ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εντ Σίραν: Δεν αντέγραψε το «Shape of You» λέει το δικαστήριο

Εντ Σίραν
O Βρετανός τραγουδοποιός, Εντ Σίραν
AP

Ο Εντ Σίραν κέρδισε τη δικαστική διαμάχη για τη λογοκλοπή του τραγουδιού «»Shape of You».

Ο Εντ Σίραν δεν έκλεψε το Shape of You, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μετά την 11ήμερη δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάρτιο, ο δικαστής με την απόφασή του δικαίωσε τον Βρετανό τραγουδιστή πως δεν έχει αντιγράψει τη μελωδία του χιτ του 2017 που τον έκανε γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα μάλιστα με τον δικαστή που χειρίστηκε την υπόθεση, ο Σίραν δεν αντέγραψε το κομμάτι «ούτε εσκεμμένα ούτε υποσυνείδητα».

Ο δικαστής Antony Zacaroli αποφάσισε ότι ενώ υπάρχουν «ομοιότητες» κάποιων φράσεων, υπάρχουν παράλληλα και «σημαντικές διαφορές».

Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, ο Σίραν ανέβασε ένα βίντεο στα social media όπου μεταξύ άλλων εξηγεί ότι «προφανώς και είναι χαρούμενος με το αποτέλεσμα», ωστόσο μια τέτοια κατηγορία «είναι πραγματικά επιζήμια για τη βιομηχανία της σύνθεσης τραγουδιών».

«Υπάρχουν τόσες πολλές νότες και πολύ λίγες συγχορδίες που χρησιμοποιούνται στην ποπ μουσική. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σύμπτωση εάν 60.000 τραγούδια κυκλοφορούν κάθε μέρα στο Spotify. Αυτό σημαίνει 22 εκατομμύρια τραγούδια το χρόνο και υπάρχουν μόνο 12 νότες που είναι διαθέσιμες», περιγράφει ο Σίραν.

Ο τραγουδιστής στο τέλος ευχαριστεί τον κόσμο για την υποστήριξή του, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε ότι όλοι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη συγγραφή τραγουδιών αντί να πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα γράψουμε».

Η δικαστική διαμάχη

Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός είχε κατηγορηθεί από τους τραγουδοποιούς Σάμι Τσόκρι και Ρος Ο’ Ντόνογκιου ότι έκλεψε μέρη του τραγουδιού τους του 2015 για το σινγκλ του 2017.

Ο βραβευμένος τραγουδιστής ήταν σε δικαστική διαμάχη με τον καλλιτέχνη του grime, Σάμι Τσόκρι, το καλλιτεχνικό όνομα του οποίου είναι Sami Switch, και τον μουσικό παραγωγό Ρος Ο’ Ντόνογκιου, ο οποίος υποστήριζε ότι το «Shape of You» περιλαμβάνει φράσεις και στίχους από το τραγούδι τους «Oh Why» του 2015.

Η δίκη ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου με τον δικηγόρο των Τσόκρι και Ο’ Ντόνογκιου, Άντριου Σάτκλιφ να λέει ότι ο Σίραν είναι μια «καρακάξα» που «δανείζεται ιδέες» χωρίς να αναφέρει τους εμπνευστές.

Στις 7 Μαρτίου, ο Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης μίλησε στο δικαστήριο και ρωτήθηκε αν αποδέχεται ότι συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο σε άλλους καλλιτέχνες.

«Έχω ήδη χτίσει μια πολυετή και πολύ επιτυχημένη καριέρα γράφοντας πρωτότυπα τραγούδια τόσο για μένα όσο και για ένα ευρύ φάσμα άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών» είπε ο Σίραν στην κατάθεσή του. «Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό αν είχα τη συνήθεια να αντιγράφω από άλλους».

«Όλα αυτά που λέτε, δεν είναι αλήθεια» είπε στον Σάτκλιφ.

Ειδικότερα, σε γραπτή κατάθεσή του αρνήθηκε ότι είχε συναντήσει τον Τσόκρι σε πάρτι στο Nando's στο κεντρικό Λονδίνο.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης σημείωσε ότι «πάντα προσπαθούσε να είναι απόλυτα δίκαιος αναφέροντας το όνομα του οποιουδήποτε συνεισφέρει σε κάθε τραγούδι που γράφει» προσθέτοντας ότι ήταν «όσο πιο σχολαστικός μπορούσε και μάλιστα έκανε αναφορά σε ανθρώπους μπορεί να μην ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή επιρροή για ένα στοιχείο της σύνθεσης».

Διαβάστε επίσης

Στα δικαστήρια ο Έντ Σίραν - Κατηγορείται για λογοκλοπή στο «Shape of You»