ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

«Μποναμάς» σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο - Διπλό «δώρο» έως και 900 ευρώ για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται εισηγήσεις για παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά και τους χαμηλοσυνταξιούχους έως το τέλος Δεκεμβρίου. Για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται αρκετά σενάρια, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» κάτι.

Ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας Οικονομικός Σύμβουλος και Πρώην Εκπρόσωπος Τύπου Εφοριακών μίλησε στο Newsbomb.gr για τα σχέδια της κυβέρνησης και το ποιες κατηγορίες αναμένεται να πάρουν «δώρο» τον Δεκέμβριο.

Γιάννης Χατζησαλάτας - Οικονομικός Σύμβουλος

«Οι τελικές αποφάσεις για το μέρισμα θα «κλειδώσουν» τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα κατατεθεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού στη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησαλάτας. Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο «όλα θα κριθούν από τους ρυθμούς ανάκαμψης του τρίτου τριμήνου, που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα κινηθούν σε διψήφιο ποσοστό».

Όπως είπε ο κ. Χατζησαλάτας «υπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στους υγειονομικούς».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του οικονομικού συμβούλου «το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί ένα επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη ενώ το επίδομα θα λάβουν και οι ευάλωτες ομάδες και οι υγειονομικοί».

Οικονομική βοήθεια ύψους έως και 900 ευρώ σε περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φέτος θα είναι μία διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Έτσι, διπλό βοήθημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι στο τέλος του χρόνου. Το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει σημαντικά νοικοκυριά που είναι στο φάσμα της ακραίας φτώχειας.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).

Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ΕΔΩ

Η πληρωμή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δηλαδή μισό ποσό στη προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια δηλ. 1.800 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ξεκίνησε με σφοδρότητα από το Ιόνιο - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Νίκος Παλαιοκώστας: Τα καράβια, τα πεντοχίλιαρα στον αέρα και το «φάντασμα» του αδερφού του

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν