ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝτιΚάπριο, Φίνιξ και Σπίλμπεργκ έρχονται στα ελληνικά σινεμά αυτή την εβδομάδα

Don't Look Up Netflix
Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και Τζένιφερ Λόρενς στο πολυαναμενόμενο Don't Look Up
Netflix

Οι νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου.

Λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία του στο Netflix, το Don't Look Up, μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς έρχεται επιτέλους στα ελληνικά σινεμά. Ο Άνταμ Κέι φτιάχνει μια βιτριολική κωμωδία με υπέρλαμπρους πρωταγωνιστές: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Μέριλ Στριπ, Τζένιφερ Λόρενς και άλλους.

Παράλληλα, ο Χοακίν Φίνιξ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με το C’mon C’mon, την πρώτη του ταινία μετά το πολυβραβευμένο Joker που του χάρισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Ακόμα ένα highlight αυτής της εβδομάδας είναι η κινηματογραφική εκδοχή του μιούζικαλ West Side Story με την υπογραφή του σπουδαίου Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Δείτε τις νέες ταινίες που έρχονται στα σινεμά την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου.

Μην Κοιτάτε Πάνω (Don’t Look Up)

H πολυσυζητημένη ταινία του Άνταμ Κέι για το Netflix στην οποία συγκεντρώνει ένα all star cast κάνει σήμερα πρεμιέρα στα σινεμά, λίγο πριν την κυκλοφορία της στην πλατφόρμα.

Δύο αστρονόμοι καλούνται να αναλάβουν μια τεράστια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα για την έλευση ενός κομήτη που θα καταστρέψει τον πλανήτη Γη. Στον ρόλο των δύο αστρονόμων οι Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και η Τζένιφερ Λόρενς. Στον ρόλο της Αμερικανίδας προέδρου η αξεπέραστη Μέριλ Στριπ. Παίζουν ακόμα οι: Τιμοτέ Σαλαμέ, Κέιτ Μπλάνσετ, Μάθιου Πέρι, Αριάνα Γκράντε, Τζόνα Χιλ και άλλοι.

Η Ζωή Συνεχίζεται (C’mon C’mon)

Ο μοναδικός Χοακίν Φίνιξ πρωταγωνιστεί σε μία τρυφερή ιστορία για τους εύθραυστους δεσμούς ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες, το παρελθόν και το μέλλον, από τον εξαιρετικό δημιουργό Μάικ Μάιλς (Πρωτάρηδες, 20th Century Women). Η ασπρόμαυρη ταινία χαράζει μία αξέχαστη διαδρομή από το Λος Άντζελες, στο Ντιτρόιτ, τη Νέα Ορλεάνη και τη Νέα Υόρκη.

Με αφορμή ένα οδοιπορικό και μία οικογενειακή κρίση, ο Τζόνι (Χοακίν Φίνιξ) , ένας εργένης ραδιοφωνικός παραγωγός, έρχεται κοντά στον χαρισματικό 9χρονο ανιψιό του (Γούντι Νόρμαν). Αυτή η σχέση θα τους μεταμορφώσει.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία: Μάικ Μιλς. Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Γούντι Νόρμαν, Γκάμπι Χόφμαν.

West Side Story

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το εμβληματικό μιούζικαλ West Side Story.

Εμπνευσμένο από το πρωτότυπο μιούζικαλ του 1957, το West Side Story μεταφέρει το κλασικό ρομάντζο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στους σκληρούς και ρεαλιστικούς δρόμους του Upper West Side, στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης έχθρας μεταξύ των συμμοριών Jets και Sharks, ο Τόνι ερωτεύεται την αδερφή του εχθρού του, τη Μαρία. Ενώ η έχθρα μεταξύ των συμμοριών γίνεται ακόμα πιο βίαιη, η αγάπη του Τόνι και της Μαρία ανθίζει μέρα με τη μέρα ενώ ταυτόχρονα απειλεί να χωρίσει στα δύο τη γειτονιά.

Ντάνιελ '16 (Daniel '16)


Ο Ντάνιελ στέλνεται σε μια κοινότητα αγωγής ανηλίκων σε ένα απομονωμένο χωριό στον Έβρο, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του. Εκεί, θα βιώσει εμπειρίες που θα του προκαλέσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα και θα τον οδηγήσουν σε δύσκολα διλήμματα. Μια αληθινά συγκινητική ταινία για τα παιδιά που αναγκάζονται να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους, γεμάτη ανθρωπιά κι ευαισθησία.

Η ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου κέρδισε το Βραβείο Κοινού Meet the Neighbors στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

The Black Bachelor

H τέταρτη ταινία του franchise έρχεται με… τρομακτική φόρα. Αυτήν τη φορά η γνωστή παρέα ταξιδεύει στη Μάνη για να φέρει εις πέρας άλλον ένα γάμο, ωστόσο όλα θα πάνε στραβά – και πάλι- όταν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερη και πιο «σκοτεινή» Μανιάτικη οικογένεια.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαδάκος. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μελέτης Ηλίας, Λευτέρης Ελευθερίου, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιώτης, Τάκης Παπαματθαίου, Ελένη Φιλίνη, Παντελής Καναράκης, Γιάννης ∆ρακόπουλος, Βίβιαν Κοντομάρη, Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Κάτια Ταραμπάνκο, Βασίλης Γιακουμάρος και η Κατερίνα Στικούδη.

Αλλού, Παντού (Elsewhere, Everywhere)


Ένας νεαρός άνδρας σε ένα δωμάτιο κάπου στην Αγγλία. Σε μια οθόνη υπολογιστή, εικόνες από όλο τον κόσμο. Το μόνο που χρειάζεται για να περάσεις τα σύνορα είναι ένα κλικ. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε την αφήγηση ενός άλλου ταξιδιού να ξετυλίγεται σε κομμάτια: την πορεία του Σαχίν, ενός εικοσάχρονου Ιρανού που εγκατέλειψε την πατρίδα του μόνος.

Δικαίωση 3368

Ένας κόσμος που μάχεται, δεν συνθηκολογεί και επιμένει να αγωνίζεται για δικαιοσύνη.

Μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα και μέσα από την μυθοπλαστική αλλά ρεαλιστική προβολή μιας πραγματικής συνθήκης, ολοκληρώθηκε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο Δικαίωση 3368 σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου. Μια παραγωγή της Medea Pictures με την υποστήριξη και την συγχρηματοδότηση του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και την επιστημονική υποστήριξη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

To ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων που απασχολεί για χρόνια τη χώρα και κυρίως τους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής με αφορμή το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα. Ο τίτλος του έργου αφορά την εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλο που μαζί και με άλλους δικηγόρους κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις εκατοντάδες αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος φτάνοντας ως τον αριθμό
της αίτησης 3.368.

Όλες οι αγωγές συγκεντρώθηκαν σε τέσσερις τόμους, για να αποτυπωθούν με κινηματογραφικό τρόπο σε αυτό το έργο, θυμίζοντας πως δεν αποτελούν άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου όπου έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Καλάβρυτα».

Το έργο εκτός από τις δραματοποιημένες σκηνές που αποτυπώνουν το Καλαβρυτινό τοπίο με αναγωγές στο παρελθόν, τις εκκλήσεις αμάχων, την πληγωμένη αξιοπρέπεια, την φρίκη του πολέμου, περιλαμβάνει και συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες οι οποίες συνθέτουν τις ηθικές, ιστορικές, δικαστικές και άλλες διαστάσεις και πτυχές του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και της μάχης για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι: Γιώργος Κατημερτζής (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού στρατού Ελλάδος, πρ. Δήμαρχος Καισαριανής, Συμπρόεδρος του ΕΣΔΟΓΕ), Βασίλης Μπρακατσούλας (Αντιστασιακός, πρ. Βουλευτής και Συμπρόεδρος του ΕΣΔΟΓΕ), Βασιλική Λάζου (Ιστορικός, διδάσκουσα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Πέτρος Ευθυμίου (Καθηγητής, φιλόλογος, δημοσιογράφος, πρ. Υπουργός Παιδείας), Χάρης Κακκανάς (Αρχιτέκτονας, Ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου «Χελμός»), Αθανάσιος Παπαδόπουλος (Δήμαρχος Καλαβρύτων, Πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα»), Γιώργος Μπαμπαράκος (Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Δήμου Καλαβρύτων), Γιώργος Δημόπουλος (διασωθείς - βιώσας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Καλάβρυτα), Μαρία Κατσικοπούλου (διασωθείσα, έγκλειστη στο σχολείο στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα), Δημήτρης Κατσικόπουλος (Δικηγόρος, πρ. Βουλευτής και τ. Νομάρχης Αχαΐας), Χαρίλαος Ερμείδης (Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μέλος της Γραμματείας του ΕΣΔΟΓΕ), Αριστομένης Συγγελάκης (Διδάκτωρ Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Συγγραμματέας του ΕΣΔΟΓΕ), Βασίλης Κυριαζής (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ)).

Αφηγητές του έργου είναι ο Κώστας Αρζόγλου και η Άννα Παπαγεωργίου, ενώ στις δραματοποιημένες σκηνές συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Michael Seibel, Γιώργος Χρανιώτης, Πελαγία Βουτζουλίδου, Παναγιώτης Καρμάτης και η Βασιλική Κούλη. Στο έργο συμμετέχει και ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας.

Επίσης στο έργο έλαβαν μέρος η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων, η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 (Αλέξανδρος Δεληγιώργης, Μάρκος Ανδρέου, Γιώργος Παλέβης, Μιχάλης Χάνος, Σπύρος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Στέλλα, Θεοδόσιος Νέλλιος), ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Αχαρνών Ο Κόκκινος Μύλος (Αχιλλέας Νταγιάντας (χοροδιδάσκαλος), Βασίλειος Μπούνταλης (χορευτής), Κωνσταντίνος Μπουλουγούρης (χορευτής), Άγγελος Νικολάου (χορευτής)) και ο θεατρικός Καλαβρυτινός όμιλος «Πάνος Μίχος» υπό την καθοδήγηση της Ευθυμίας Μπενάκη.



Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με την Έμμα Στόουν έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ποιος ήταν ο πρώην μετρ του Νότη Σφακιανάκη που αυτοκτόνησε - «Ράγισε» καρδιές το αντίο του Μουκίδη

Ληστεία με ομηρία στα ΕΛΤΑ Κορωπίου - Συνελήφθη ο δράστης