ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ανατριχιαστική έκθεση με αράχνες και έντομα να κυκλοφορούν ελεύθερα στον χώρο

εκθεση Άμστερνταμ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ζωύφια γίνονται κομμάτι της τέχνης στην έκθεση «Clara and Crawly Creatures» στο Άμστερνταμ.

«Όχι ηλεκτρικές σκούπες και ξεσκονόπανα»: αυτή είναι η εντολή που δόθηκε στο προσωπικό καθαριότητας του μουσείου Ρέικσμουζεουμ (Rijksmuseum) στο Άμστερνταμ στο πλαίσιο της έκθεσης «Clara and Crawly Creatures».

Είναι μία πρωτότυπη έκθεση όπου το κοινό θα εξερευνήσει την αλλαγή της κοινής γνώμης στη πάροδο του χρόνου για τα έντομα όλων των σχημάτων και μεγεθών. Για αυτό το λόγο το μουσείο άφησε τις χαραμάδες και τις γωνιές του ελεύθερες προκειμένου τα ζωύφια που κυκλοφορούν σε αυτό, να γίνουν κομμάτι της τέχνης.

Η βοηθός επιμελήτρια Julia Kantelberg, δήλωσε ότι έχουν ενθαρρυνθεί από τον Αργεντινό καλλιτέχνη Τομάς Σαρασίνο (Tomás Saraceno), του οποίου τα έργα εμφανίζονται στην έκθεση, να διαφυλάξουν τη συσσώρευση ιστών αράχνης όπου κι αν εμφανίζονται.

Ο Σαρασίνο, ο οποίος... συγκατοικεί με αράχνες στο σπίτι του, σημείωσε ότι οι άνθρωποι ήταν αυτοί που ζούσαν στον κόσμο των αραχνών και όχι το αντίστροφο.

«Οι αράχνες υπάρχουν στον πλανήτη σχεδόν 280 εκατομμύρια χρόνια και εμείς οι άνθρωποι μόνο 300.000. Με αυτήν την επιστολή για τα δικαιώματα των ασπόνδυλων, λέμε: «Γεια, κοιτάξτε, οι αράχνες έχουν επίσης το δικαίωμα να έρχονται στο μουσείο, οι αράχνες είναι γύρω σας.

Ζητήσαμε από το μουσείο να σταματήσει να τα αντιμετωπίζει ως παράσιτα και το μουσείο συμφώνησε με όμορφο τρόπο να σταματήσει να τα σκουπίζει».

Οι ιστοί αντιμετωπίζονται, είπε, ως έργα τέχνης, τα οποία πρέπει να τιμηθούν σαν να επρόκειτο για τη «Νυχτερινή Φρουρά» του Ρέμπραντ ή τη «Γαλακτοκόρη» του Βερμέερ.

Ένα από τα γλυπτά του Σαρασίνο είναι κατασκευασμένο από μετάξι που υφαίνεται από τέσσερα είδη αράχνης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι 700 μυρμήγκια του Κολομβιανού καλλιτέχνη έχουν καταλάβει τους κοινόχρηστους χώρους του μουσείου Ρέικσμουζεουμ, από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι.

Οι κατσαρίδες στα Καλύβια

Η έκθεση του Κολομβιανού καλλιτέχνη μάς θυμίζει μια ανάλογη έκθεση του «δικού μας» Capten, με τίτλο Cockroaches - Κατσαρίδες, που έγινε τη σεζόν 2021- 2022 στην Αττική και συγκεκριμένα στον Χώρο Τέχνης της Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού Πολύτροπον, του Γαβρίλου Μιχάλη, στα Καλύβια Αττικής, προσελκύοντας πλήθος κόσμου! Και ιδιαίτερα τολμηρού μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας.

Στην εξίσου ανατριχιαστική έκθεση που γνώρισε τεράστια επιτυχία, o επισκέπτης έμπαινε σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπου είχαν «φωλιάσει» σχεδόν 2.000 κατσαρίδες!

Το Newsbomb.gr είχε επισκεφθεί την ξεχωριστή αυτή έκθεση και είχε μιλήσει με τον Capten.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης


Capten, γιατί έχουν «φωλιάσει» 2.000 κατσαρίδες στα Καλύβια;

Εικαστικό αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου με 135 έργα 39 καλλιτεχνών

Μεγάλη έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη

Η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά του 1922 μέσα από μία έκθεση ζωγραφικής