια.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, πως η εξόδιος ακολουθία, θα ψαλεί, την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγιών Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Τέλος, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε στην αγάπη σας, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του σπουδαίου έργου της ΜΑΦ Γαλιλαια / Galilee PCU, στους κάτωθι λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ: 087/558030-72 (ΙΒΑΝ: GR35 0110 0870 0000 0875 5803 072, BIC: ETHNGRAA)

ALPHABANK: 28 300 200 200 2174 (ΙΒΑΝ: GR51 0140 2830 2830 0200 2002 174, BIC: CRBAGRAAXXX)

EUROBANK: 0026.0334.87.0200557977 (IBAN: GR4002603340000870200557977, BIC:ERBKGRAA)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6048149050986 (IBAN: GR58 0171 0480 0060 4814 9050 986, BIC:PIRBGRAA)

Δικαιούχος: ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ.

Αιωνία σου η μνήμη πατέρα, παππού, σύζυγε, φίλε, αδελφέ!

Μετά τιμής,

Η οικογένεια.

Ποιος ήταν ο Ανέστης Βλάχος

Ο Ανέστης Βλάχος έγινε διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους «κακών» στον κινηματογράφο, έχοντας παίξει πολλές φορές μοχθηρούς ρόλους.

Έπαιξε σε 180 ταινίες και τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Όπως έλεγε: «Εγώ είμαι ρολίστας. Δεν μπορείς να με κατατάξεις ούτε στους δραματικούς ούτε στους κωμικούς ηθοποιούς. Εμένα μου έμεινε η στάμπα του σκληρού λόγω της φυσιογνωμίας μου, κι έτσι οι σκηνοθέτες μου έδιναν συνεχώς ρόλους για να παίξω».

Ο ρόλος του «κακού» και το ατύχημα

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.

Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ, μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Ωστόσο, ο τραυματισμός του δεν στάθηκε εμπόδιο. Όπως είχε πει: «Μετά από το περιστατικό αυτό έπαιξα σε ταινίες του Κούνδουρου, του Γεωργιάδη, του Γρηγορίου, του Γλυκοφρύδη, του Κώστα Μανουσάκη».

Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο. Αυτός ο ρόλος τον έκανε περιζήτητο στον ελληνικό κινηματογράφο.

Τη δεκαετία του ’60 είχε ήδη καθιερωθεί σε ρόλους «κακού», ενώ έπαιξε ακόμη και την αρκούδα στην ταινία «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου».

Τη δεκαετία του 70 ασχολήθηκε και με την πολιτική και ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του: «Ήμουν ο ιδρυτής της πρώτης τοπικής του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Κι αργότερα, με ένα συνάδελφο, φτιάξαμε την πρώτη κλαδική των ηθοποιών. Δεν πήγα στο ΠΑΣΟΚ για να βγάλω λεφτά. Πήγα για να βάλω το λιθαράκι μου και να αλλάξει η Ελλάδα. Ήθελα την ανατροπή, που την έφερε ο Αντρέας.»

Το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών και το 1978 εκλέχτηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον Δημήτρη Μπέη.

Είχε τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής - Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».

Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας - Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου - Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 4.608 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 32 νεκροί σε 24 ώρες, στους 326 οι διασωληνωμένοι