ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τρικυμίες»: Η νέα δημιουργία του Στρατή Σκαράκη ενώνει την παράδοση με το «αύριο» της μουσικής

«Τρικυμίες»: Η νέα δημιουργία του Στρατή Σκαράκη ενώνει την παράδοση με το «αύριο» της μουσικής
INSTAGRAM.

Η αρχή ακόμη ενός μεγάλου ταξιδιού στην κρητική μουσική. Γνωρίστε τον νεαρό δεξιοτέχνη του βιολιού, Στρατή Σκαράκη, μέσω της νέας του μουσικής δημιουργίας, με τον τίτλο «Τρικυμίες».

Ανεξάντλητη πηγή δημιουργίας, έμπνευσης, συναισθημάτων. Η αξία της κρητικής παράδοσης έχει υπερβεί –εδώ και δεκαετίες– τα όρια της διαχρονικότητας, επιδεικνύοντας χιλιάδες «διαμάντια» και εκατοντάδες εμβληματικές προσωπικότητες του πνεύματος, αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου.

Χιλιάδες σκοποί έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στη μουσική ιστορία της Κρήτης, με πολλούς από εκείνους να ταξιδεύουν έως την άλλη άκρη του κόσμου, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και το απλό κοινό. Άλλωστε, η Ομογένεια ανέκαθεν διαδραμάτιζε –όπως και στη σημερινή εποχή– κομβικό ρόλο στη διατήρηση και διάδοση της κρητικής παράδοσης και κατ’ επέκταση της ελληνικής.

Το μεράκι και η αυθεντικότητα των παλαιών λειτουργεί ως οδηγός για τη νέα γενιά δημιουργών

Η κρητική μουσική εξακολουθεί να «ανθίζει», καθώς ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες παρουσιάζουν μοναδικές μουσικές ιδέες αλλά και διασκευές επιτυχιών του παρελθόντος. Ο Στρατής Σκαράκης, γεννημένος στη Γραμβούσα Κισσάμου, είναι ένας από τους πιστούς εκφραστές της, υπηρετώντας τα ηχοχρώματα τόσο αυτού του ιδιαίτερου τόπου, όσο και της υπόλοιπης Κρήτης, βασισμένος στις ρίζες της παράδοσης και εμπνεόμενος από τους ανθρώπους & τη φύση γύρω του.

Το μεσημέρι της 17ης Σεπτεμβρίου, ο νεαρός δεξιοτέχνης του βιολιού παρουσίασε τη νέα μουσική του δημιουργία με τίτλο «Τρικυμίες», η οποία αποτελεί ένα μέρος της μουσικής ενότητας «Γαλέρα», σηματοδοτώντας μία καινούργια αρχή, σε ένα μεγάλο ταξίδι των ήχων και των συναισθημάτων. Η μουσική σύνθεση και η ερμηνεία ανήκουν σε εκείνον, ενώ, οι στίχοι είναι συλλογικό έργο, μαζί με τον συνθέτη, Γιώργο Χαχλάκη.

Οι υπόλοιποι συντελεστές:

  • Στεριανό – Κρητικό Λαγούτο: Γιώργος Χαλκιαδάκης.
  • Βιολιά: Μαρία Μανουσάκη.
  • Μπάσο: Μιχάλης Μαυράκης.
  • Κιθάρες: Μανώλης Δρύμης.
  • Κρουστά: Γιάννης Χαρκούτσης.
  • Ηχοληψία – Mastering: Μιχάλης Μαυράκης (Mavrakis Sound Recording Studio).
  • Ηχογράφηση βιολιών: Studio Noisy king Music Residence.
  • Βίντεο – Μοντάζ: Μπάμπης Μουντάκης.
  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Μπάμπης Μουντάκης & Στρατής Σκαράκης.
  • Συμμετοχή στο μουσικό βίντεο: Γιώργο Τσατσαρωνάκης.
  • Μεταφορά με τη βάρκα: Γιάννης Ρημαντωνάκης.
  • Φωτογραφικό υλικό: Ερμιόνη Σαπουνάκη.

Όλα τα πλάνα γυρίσθηκαν στην περιοχή «Μεσόγεια» της Κισσάμου (Ακρωτήριον – Κοινότητα Γραμβούσας, λιμάνι Καβονησίου, Τηγάνι, Ήμερη Γραμβούσα, Βραχονησίδες «Πεταλίδα», «Βαλεντή», Μπογάζι, Μπάλος, Βιγλιά Τράχηλος).

Οι «σταθμοί» του Στρατή Σκαράκη

Ο Στρατής Σκαράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γραµβούσα Κισσάµου, δυτικά των Χανίων. Από την ηλικία των 4 ετών επέδειξε τα πρώτα σημάδια για την κλίση προς τον κόσμο της μουσικής, προσποιούμενος ότι έπαιζε βιολί με δύο… ξύλινες κουτάλες της μητέρας του, Ρένας.

Στα 6 του χρόνια, ήλθε πρώτη φορά σε επαφή με το βιολί και τρία έτη αργότερα, άρχισε μαθήματα δίπλα στον μεγάλο Μιχάλη Κουνέλη. Στη συνέχεια, έλαβε ερεθίσματα από τους Θοδωρή Πολυχρονάκη (βιολί), και Χαραλάµπη Ανουσάκη (λαγούτο). Σε ηλικία 12 ετών, έπαιξε μουσική για πρώτη φορά σε γλέντι. Από τότε μέχρι και σήμερα, καλείται συνεχώς μαζί με τα μέλη του υπόλοιπου συγκροτήματος, να εμφανίζονται σε παραδοσιακές κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσεις, βραβεύσεις κ.ά.).

Το 2013, συμμετείχε στο Σύγχρονο Κρητικό Φεστιβάλ Τεχνών και Πολιτισμού, στο Ηράκλειο. Το 2014 και το 2015, έλαβε μέρος στις συναυλίες του «Φεστιβάλ Χουδέτσι». Από το 2016 έως σήμερα, παραδίδει σεμινάρια παραδοσιακού κρητικού βιολιού, στο «Μουσικό διδασκαλείο» του Μέρωνα, στο Αμάρι Ρεθύµνου. Το καλοκαίρι του 2017, έδωσε το «παρών» στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο μίας παγκρήτιας μουσικοχορευτικής παρουσίασης µε τίτλο «Οι Μουσικές της Κρήτης στο Ηρώδειο».

Το 2018, συμμετείχε στη δισκογραφική δουλειά του Αντώνη Μαρτσάκη με τίτλο «Μικρή µου, λεμονιά µου» και τρία χρόνια αργότερα, «έντυσε» με τη φωνή του, τον δίσκο «Τ’ αρισµαρί βάνω στ’ αυτί» του Νίκου Μαργαριτάκη. Διετέλεσε δάσκαλος παραδοσιακού βιολιού για πέντε χρόνια στο Ωδείο της «Μητρόπολης Κισσάµου & Σελίνου» (2015 – 2020).

Το 2019, κυκλοφόρησε την πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο «Μόνο τη Νύχτα, Θάλασσα», σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον».

Η συγκεκριμένη απόπειρα του νεαρού καλλιτέχνη έλαβε διθυραμβικές κριτικές, κατακτώντας την 1η θέση στο “Balkan World Music Chart” για το 2020, ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη η καινούργια ενότητα τραγουδιών µε τίτλο «Προβλήτα», η οποία κυκλοφορεί σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Από το 2020, επισκέπτεται κάθε χρόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συμμετέχοντας στις Πανελλήνιες Μουσικοχορευτικές διοργανώσεις “HDF” & “FDF”, αλλά και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις σε διάφορες Πολιτείες της ελληνικής Ομογένειας, όπως τη Σαρδηνία της Ιταλίας και το Μόναχο της Γερμανίας.

Η ιστορία της δισκογραφικής εταιρείας «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον»

Η εταιρεία «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον» είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες που δραστηριοποιείται στο χώρο της κρητικής μουσικής. Η δημιουργία της, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, συμπίπτει με μία δυναμική «άνθηση» στο κρητικό τραγούδι.

Μοναδικές και ανεπανάληπτες θεωρούνται από το κοινό και τους ειδικούς, οι τετρακόσιες –περίπου– δισκογραφικές παραγωγές που έχει πραγματοποιήσει το «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι – Αεράκης», έως σήμερα.

Όμως, εκεί όπου προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί έργο ζωής του, είναι η πρωτοβουλία καταγραφής και έκδοσης της ολοκληρωμένης και αυθεντικής σειράς δέκα ξεχωριστών μουσικών έργων, με γενικό τίτλο: «Οι πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής παράδοσης, 1920 – 1955», η οποία αποτέλεσε ορόσημο στη μουσική ιστορία της Κρήτης και πολύτιμο υλικό για τους μελετητές του μέλλοντος.

Σημαντικές είναι, επίσης, οι παραγωγές: «Οι κορυφαίοι, 1955 – 1995», «Κρητών Άγιοι», «Θανάσης Σκορδαλός, 1920 – 1998», «Φουσταλιέρης, 1911 – 1992, το Στελλάκι από την Κρήτη», «Κώστας Μουντάκης – Σπάνιες Ζωντανές Ηχογραφήσεις», «Τα Ραδιοφωνικά», «Κρητών Έπος» και «Αρκαδίου Έπος», μεταξύ άλλων.

Η «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον» αποτελεί τη μοναδική περιφερειακή δισκογραφική εταιρεία, η οποία είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών (IFPI). Σκοπός της εταιρείας είναι να στηρίζει την παράδοση και να προτείνει συνεχώς νέες παραγωγές, κυρίως από τον χώρο της κρητικής μουσικής παράδοσης και του ποιητικού λόγου, καθώς και άλλων ειδών τροπικής μουσικής του κόσμου.

Η παράδοση χαρακτηρίζει έναν τόπο, επιδεικνύει την κουλτούρα και την ιστορία ενός λαού. Η Κρήτη, ως σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων, είχε την τύχη να επηρεασθεί από πολλές μουσικές παραδόσεις και στο τέλος, να διαμορφώσει τη δική της μουσική ταυτότητα, η οποία εξελίσσεται ακόμη και σήμερα.

Αυτήν την παράδοση στηρίζει και η εταιρεία «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον», θέλοντας να την προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο, προσφέροντας ποιοτικές παραγωγές στην κοινωνία, οι οποίες αποσκοπούν στην «προστασία» της πλούσιας ιστορίας της κρητικής μουσικής, την προβολή των σπουδαίων καλλιτεχνών του παρελθόντος και την προσφορά ενός σταθερού βήματος σε νέους καλλιτέχνες μεταδώσουν το μεράκι και την αγάπη τους, πάντοτε με σοβαρότητα και σεβασμό στην κρητική μουσική παράδοση, αλλά και όλες τις υπόλοιπες μελωδίες του κόσμου.