ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε τραγούδια αφιερωμένα στη «Γυναίκα» που γιορτάζει

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Αρχείο Newsbomb.gr

Επιλέγουμε πέντε τραγούδια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 σε ανάμνηση των αγώνων διαμαρτυρίας της 8ης Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, είναι μια ημέρα που θυμίζει αλλά και εξυμνεί τη γυναίκα, τη θέση της και τα δικαιώματά της στην κοινωνία.

Ζωή χωρίς γυναίκα δεν μπορεί να υπάρξει. Η μουσική όπως και κάθε μορφή Τέχνης, ανά τους αιώνες έχει εμπνευστεί από αυτή και έχει υμνήσει τη γυναίκα ως μάνα, σύντροφο, φίλη και αδερφή.

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας επιλέγουμε πέντε τραγούδια Ελλήνων δημιουργών για να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες της ζωής μας.

Γυναίκα - Γιάννης Κούτρας

Ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποιεί Νίκο Καββαδία και το 1979 μάς παρουσιάζει τον «Σταυρό του Νότου», ένα από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας. Μέσα από αυτό ακούμε το αξεπέραστο τραγούδι με τίτλο «Γυναίκα» σε πρώτη εκτέλεση από τον Γιάννη Κούτρα.

Γυναίκα - Σωκράτης Μάλαμας

Το 2005 ο Σωκράτης Μάλαμας κυκλοφορεί το άλμπουμ «Το άδειο δωμάτιο». Μέσα σε αυτό βρίσκουμε και το τραγούδι «Γυναίκα» σε στίχους και μουσική του ίδιου του καλλιτέχνη.

Γυναίκα είσαι ζωή / απ' τη φωτιά των άστρων / απ' του Ήλιου το φιλί / πνοή του ανέμου, ανάσα μου / τραγούδι σε γιορτή.

Η ζωή είναι γυναίκα – Ελένη Δήμου

Ένας «ύμνος» για τη γυναίκα από τη φωνή της Ελένης Δήμου, σε στίχους της αξέχαστης Μαριανίνας Κριεζή και μουσική του Μιχάλη Καπούλα.

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο της Ελένης Δήμου που κυκλοφόρησε το 1993.

Η ζωή είναι γυναίκα / Μάρθα, Ξένια και Πηγή / Η ζωή είναι γυναίκα / σα γυναίκα αιμορραγεί / Ευανθία και Αλέκα / Η ζωή είναι γυναίκα.

Εκείνη - Φοίβος Δεληβοριάς

Ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχει γράψει και ερμηνεύσει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Άλλωστε συμφωνεί και ο ίδιος ο τραγουδοποιός.

Ίσως ένα από τα πιο κατάλληλα τραγούδια που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στις γυναίκες τη σημερινή Ημέρα.

Το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Χάλια» του Φοίβου Δεληβοριά που κυκλοφόρησε το 1998.

Γυναίκα - Χρήστος Θηβαίος

Τη «Γυναίκα» του Χρήστου Θηβαίου με τη συμμετοχή της Emilia Ottaviano, τη βρίσκουμε στο άλμπουμ του 2000 με τίτλο «Είμαι αυτό που κυνηγάω».

Όσο αξίζει μια γρατζουνιά απ’ την ανάσα σου / δεν αξίζουν θεωρίες μιας ζωής / γυναίκα αν έχω κάνει λάθος συγχώρα με / γυναίκα αν είμαι σωστός μη μου το πεις.

Απόψε πότισα τις ρίζες που ονειρεύτηκες / και τους καρπούς που εγκυμονούσε η τροχιά σου / κυρά, δε βρήκα μουσική που να σου άξιζε / πόνος στη γέννα προσκυνώ την αρχοντιά σου.