ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αμετακίνητοι οι Βρετανοί - Διαφωνούμε με τη διαδικασία απόφασης της UNESCO

Γλυπτά Παρθενώνα
Καμιά διάθεση συμμόρφωσης με την απόφαση της UNESCO για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθένωνα στην Ελλάδα δεν δείχνει η Βρετανία
AP PHOTO

Καμιά διάθεση συμμόρφωσης με την απόφαση της UNESCO για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθένωνα στην Ελλάδα δεν δείχνει η Βρετανία

Αμετακίνητη στην προκλητικά αρνητική στάση της ως προς την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει η Βρετανία όπως προκύπτει από την επίσημη αντίδραση εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης στην σχετική απόφαση της UNESCO.

Σε μήνυμά του προς την σελίδα Artnet News ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βρετανίας εκφράζει διαφωνίες ως προς την διαδικασία της λήψης της απόφασης και υποστηρίζει ότι τις αποφάσεις για εκθέματα όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα τις λαμβάνει το Βρετανικό Μουσείο.

«Διαφωνούμε με την απόφαση της επιτροπής που ελήφθη στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και θέτουμε θέματα που σχετίζονται με γεγονότα και διαδικασίες στην UNESCO» αναφέρει αρχικά ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης στο Artnet News.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα βάσει του δικαίου που επικρατούσε της περιόδου. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του μουσείου» καταλήγει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βρετανίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO στην 22η Σύνοδό της για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP) όπου ένα από τα κύρια θέματα, στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, ήταν το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Ελλάδα κατά Ηνωμένου Βασιλείου), το οποίο εντάσσεται σταθερά στην ατζέντα της, από το 1984, όταν τέθηκε για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη, αποφάσισε για πρώτη φορά φέτος, πέραν της Σύστασης (Recommentation), την οποία παγίως υιοθετεί για το θέμα, να ψηφίσει ομόφωνα ένα επιπλέον κείμενο που είναι Απόφαση (Decision 22 COM 17), αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ξεκίνησε με σφοδρότητα από το Ιόνιο - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Ξανθή Τζερεφού: Αγνώριστη η πρώην παίκτρια του GNTM - Έπαθε πλάκα η Καινούργιου (video)

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Ρoή Ειδήσεων