ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόεδρος Parthenon Project: Τελευταίο λόγο έχει η ελληνική κοινή γνώμη

Πρόεδρος Parthenon Project: Τελευταίο λόγο έχει η ελληνική κοινή γνώμη
AP

Πρόεδρος του Parthenon Project για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η ελληνική κοινή γνώμη»

Και ενώ το ζήτημα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα απασχολεί ακόμα περισσότερο μετά το νέο της δημοσίευμα της Telegraph πως πλέον η επιστροφή τους δείχνει να γίνεται, καθώς οι ελληνικές αρχές και το Βρετανικό Μουσείο είναι κοντά σε συμφωνία, ο πρόεδρος του Parthenon Project μιλάει στην ΕΡΤ για τα όσα διαδραματίζονται στην ιστορική αυτή συμφωνία.

Ο Εντ Βέιζι είναι ο άνθρωπος πίσω από το Parthenon Project, την πρωτοποριακή κινητοποίηση του ζητήματος επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Λοιπόν, νομίζω ότι είναι πολύ κοντά και είναι επίσης πολύ μακριά. Νομίζω ότι το περίγραμμα της συμφωνίας είναι πολύ σαφές, ότι το Βρετανικό Μουσείο θα έστελνε μέρος από τα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα και σε αντάλλαγμα, η Αθήνα ή η ελληνική κυβέρνηση θα δάνειζε Ελληνικούς θησαυρούς πίσω στο Βρετανικό Μουσείο για έκθεση. Και ότι θα υπάρξει ένα είδος περιστροφής σε εξέλιξη στο μέλλον με μερικά από τα γλυπτά του Παρθενώνα να πηγαίνουν στην Αθήνα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και διαφορετικά τεχνουργήματα να επιστρέφουν από την Αθήνα», δηλώνει ο πρόεδρος του Parthenon Project απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ευδοξίας Λυμπέρη για το πόσο κοντά είναι η συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι αυτή η χρήση της λέξης «εγγυήσεις», είναι το κλειδί. Θα έδινε στο Βρετανικό Μουσείο και στη βρετανική κυβέρνηση, διαβεβαιώσεις ότι αυτή ήταν μια συμφωνία που όλοι θα τηρούσαν και όλοι θα κέρδιζαν και όλοι θα είχαν ενδιαφέρον να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία λειτουργεί», σημειώνει ο κ. Βέιζι, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συμφωνία είναι η κυριότητα.

«Νομίζω ότι σαφώς το τελικό κομμάτι της συμφωνίας μπορεί να στηρίζεται δυνητικά στην ελληνική κοινή γνώμη. Θα δεχόταν το ελληνικό κοινό, ουσιαστικά να μην μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα; Και πράγματι είναι μια πολύ ζωηρή συζήτηση και εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε στο τέλος.