ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μιλάει στο Newsbomb.gr για τον καλό του φίλο, Βαγγέλη Παπαθανασίου

Λουδοβίκος των Ανωγείων - Βαγγέλης Παπαθανασίου
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου
YouTube

Ακούστε το τραγούδι του Λουδοβίκου των Ανωγείων που «έντυσε» με τη μουσική του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, μιλάει συγκινημένος στο Newsbomb.gr για τον σπουδαίο καλλιτέχνη και καλό του φίλο, Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ο τραγουδοποιός από τα Ανώγεια μας περιγράφει την φιλία τους που μετρούσε πάνω από δύο δεκατίες, μας μιλάει για το δυνατό χιούμορ του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, και την αγάπη που είχε για τη ζωγραφική.

Επίσης, μας θυμίζει το παραμύθι του «Ο Άνεμος», το οποίο ο Βαγγέλης Παπαθανασίου «έντυσε» με τη μουσική του.

«Σαν Έλληνας νιώθω μεγάλη περηφάνια, αλλά αυτή τη στιγμή μεγάλη θλίψη για την απώλεια αυτού του άντρα ο οποίος κρατούσε πολύ ψηλά τη σημαία της καταγωγής. Ήταν κατευθείαν, από την αρχαιότητα Έλληνας.

Η ευαισθησία του είχε μεγάλο κύρος. Όταν τον ζούσες από κοντά έβλεπες την κομψότητα και τη λεπτότητα ακόμα και στα αντικείμενα», αναφέρει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και μας λέει για την φιλία τους.

«Εμένα με τίμησε με την φιλία του και δεν μου επιτρέπεται να μιλώ τώρα, μια τέτοια στιγμή για εμένα. Ένιωσα πολύ μεγάλη τιμή και μου είναι σχεδόν ακατανόητο πώς με εκτίμησε τόσο βαθιά, γιατί είχαμε μια σχέση 20ετίας και παραπάνω. Πολύ συχνά πήγαινα στο Παρίσι και συναντιόμασταν.

Ο Βαγγέλης είχε πάρα πολύ δυνατό χιούμορ, ήξερε να αποκρυπτογραφεί το λόγο, έκανε ετυμολογία και αναφορά των λέξεων στην αρχαιότητα. Τον θυμάμαι να λέει "όταν λέμε παράδοση στην Ελλάδα δεν φανταζόμαστε την παράδοση των 100 και 200 ετών, θα έχουμε στο νου μας τα 10 χιλιάδες χρόνια. Από εκεί ξεκινάει η έννοια Έλληνας"».

Όσο για την αγάπη και το ταλέντο του Βαγγέλη Παπαθανασίου στη ζωγραφική, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων σημειώνει:

«Η ζωγραφική ήταν μια πολύ μεγάλη του αγάπη, είχε εργαστήριο όπου δούλευε μεγάλα μεγέθη. Όταν έγραφε μουσική ήταν στο εργαστήριο μέσα, δεν ήθελε εύκολα να βγάλει έξω τη ζωγραφική του.

Έκανε μια περιοδεία με τα έργα του στη Νότια Αμερική με μεγάλη επιτυχία και την είχε παρουσιάσει η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν. Στη ζωγραφική του ήταν αφαιρετικός, εστίαζε σε ένα σημείο και μετά ανέπτυσσε μια ατμόσφαιρα. Ήταν ιδιαίτερος όπως ακριβώς και στη μουσική του».

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μάς θυμίζει και το κομμάτι του «Ο Άνεμος», στο οποίο ο Παπαθανασίου έγραψε τη μουσική.

«Με τον Βαγγέλη είχαμε κάνει ένα κομμάτι μαζί. Ένα παραμύθι που του αφηγήθηκα μια φορά και το ηχογράφησε λέγεται Ο Άνεμος και το "έντυσε" με τη μουσική του».

Ο Λουβίκος των Ανωγείων έγραφε τότε για την ηχογράφηση του τραγουδιού

«Ένα ταξίδι μου στο Λονδίνο πριν λίγο καιρό και πέρασα να δω τον Βαγγέλη Παπαθανασίου (μας συνδέει μια φιλία δεκαπέντε χρόνων)
Και τον βρήκα να δουλεύει για τη ΝΑΣΑ ένα καινούριο έργο για τον πλανήτη Δία
Ένα από τα βράδυα μιλούσαμε αυτά που "πρέπει" σε τέτοιες συναντήσεις και κάποια στιγμή του διηγήθηκα μια μικρή ιστορία μου για τον "κλέφτη άνεμο"
Ενθουσιάστηκε
Πάμε να το ηχογραφήσουμε μου είπε
Μπήκαμε στο στούντιο και αμέσως άρχισε με κλειστά μάτια να κάνει μουσική πάνω στην αφήγηση
Το αποτέλεσμα υπήρξε εκπληκτικό»

Διαβάστε επίσης


Δείτε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου να μιλάει για την τελευταία του δουλειά, «The Thread»

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το ταλέντο του στη ζωγραφική

Όταν ο Σον Κόνερι απήγγειλε Καβάφη σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου