ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Capten, γιατί έχουν «φωλιάσει» 2.000 κατσαρίδες στα Καλύβια;

Capten
Ο Capten με τις κατσαρίδες του!
Γεράσιμος Μαυρομμάτης

Ο Capten ξεναγεί το Newsbomb.gr στην εντυπωσιακή έκθεση σύγχρονης τέχνης, «Cockroaches - Κατσαρίδες»!

Στη θέα μιας κατσαρίδας συνήθως οι περισσότεροι από εμάς θα αναριγήσουμε και θα αρχίσουμε να τρέχουμε αλλόφρονες προς την αντίθετη κατεύθυνση, πρόθυμοι να αλλάξουμε σπίτι, πόλη, χώρα ακόμα και πλανήτη… Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις σχεδόν 2.000 (!) κατσαρίδες του Capten που σχεδόν για τρεις μήνες έχουν… «φωλιάσει» για τα καλά στον Χώρο Τέχνης της Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού Πολύτροπον, του Γαβρίλου Μιχάλη, στα Καλύβια Αττικής, προσελκύοντας πλήθος κόσμου!

Ο λόγος για τη μεγάλη ατομική έκθεση του Χρήστου Κωτσούλα ή Capten, αν προτιμάτε, του καλλιτέχνη από την Πρέβεζα, που έχει τίτλο Cockroaches - Κατσαρίδες και μας φέρνει αντιμέτωπους με έναν από τους μεγαλύτερους φόβους μας! Προτού μοιραστώ την εμπειρία αλλά και την κουβέντα μου με τον Capten, πρέπει να αναφέρω ότι ο Χρήστος Κωτσούλας σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1986-1991) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας
ζωγραφική (2002-2008). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη (2009-2010).

Κατσαρίδες
Οι κατσαρίδες του Capten στον πρώτο χώρος της έκθεσηςΓεράσιμος Μαυρομμάτης


Οφείλει το ψευδώνυμό του στην προσφώνηση των συμφοιτητών του στην ΑΣΚΤ, καθώς υπήρξε παράλληλα Ανώτερος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και Κυβερνήτης του Ωκεανογραφικού ΝΑΥΤΙΛΟΣ.

Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και έχει αποσπάσει έπαινο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, για εικαστικό του έργο που βρίσκεται στη συλλογή του. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές παρουσιάσεις, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει επιμεληθεί 2 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Έργα του Capten βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στις... κατσαρίδες! Είναι γνωστό τοις πάσι πως για να ξεπεράσεις έναν φόβο, πρέπει να τον αντιμετωπίσεις κατάματα. «Στην έκθεση έχουν έρθει και επισκέπτες για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις πανικού που παθαίνουν στη θέα μιας κατσαρίδας και μάλιστα κατόπιν προτροπής του ψυχολόγου τους», μου λέει ο Capten. Και πράγματι, τους βοήθησε «σταδιακά άρχισαν να χαλαρώνουν και έφτασαν στο σημείο μέχρι και να τις ακουμπήσουν».

Ασφαλώς βέβαια δεν πρόκειται για… ταριχευμένα έντομα, αλλά για έργα κάθε μεγέθους που έχει φτιάξει με απίστευτη μαεστρία ο καλλιτέχνης και αποτελούν πιστά αντίγραφα μιας πραγματικής κατσαρίδας! Άλλωστε, όπως μου εξηγεί «είχα μοντέλα δυο-τρεις πραγματικές μικρές… Τερέζες!».

Αφού με γενναιότητα και εκ τους ασφαλούς ακούμπησα αρκετά από τα εκθέματα, ρώτησα τον Capten πώς νιώθει ο ο ίδιος τώρα για τις κατσαρίδες. «Ξεπέρασα τον φόβο μου για αυτές, κατά τη δημιουργία της εγκατάστασης, όταν ο Γαβρίλος, τοποθέτησε δύο-τρεις αληθινές αντί για τα εκθέματα και με προ(σ)κάλεσε να τα ακουμπήσω. Και το έκανα. Φυσικά τα έχουμε πάρει από εκεί».

Γιατί κατσαρίδες, όμως; «Κατά τη θητεία μου στα καράβια είχαμε πολλές επισκέψεις από αυτά τα παρεξηγημένα -κατά τα άλλα- έντομα. Την πρώτη μου κατσαρίδα την έφτιαξα το 2006. Και με αφορμή ένα προσωπικό επιχειρηματικό "ναυάγιο" κλείστηκα στο εργαστήριο και άρχισα να φτιάχνω μανιωδώς κατσαρίδες. Λειτούργησε ως ξέσπασμα σε ό,τι συνέβαινε, στην ανατροπή που είχε συντελεστεί γύρω μου, βρήκα μια διέξοδο στο τούνελ δηλαδή. Τότε συνειδητοποίησα ότι πρέπει να επιβιώσω. Άλλωστε αυτό συμβολίζει η κατσαρίδα, την ανθεκτικότητα, την επιβίωση στις πιο αντίξοες συνθήκες. Έχω φτιάξει πολύ περισσότερες κατσαρίδες από όσες βλέπεις εδώ. Συνέχισα να δημιουργώ τα εκθέματα με κάθε λεπτομέρεια μέχρι την πρώτη καραντίνα του 2020».

Τι υλικά έχεις χρησιμοποιήσει «Ρυζόχαρτο, ψιλό σύρμα, αρμαφλέξ, πριονίδι, κάσια».

Υλικά
Τα υλικά κατασκευής μιας κατσαρίδας του Capten


Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η έκθεση φιλοξενείται σε ένα ανακαινισμένο οίκημα με βαριά ιστορία 400 ετών που έχει φτιάξει με πολύ αγάπη και μεράκι ο Γαβρίλος Μιχάλης, ένας ζωντανός θρύλος της ελληνικής τέχνης. Μαζί με τη Γωγώ, τη σύζυγό του, έχουν μετατρέψει την επίσκεψη του κοινού σε μια μοναδική εμπειρία που ξεκινά αμέσως μόλις ο επισκέπτης περάσει το κατώφλι του οικήματος.

Η Γωγώ σε καλωσορίζει εγκάρδια στον χώρο και από τα πρώτα λεπτά νιώθεις ότι έχεις πάει επίσκεψη στο σπίτι φίλων σου. Η ζεστασιά της φιλοξενίας που παίρνεις από τους οικοδεσπότες είναι αδύνατο να περιγραφεί μέσα από τις λέξεις που διαβάζεις αυτή τη στιγμή στην οθόνη σου...

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο χώρους. Στον πρώτο χώρο, ο Γαβρίλος Μιχάλης, έχει δημιουργήσει μια μοναδική εγκατάσταση με φανερές και κρυμμένες εκπλήξεις που η καθεμία λέει τη δική της ιστορία και συνδέεται άμεσα με τη θητεία του Capten στο πολεμικό ναυτικό. Ένα από τα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι αναμφισβήτητα ο Μυστικός Δείπνος, ωστόσο από τα πιο θαυμαστά έργα της έκθεσης είναι η Χρυσή Τερέζα με την οποία η κατσαρίδα πλέον φτάνει στην ιερατική της διάσταση στον δεύτερο χώρο της έκθεσης, μαζί με αρκετά ακόμα μεμονωμένα γλυπτά έργα κάθε μεγέθους και τα οποία όλα διατίθενται προς πώληση.

H Χρυσή Τερέζα
H Χρυσή Τερέζα δεσπόζει στο κέντρο του δεύτερου χώρου της έκθεσηςΓεράσιμος Μαυρομμάτης


«Ο Γαβρίλος είναι ο παραγωγός της έκθεσης και ο άνθρωπος που την πίστεψε από την πρώτη στιγμή», μου λέει ο Capten και με λύπη διαπιστώνω μέσα από την κουβέντα μας την αδιαφορία που έχουν δείξει μέχρι σήμερα σημαντικοί φορείς, όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, να στηρίξουν καινοτόμες και ξεχωριστές προτάσεις που συγχρόνως αγκαλιάζονται θερμά από το κοινό.

Ευτυχώς, με τη συμβολή του σπουδαίου Γαβρίλου Μιχάλη, οι κατσαρίδες του Capten κέρδισαν το αθηναϊκό κοινό. Θα συνεχίσουν όμως το ταξίδι τους, θα επισκεφθούν άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού; «Υπάρχουν σκέψεις και θέληση. Δεν μας έχει γίνει κάποια πρόταση, να φανταστείς, μέχρι σήμερα δεν μας έχει επισκεφθεί κανείς από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρά τις τόσες παρατάσεις που έχει πάρει η έκθεση λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου», υπογραμμίζει ο Χρήστος Κωτσούλας.

Αυτή η αποδοχή του κόσμου κάθε ηλικίας που σπεύδει να επισκεφθεί την έκθεση του Capten, από κάθε γωνιά της Αθήνας, οδήγησε σε μια ακόμα παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και σας ξεναγεί σε αυτή ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ενώ έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τους μοναδικούς, Γαβρίλο και Γωγώ. Τις καθημερινές, η επίσκεψη γίνεται κατόπιν ραντεβού. Τα Σαββατοκύριακα, μπορείτε να περάσετε μια βόλτα από τις 12:00 έως τις 20:00.


Πληροφορίες

Χώρος Τέχνης Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ
Προκοπίου Γκίνη 5, Τ.Κ. 19010Καλύβια Αττικής. Τ (+30) 2299 301466 email: pespolytropon@gmail.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.