ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Ξανθόπουλος: Φωτογραφίες από την καριέρα και τη ζωή του ηθοποιού

Νίκος Ξανθόπουλος: Φωτογραφίες από την καριέρα και τη ζωή του ηθοποιού
Facebook / Nikos Xanthopoulos

Ο Νίκος Ξανθόπουλος, το «παιδί του λαού» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών το πρωί της Κυριακής 22 Ιανουαρίου 

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και σε εκατομμύρια θαυμαστές του σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει προκαλέσει ο θάνατος του Νίκου Ξανθόπουλου. Το «παιδί του λαού», «έφυγε» σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών.

Τον τελευταίο καιρό ο Νίκος Ξανθόπουλος αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική σε ιδιωτική κλινική στο Αιγάλεω, δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής. Έγινε ευρύτερα γνωστός την δεκαετία του 1960 ως πρωταγωνιστής δραματικών ταινιών, ερμηνεύοντας κυρίως το ρόλο του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού, που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται.

nikosxanthopoulos.jpg
Ο Νίκος Ξανθόπουλος σε νεαρή ηλικίαnikosxanthopoulos.com

Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ. Εκτός από τον αθλητισμό, λάτρευε και το διάβασμα. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο, παρότι αρχικά τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος. Ίνδαλμά του τότε υπήρξε ο Μάνος Κατράκης.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος με τον Τάκη ΒογιατζήFacebook/ Nikos Xanthopoulos

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αν και ηθοποιός του θεάτρου από το 1957 έως το 1963, αφοσιώθηκε τελικά στον κινηματογράφο.

Με τον Γ. Μανισαλή στη ΘεσσαλονίκηFacebook / Nikos Xanthopoulos

Το 1970 ίδρυσε τον δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα.

«Η πρώτη περιοδεία μας στην Αυστραλία.. Πηγαίναμε απο πόλη σε πόλη με το αεροπλάνο γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Πέρθ, Μελβούρνη, Σίδνεϊ , Αντελάϊτ, Καμπέρα , Μπρίσμπαιην , Ντάργουιν . Και καπάκι η έκπληξη. Πετάξαμε στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας. Περιοδεία καταπληκτική που οργάνωσαν οι Έλληνες κινηματογραφιστές της Αυστραλίας που έπαιζαν τις ταινίες μου.. Περιοδεία αξέχαστη..»Facebook / Nikos Xanthopoulos

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, μετά από απουσία 24 ετών, ήταν το 1995 στην ταινία Με τον Ορφέα τον Αύγουστο του Γιώργου Ζερβουλάκου.

«Από την ταινία " Με τον Ορφέα τον Αύγουστο " Τρείς μακαντάσηδες παλαιάς κοπής και κάτι ψιλά...»Facebook / Nikos Xanthopoulos

Στα τέλη του 2005 εξέδωσε σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα» και διοργάνωσε εμφανίσεις σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα για την προώθηση του έργου του. Η ιδέα για το βιβλίο δημιουργήθηκε μετά από συνέντευξή του στο περιοδικό Εικόνες

«Προσέξτε την έκφραση που έχει το πρόσωπο της, πώς να μήν ερωτευτείς μια τέτοια κοπέλα»Facebook / Nikos Xanthopoulos

Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.

«Με τα τέσσερα παιδιά μου , μικρά και μεγάλα , στο διπλανό χωράφι σχεδιάζουμε το μέλλον τους…»

Facebook / Nikos Xanthopoulos