ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η εντυπωσιακή πήλινη γυναικεία προτομή που βρέθηκε στην Αμφίπολη

Η εντυπωσιακή πήλινη γυναικεία προτομή που βρέθηκε στην Αμφίπολη

Η γυναικεία προτομή απεικονίζει γυναίκα ή θεά και φυλάσσεται στο μουσείο της Αμφίπολης

Το έκθεμα της εβδομάδας παρουσίασε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, μία πήλινη γυναικεία προτομή από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Η συγκεκριμένη προτομή βρέθηκε μαζί με άλλες 16, διαφόρων τύπων, σε τάφο γυναίκας στο ανατολικό νεκροταφείο της Αμφίπολης, ενώ απεικονίζει γυναίκα ή θεά και φυλάσσεται στο μουσείο της Αμφίπολης, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά και ενδιαφέροντα εκθέματα.

Εντυπωσιακή είναι η διατήρηση των χρωμάτων στην απόδοση των λεπτομερειών της ένδυσης και του καλλωπισμού.

Στην ανάρτηση του υπουργείου αναφέρεται: «Η γυναικεία μορφή φορά χιτώνα και ιμάτιο που καλύπτει το πίσω μέρος του κεφαλιού και τους ώμους. Με κόκκινο χρώμα αποδίδονται λεπτομέρειες των υφασμάτων, το διπλό περιδέραιο στο λαιμό, το άνθος που κρατά με το δεξί της χέρι, τα μαλλιά και τα χείλη.

Δυναμικές πινελιές μαύρου χρώματος στη σχεδίαση των ματιών αποδίδουν με εξαιρετική επιτυχία την έκφραση συγκρατημένης θλίψης.

Το λευκό επίχρισμα τονίζει το ιδεώδες της ομορφιάς του δέρματος για την εποχή εκείνη.

Παρόμοιες προτομές βρίσκονται σε σπίτια, σε ιερά και σε τάφους, πάντοτε ως αφιερώματα σε θεότητες που σχετίζονται με την γονιμότητα, την αναπαραγωγή και την αναγέννηση της φύσης.

Επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης, το οποίο είναι αναπόσπαστο τμήμα του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και παρουσιάζει την ιστορία της αρχαίας Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής της, προβάλλοντας πτυχές της ζωής και του πολιτισμού που αναπτύχθηκαν εκεί από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την βυζαντινή περίοδο».