Οι άνθρωποι πίσω από τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι άνθρωποι πίσω από τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα στην Ελλάδα

Ο Γρηγόρης Αβανίδης και η Βίκυ Βουρνιά είναι οι άνθρωποι που έχουν φτιάξει ορισμένα από τα πιο μαγικά και παραμυθένια χριστουγεννιάτικα πάρκα στην Ελλάδα

Τα παραμύθια που ξεφυλλίζαμε ως παιδιά και διηγούμαστε σήμερα στα δικά μας, ζωντανεύουν. Ολόκληρες εκτάσεις μετατρέπονται σε σκηνικά βγαλμένα από χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Η αρχή είχε γίνει το 2004 με την Ονειρούπολη στη Δράμα και από τότε τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα στην Ελλάδα απέκτησαν σημασία, αποτελώντας πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Σίγουρα η αιχμή του δόρατος είναι ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Όμως φέτος και άλλες πόλεις έχουν αποκτήσει το δικό τους θεματικό πάρκο. Η Κομοτηνή τον Πινόκιο, η Κατερίνη το Μουσείο Χριστουγέννων, στο Βόλο «δεσπόζουν» ο Μικρός Πρίγκιπας, ο Σκρουτζ και ο Μολυβένιος Στρατιώτης ενώ στην Πτολεμαΐδα υπάρχει ένα πάρκο δεινοσαύρων. Πίσω από αυτές τις όμορφες σκέψεις που γίνονται παραμυθένια πρότζεκτ κρύβονται ο Γρηγόρης Αβανίδης και η Βίκυ Βουρνιά.

Στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα
Στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα

Ο Γρηγόρης Αβανίδης μιλάει στο Newsbomb.gr και εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα, γιατί ο κόσμος λατρεύει την περιήγηση στα χριστουγεννιάτικα πάρκα, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά του και πόσο βαθιά νιώθει ο Έλληνας τα Χριστούγεννα.

Μαζί με την συνεργάτιδά σου, τη Βίκυ Βουρνιά, είστε οι άνθρωποι που έδωσαν άλλο νόημα στις χριστουγεννιάτικες γιορτές στην Ελλάδα. Πώς προέκυψε αυτή η σκέψη; Ίσως επιρροές από το εξωτερικό ή ήταν απλά ήταν μια ιδέα που ξεπήδησε από την φαντασία σας;

«Κάποιες στιγμές και εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε για το ποια ήταν η αφορμή που μας έδωσε την έμπνευση της "ιδέας", που στην εξέλιξή της δημιούργησε τις σημερινές συνθήκες εορτασμού των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Έχουμε καταλήξει πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τα δεκάδες ταξίδια, σε έναν περίεργο συνδυασμό με την ενασχόλησή μας με τον τουρισμό και τη δημοσιογραφία. Σήμερα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ταξίδια στον κόσμο είναι πλούτος και πολύτιμη γνώση. Κανένα μάθημα σχολείου και κανένα πανεπιστήμιο δεν διδάσκει την εμπειρία και τη νέα γνώση που μπορεί να σου δώσει ένα ταξίδι.

Βέβαια, εγώ βαθιά μέσα μου πιστεύω (χωρίς να το φωνάζω δυνατά), ότι η επιλογή το γίνουν τα Χριστούγεννα και δουλειά μου, ήταν και λίγο θέμα DNA. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελβετία. Η κουλτούρα εορτασμού των Χριστουγέννων στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, είναι γενικά πολύ έντονη. Από τότε που θυμάμαι των εαυτό μου και βλέποντας παιδικές φωτογραφίες μου, είμαι κάθε Χριστούγεννα δίπλα σε έναν ασπρομάλλη γέροντα με γένια και κόκκινη στολή και μοιράζουμε δώρα στα παιδιά. Ο πατέρας μου μέχρι και σήμερα έχει πάθος να μοιράζει δώρα και χαμόγελα ως... Άγιος Βασίλης!».

Πρώτος σταθμός, η Ονειρούπολη Δράμας. Πώς ξεκίνησε, μπορείτε να θυμηθείτε τα γεγονότα εκείνης της εποχής;

Στιγμιότυπο από την στολισμένη Ονειρούπολη της Δράμας
Στιγμιότυπο από την στολισμένη Ονειρούπολη της Δράμας

«Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν πολύ απλά ένα μεσημέρι μαζί με την Βίκυ Βουρνιά, συζητήσαμε με αρκετές λεπτομέρειες την ιδέα δημιουργίας μια χριστουγεννιάτικης γιορτής στην πόλη της Δράμας. Την επόμενη ήμασταν στο γραφείο του νέου τότε Δημάρχου, Θωμά Μαργαρίτη. Πραγματικά θυμάμαι ότι "άστραψε η ματιά του". Είναι ένας εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος, το κατάλαβε αμέσως και έβλεπε μπροστά. Εκείνο το βράδυ δεν νομίζω να κοιμηθήκαμε, όλη τη νύχτα βγάζαμε νέες ιδέες ενώ επιπλέον είχαμε μεγάλη αγωνία. Την επόμενη μέρα, από τον δήμο μας ζήτησαν τα πρώτα σχέδια για να ξεκινήσουμε.

Έτσι απλά ξεκίνησε το όνειρο που θα άλλαζε για πάντα τα Χριστούγεννα στη χώρα μας».

Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, σαν να λέμε πως τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα βρήκαν το χωριό τους;

«Η αλλαγή της δημοτικής αρχής στη Δράμα το 2010 έφερε ανακατατάξεις σε πρόσωπα και καταστάσεις. Εμείς δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα την εντολή για διακοπή συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι η Ονειρούπολη έχει καταφέρει ασύλληπτα ρεκόρ επισκεψιμότητας και η πόλη έχει καθιερωθεί στην συνείδηση όλων ως η "Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων".

Στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα
Στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα

Ταυτόχρονα όμως με τη νέα "αρνητική" εξέλιξη είχαμε και μια τεράστια έκπληξη. Δεχτήκαμε δεκάδες προτάσεις από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καρπενήσι, Κύπρο, Καβάλα κλπ. για συνεργασία, με στόχο να σχεδιάσουμε και σε κάποια άλλη περιοχή ένα νέο μεγάλο χριστουγεννιάτικο πάρκο. Τελικά ο δρόμος μάς πήγε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στα Τρίκαλα. Έτσι στις 9 Δεκέμβριου του 2011 γεννήθηκε ο "Μύλος των Ξωτικών", που σήμερα εκτιμώ πως είναι η κορυφαία Χριστουγεννιάτικη ευρωπαϊκή δράση. Είναι αλήθεια ότι αυτό το "θαύμα" της επιτυχίας είχε να κάνει με το γεγονός ότι εμείς ήμασταν περισσότερο έμπειροι, αλλά και η πόλη ήταν ώριμη να εκμεταλλευτεί την δυναμική της εκδήλωσης. Η ομάδα της e-Trikala και του δήμου Τρικκαίων ήταν -και είναι, απίστευτη και νιώθουμε τεράστια περηφάνια που από κοινού καταφέραμε, να υποκλιθούν στη λάμψη και τη μαγεία του "Μύλου των Ξωτικών" εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό».

Φέτος κάνει «πρεμιέρα» και ένα άλλο πρότζεκτ, «Τα παραμύθια του Κόσμου» στον Βόλο. Πείτε μας δύο λόγια για αυτό.

«Ο δήμος Βόλου είναι άλλη μαγική ιστορία… Το νέο μεγάλο πλεονέκτημά μας νιώθω πως είναι ο Δημήτρης Συμεωνίδης που μαζί του πλέον απαρτίζουμε τους Dream Workers και δημιουργούμε σπουδαία έργα στον τομέα των θεματικών πάρκων (Εργοστάσιο Σοκολάτας, Μυστικοί κόσμου Ευγένιου Τριβιζά, Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι, Οδύσσεια κλπ.).

Όσον αφορά στον Βόλο και στο ερώτημά σας αρχικά πρέπει να σας πω ότι όλοι στην ομάδα, νιώθουμε πως ειδικά τα Χριστούγεννα, ο Βόλος είναι η πιο λαμπερή και παραμυθένια πόλη της Ελλάδας. Με αφορμή αυτές τις σκέψεις μας, εστιάσαμε στα κορυφαία παραμύθια και συγγραφείς τους κόσμου. Δημιουργήσαμε λοιπόν μαζί με τους συνεργάτες μας της εταιρίας Eksagon, ένα μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάρκο, με βάση τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραμύθια.

Το πάρκο στον Βόλο είναι υπέροχο
Το πάρκο στον Βόλο είναι υπέροχο

Γενικότερα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον ονειρεμένο κόσμο παραμυθιών και να γνωρίσουν τους απίθανους ήρωες – χαρακτήρες, μέσα από μια συγκεκριμένη διαδρομή. Κάθε παραμύθι παρουσιάζεται μέσα από μια απόλυτα χαρακτηριστική αναπαράσταση με τρισδιάστατα εκθέματα και υπερμεγέθεις κατασκευές, που παραπέμπουν στην εξέλιξη κάθε διαφορετικής ιστορίας.

Η μεγάλη ομάδα "ξεναγών" με πολύ ταλέντο και κέφι, καθημερινά υποδέχεται το κοινό και "ζωντανεύει" τους ήρωες του παραμυθένιου κόσμου.

Στο πάρκο παρουσιάζονται, ο Μικρός Πρίγκιπας - Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ από Γαλλία, ο Σκρουτζ - Κάρολος Ντίκενς από Αγγλία, η Χάνσελ και Γκρετλ - Αδελφοί Γκριμ από Γερμανία, ο Εγωιστής Γίγαντας - Όσκαρ Γουάιλντ από Ιρλανδία, ο Παπουτσωμένος Γάτος - Σαρλ Περώ από Γαλλία, ο Μολυβένιος Στρατιώτης - Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από Δανία, η Χάιντι, το κορίτσι των Άλπεων - Γιοχάνα Λουίζε Σπύρι απο Ελβετία, ο Μόγλη - Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ από Μεγάλη Βρετανία και οι 1000 και 1 νύχτες».

Ποια άλλα πάρκα υλοποιεί η ομάδα σας φέτος τα Χριστούγεννα;

«Στη μετά Covid εποχή, η ζήτηση για δημιουργία θεματικών πάρκων ήταν μεγάλη. Σίγουρα δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε κάθε αίτημα. Εκτιμώ όμως ότι πετύχαμε εξαιρετικές συνεργασίες, με φρέσκια φιλοσοφία και νέο μοντέλο δράσεων. Μαζί με την Eksagon και τα Ανεμοσκορπίσματα αυτή την στιγμή λειτουργούμε ορισμένα σπουδαία πάρκα που διαθέτουν μάλιστα την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού "European Fairy Tale Route", μέλος του Council of Europe.

Ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων, ο Πινόκιο, "ζωντανεύει" στη Κομοτηνή και το πασίγνωστο παραμύθι της ζωής του ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων επισκεπτών. Για την περίοδο των Χριστουγέννων και σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, το πάρκο της πόλης μεταμορφώνεται σε έναν κόσμο παραμυθένιο και σε επτά διαφορετικά σημεία ζωντανεύει το παραμύθι του Πινόκιο που παρουσιάζεται με έναν τέτοιο ξεχωριστό τρόπο.

Ο Πινόκιο περιμένει τον κόσμο να τον επισκεφθεί στην Κομοτηνή
Ο Πινόκιο περιμένει τον κόσμο να τον επισκεφθεί στην Κομοτηνή

Φέτος και συγκεκριμένα στον Δήμο Κατερίνης ξεκίνησε η πρώτη φάση ενός εξαιρετικά πρωτότυπου και διαδραστικού θεματικού Μουσείου Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, το "Μουσείο Χριστουγέννων" είναι σε διεθνές επίπεδο, μοναδικό στο είδος του. Αποτελεί σύνθεση του συνόλου των θεμάτων που σχετίζονται με την ιστορία των Χριστουγέννων παγκοσμίως αλλά εστιάζει σε πολλά ενδιαφέροντα θέματα που συνδέονται με τις γιορτές στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως στην αυλή του "Μουσείου" θα λειτουργήσει και ένα παραμυθένιο "Μουσείο Χριστουγέννων Παιδικής Φαντασίας". Οι μικροί επισκέπτες θα μπαίνουν σε ένα παιδικό μουσείο που έχει το σχήμα από ένα τεράστιο παπούτσι ξωτικών. Μικρά απίθανα αντικείμενα θα δώσουν διαφορετικές εικόνες στην απίθανη παιδική φαντασία.

Ταυτόχρονα στη Πτολεμαΐδα, με πρωτοβουλία του Δήμου, συμπληρώνουμε τις χριστουγεννιάτικες δράσεις με το πάρκο Δεινοσαύρων».

Το Μουσείο Χριστουγέννων στην Κατερίνη
Το Μουσείο Χριστουγέννων στην Κατερίνη

Τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα σαγηνεύουν μικρούς και μεγάλους, τα αποζητά ο κόσμος;

«Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ίσως η πιο εμπορική περίοδος του χρόνου. Αυτό, σε συνδυασμό με τη διάθεση των γονέων ειδικά να αναζητούν εκδηλώσεις που προσφέρουν παιχνίδι, όμορφη, ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα για τα παιδιά τους, καθιστούν τα χριστουγεννιάτικά πάρκα ιδιαίτερα ελκυστικά.

Είναι βέβαια γεγονός ότι μεταξύ των δράσεων και των πάρκων που σχεδιάζονται με μεράκι και σωστή φιλοσοφία, έχουμε και τα παραδείγματα που "κακοποιούν" την έννοια της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης. Πρέπει ωστόσο οι γονείς, ειδικά στην επιλογή των θεμάτων οικογενειακής ψυχαγωγίας, να είναι υποψιασμένοι και με σχετικά αυστηρά κριτήρια».

Από πού αντλείτε έμπνευση για αυτό, από την παράδοση, από τα παραμύθια;

«Η έμπνευση μπορεί να έρθει από απίθανα γεγονότα, περιστατικά, ταξίδια, βιβλία και επισκέψεις σε χώρους οικογενειακής ψυχαγωγίας στο εξωτερικό. Στους Dream Workers έχουμε καθιερώσει συναντήσεις που το βασικό μας θέμα είναι η αξιολόγηση ιδεών και project που θα θέλαμε να υλοποιήσουμε στο μέλλον. Αυτές οι συναντήσεις δεν είναι ποτέ εύκολες. Και οι τρείς συνήθως ήμαστε γεμάτοι από ιδέες και προσπαθούμε να πείσουμε για την καλύτερη!».

Πόσος χρόνος απαιτείται για να στηθεί ένα πρότζεκτ τέτοιου βεληνεκούς;

«Οι μεγάλες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έχουν εξελιχθεί σε θεσμό, οφείλουν να προετοιμάζονται ολόκληρο τον χρόνο για να διατηρηθεί το υψηλό τους επίπεδο. Γενικά όμως και οι δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτές τις εκδηλώσεις ως πολύ σημαντικές, αν θέλουν να αποδώσουν οφέλη στην τοπική κοινωνία και να μην αποφασίζουν με βιασύνη και προχειρότητα την τελευταία στιγμή.

Επειδή έχουμε δει περιοχές της χώρας να αλλάζουν στην κυριολεξία, από κάποιες καλές ιδέες, θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα κυρίως στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να είναι ανοιχτοί και έτοιμοι να δείξουν εμπιστοσύνη σε νέες ιδέες, προτάσεις και σκέψεις, ειδικά από τους νέους ανθρώπους. Οι ιδέες φυσικά θα πρέπει να είναι -κατά την άποψη μου, τολμηρές και ακραία δημιουργικές. Αν υπάρχει η καλή ιδέα, σίγουρα θα βρεθεί και ο τρόπος να υλοποιηθεί!».

Διαβάστε επίσης

Η ιστορία πίσω από το στόλισμα του πρώτου Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες έγιναν… δαχτυλίδια για δάγκωμα

Χριστούγεννα: Η εποχή που όλοι γινόμαστε και πάλι παιδιά

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ