ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φίνος Φιλμ: Τιμητικό βραβείο στον Γιάννη Βογιατζή για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο

Γιάννης Βογιατζής
Ο Γιάννης Βογιατζής στην ταινία Γοργόνες και Μάγκες του 1968
Φίνος Φιλμ

«Η Φίνος Φιλμ ήταν το σπίτι μου», ανέφερε συγκινημένος ο Γιάννης Βογιατζής παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο.

Το Σάββατο 2 Απριλίου, η Φίνος Φιλμ και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου βράβευσαν τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή, για την τεράστια προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο.

«Δεν νοιώθω σαν να βρίσκομαι σε μια συνάντηση αγνώστων, αλλά σε μια συνάντηση με την οικογένεια μου. Αυτό το βραβείο με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί η Φίνος Φιλμ ήταν το σπίτι μου. Το σπίτι σου είναι όπου αισθάνεσαι καλά, όπου νιώθεις έντιμος, σωστός και αληθινός και αυτό που κάνεις το κάνεις με την ψυχή και την καρδιά σου. Ο ηθοποιός δεν είναι μια αγγαρεία ή ένα επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα. Στον κινηματογράφο δεν παίζεις τον ρόλο, πρέπει να είσαι ο ρόλος», ανέφερε συγκινημένος ο 96χρονος ηθοποιός και πρόσθεσε:

«Όπως μου είχε πει κάποτε ο Βασίλης Λογοθετίδης, δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι ρόλοι. Δεν υπάρχουν κωμικοί και δραματικοί ηθοποιοί. Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί. Στην αρχή προσπάθησα να το καταλάβω καλά και αφού το κατάλαβα, δεν με εγκατέλειψε ποτέ.

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και επιτρέψτε μου, ενώ προσπαθώ να μην είμαι συγκινημένος, ετούτη τη φορά έχω συγκινηθεί στα αλήθεια», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.

Γιάννης Βογιατζής

Ο Γιάννης Βογιατζής γεννήθηκε στο Αιτωλικό Μεσολογγίου και ξάδελφος του είναι ο συνονόματος του, επίσης ηθοποιός και τραγουδιστής, Γιάννης Βογιατζής.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Δραματική Σχολή, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας» (Θέατρο Διονυσία, 1955) και έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ενώ αρκετές φορές έγινε ο ίδιος θιασάρχης.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957, στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο». Η πλούσια κωμική φλέβα του τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του κινηματογράφου, μέσα από επιτυχημένες ταινίες, όπως «Η Γυναίκα μου Τρελάθηκε», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», αλλά και ειδικότερα μέσα από τις ταινίες που υποδυόταν το «αμόρε» της Ρένας Βλαχοπούλου, όπως στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» και «Κορίτσια για Φίλημα».

Αυτό όμως που έδωσε μεγάλη ώθηση στην δημοτικότητά του ήταν η συμμετοχή του στην ραδιοφωνική εκπομπή «Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού», στην οποία ο Γιάννης Βογιατζής δάνειζε την φωνή του και την προσωπικότητά του στον χαζοχαρούμενο τύπο Μικέ, ο οποίος έλεγε συνέχεια «Σας χαιρέτησα; Δεν σας χαιρέτησα. Χαίρετε, τι κάνετε, καλά ευχαριστώ». Η τεράστια αυτή επιτυχία στο ραδιόφωνο ενέπνευσε τον Γιάννη Δαλιανίδη να γυρίσει το 1966, μια ταινία στην Φίνος Φίλμ, πάνω στην προσωπικότητα του Μικέ, με τίτλο «Ο Μικές Παντρεύεται», η οποία αποτέλεσε κινηματογραφική επιτυχία και σημείο αναφοράς για τον Βογιατζή.

Συνολικά έχει παίξει σε πάνω από 65 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες, εκ των οποίων οι 22 ήταν της Φίνος Φιλμ. Το αξιοσημείωτο αυτό νούμερο, τον κατατάσσει στην πρώτη δεκάδα ηθοποιών με τις περισσότερες συμμετοχές στις παραγωγές του Φιλοποίμενα Φίνου.

Με πληροφορίες από τη Φίνος Φιλμ.


Διαβάστε επίσης

Grammys 2022: Θρίαμβος για Τζον Μπατίστ και Ολίβια Ροντρίγκο