ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκρηκτικό φινάλε με Wu-Tang Clan στο Release Athens

Εκρηκτικό φινάλε με Wu-Tang Clan στο Release Athens

Το opaponline.gr μας πήγε στην Πλατεία Νερού και απολαύσαμε το πιο εμβληματικό hip–hop συγκρότημα όλων των εποχών

Όχι, δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να πέσει η αυλαία του φετινού Release Athens. Οι Wu-Tang Clan, που ήταν οι headliners της τελευταίες συναυλίας του φεστιβάλ, μας χάρισαν μια ιστορική βραδιά, την οποία περιμέναμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και, σίγουρα, θα θυμόμαστε για άλλα τόσα, παρότι από τη μπάντα έλειπαν – δυστυχώς – οι GZA, Method Mad και Ghostface Killah (χωρίς να γίνει γνωστός ο λόγος).

Το ρολόι έδειχνε 23:17 όταν η θρυλική κολεκτίβα από τη Νέα Υόρκη ανέβηκε στη σκηνή. Ακολούθησαν ζητωκραυγές και επευφημίες. Μέσα σε λίγα λεπτά η Πλατεία Νερού πλημμύρισε από τα vibes των Wu-Tang Clan και άρχισε να λικνίζεται σε ρυθμούς hip hop. Τους απολαύσαμε από… ψηλά, από το VIP μπαλκόνι του opaponline.gr, το οποίο φέρνει νέο αέρα στη διασκέδαση, και καταλάβαμε γιατί θεωρούνται το σημαντικότερο και επιδραστικότερο σύνολο στην ιστορία της hip-hop μουσικής.

Σχηματίστηκαν στο Staten Island της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τα samples από τον κινηματογράφο, κυρίως από ταινίες πολεμικών τεχνών (από όπου πήραν και το όνομά τους), οι Wu–Tang Clan άλλαξαν ριζικά την πορεία της μουσικής τις τελευταίες δεκαετίες. Έχουν πουλήσει περίπου 6,5 εκατομμύρια άλμπουμ στις ΗΠΑ και περίπου 40 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των σόλο άλμπουμ.

Στη χθεσινή συναυλία τους ακούσαμε τα τραγούδια-σταθμούς της μπάντας, μαζί με τις προσωπικές δημιουργίες των μελών της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ακόμη μία οικογενειακή και δημοκρατική υπόθεση. Κάθε μέλος των Wu–Tang Clan αναλάμβανε τα φωνητικά σύμφωνα με τη συνεισφορά του στα τραγούδια τους. Φυσικά, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στιγμές από τις σόλο δουλειές τους, αλλά και από την πορεία του σπουδαίου ιδρυτικού μέλους τους, Ol’ Dirty Bastard, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2004.

Σπουδαίο lineup

Μαζί με τους Wu-Tang Clan, είδαμε και τον Ocean Wisdom, τον οποίο το εμβληματικό έντυπο της pop κουλτούρας Complex Magazine έχει χαρακτηρίσει ως ««το μέλλον του βρετανικού hip hop». O καταιγιστικός Βρετανός rapper μας εντυπωσίασε με τη μοναδική προσέγγιση, την ευρηματική στιχουργική και τη σκηνική παρουσία του.

Τη βραδιά συμπλήρωναν ο δικός μας ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, ο οποίος έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με τους Σταύρο Ξαρχάκο και Δήμητρα Γαλάνη ενώ έχει μοιραστεί τη σκηνή και με κορυφαίους διεθνείς καλλιτέχνες, ο Εθισμός, ο οποίος αναμφίβολα βρίσκεται στο peak της έως τώρα πορείας του, και οι Twinsanity, τα δίδυμα αδέλφια Ray και Γιάννης που, πολύ σύντομα, τράβηξαν την προσοχή και συνδέθηκαν με την underground hip hop κοινότητα της πόλης.

Την ιστορική βραδιά άνοιξε με τις μουσικές επιλογές του ο Junior SP.