ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέρα Μακρομαρίδου στο Newsbomb.gr: «Ο Σασμός έπεισε τους συγγενείς μου ότι είμαι ηθοποιός»

Η Βέρα Μακρομαρίδου
Ποια είναι σχέση της με το έργο του Χόρχε Μπουκάι, γιατί η παράσταση είναι μια ψυχοθεραπεία για τους θεατές οι οποίοι γίνονται συμμέτοχοι και πώς τη βοήθησε η ψυχανάλυση;

Η Βέρα Μακρομαρίδου που πολλοί γνώρισαν ως «Άσπα» στον «Σασμό», μιλάει στο Newsbomb.gr για την παράσταση - ψυχοθεραπεία «Να σου πω μια ιστορία» και αποκαλύπτει τι θα ήθελε να ρωτήσει τον Χόρχε Μπουκάι αν τον είχε μπροστά της. 

«Τι θα θέλατε να ρωτήσετε τον Χόρχε Μπουκάι αν τον είχατε μπροστά σας;», ρωτάω τη Βέρα Μακρομαρίδου που συμμετέχει στην παράσταση «Να σου πω μια ιστορία» και η οποία αποτελεί θεατρική διασκευή του διεθνούς μπεστ σέλερ του διάσημου Αργεντίνου.

Ο Δημήτρης Πλειώνης και η θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ επιστρέφουν και για τρίτη χρονιά με 30 παραστάσεις, μετά την επιτυχία και τα συνεχόμενα sold-out τα τελευταία δύο χρόνια. Όσοι βρεθούν στο Bios θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία και συγκεκριμένα μια απρόσμενη... συνεδρία. Η Βέρα Μακρομαρίδου, η γνωστή μας «Άσπα» από τον Σασμό, εξηγεί: «Οι θεατές βγαίνουν από την παράσταση χαρούμενοι, άλλοτε συγκινημένοι αλλά σε γενικές γραμμές πιο ανάλαφροι και απενοχοποιημένοι. Λειτουργεί κάπως λυτρωτικά η παράσταση».

Ωστόσο, τι έχει αποκαλύψει στην ίδια και ποια η σχέση της με την ψυχοθεραπεία; «Με έχει βοηθήσει πολύ να ξεπεράσω τον χαμό των γονιών μου», εξομολογείται.

Στη συνέχεια και ενώ τη ρωτώ για το τηλεοπτικό πεδίο τη φετινή σεζόν, θέλω να μάθω τι της άφησε ο «Σασμός»: «Έπεισε τους συγγενείς μου ότι είμαι ηθοποιός», μου απαντά μεταξύ άλλων αφοπλιστικά!

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή μας με τη Βέρα Μακρομαρίδου.

Oι ηθοποιοί της παράστασης
Oι ηθοποιοί της παράστασηςΑθηνά Λέκκα

Θα ήθελα να ξεκινήσω την κουβέντα μας ρωτώντας αν παρακολουθήσατε την ομιλία του Χόρχε και του Ντέμιαν Μπουκάι στην Αθήνα, πριν από μερικούς μήνες.

Δυστυχώς όχι… δεν το γνώριζα. Τώρα, με αφορμή την παράσταση, βλέπω αποσπάσματα από ομιλίες και συνεντεύξεις του.

Ποια είναι η δική σας σχέση με το έργο και τα βιβλία του διάσημου ψυχιάτρου;

Είχα διαβάσει πριν χρόνια το «Ιστορίες να σκεφτείς» και μου είχε αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που προσεγγίζει τα πράγματα και η άμεση γραφή του. Χρόνια αργότερα διάβασα και το «Να σου πω μια ιστορία» και να τώρα που είμαι μέρος αυτών των ιστοριών.

Η συνέντευξή μου μαζί του όπως και με τον Ντέμιαν, οφείλω να παραδεχτώ ότι ήταν αποκαλυπτική από πολλές απόψεις. Υπάρχει κάποιο από τα γραπτά του το οποίο σας έχει βοηθήσει ή έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε και αντιλαμβάνεστε ορισμένα πράγματα;

Πολλές ιστορίες «χτυπάνε» κάτι μέσα μου. Ιστορίες από το συγκεκριμένο του βιβλίο μάλιστα, όπως για παράδειγμα: να μην ζορίζομαι να μπω σε παπούτσια που δεν είναι το νούμερο μου, να μην επιτρέπω τους άλλους να ορίζουν την αξία μου, να μην παίρνω προσωπικά το αν ο απέναντι μου ψεύδεται, να μη φοβάμαι το όποιο ρίσκο στη ζωή γιατί αυτό θα είναι που θα με πάει ένα βήμα πιο ψηλά και φυσικά να αδράττω τη μέρα!

Βέρα Μακρομαρίδου
«Πώς μεταβολίζεις την απόρριψη / απώλεια;», θα ρωτούσε η Βέρα Μακρομαρίδου τον Χόρχε Μπουκάι

Αν συναντούσατε τον Χόρχε Μπουκάι, τι θα θέλατε να τον ρωτήσετε;

-Πώς βρίσκεις την ευτυχία σε πράγματα που δεν έχεις καν φανταστεί;

-Πώς μεταβολίζεις την απόρριψη / απώλεια;

Μιλήστε μου για την διαδραστική παράσταση «Να σου πω μια ιστορία», που επέστρεψε για τρίτη χρονιά και έχει λάβει θερμή ανταπόκριση από το κοινό. Τι πρέπει να περιμένει ο θεατής που θέλει να έρθει να το δει για πρώτη φορά;

Να μην περιμένει τίποτα που θα τον φέρει σε αμηχανία, μόνο να είναι ανοιχτός να δεχτεί ότι πέρα από θεατής μιας θεατρικής παράστασης εκείνη την ώρα- έμμεσα και έντεχνα- θα είναι μέρος μιας ομαδικής ψυχοθεραπείας. Θα είναι τρομερά ωφέλιμο να δεχτεί όλα τα ερεθίσματα και φυσικά να γελάσει με την ψυχή του.

Ποια είναι τα σχόλια από τους θεατές;

Οι θεατές βγαίνουν από την παράσταση χαρούμενοι, άλλοτε συγκινημένοι αλλά σε γενικές γραμμές πιο ανάλαφροι και απενοχοποιημένοι. Λειτουργεί κάπως λυτρωτικά η παράσταση και μάλλον αυτός είναι ο σκοπός του θεάτρου γενικότερα.

Το συγκεκριμένο μπεστ σέλερ και η θεατρική μεταφορά του, τι έχει αποκαλύψει σε εσάς την ίδια;

Νομίζω είναι το θέατρο που με ενδιαφέρει να κάνω. Απλό αλλά όχι απλοϊκό. Λιτό αλλά με πολύ «ζουμί», σκέψη και μελέτη από πίσω. Μου αποκαλύπτει πόσο κοντά είμαι σε αυτό και πόσο εύκολα μπορώ να το νιώσω δικό μου.

Θα μου επιτρέψετε να σας ρωτήσω αν έχετε κάνει ψυχοθεραπεία και τα οφέλη που έχετε αποκομίσει ενδεχομένως;

Έχω κάνει 4 χρόνια ψυχοθεραπεία με ένα μεγάλο διάλειμμα ανάμεσα και φυσικά συνεχίζω. Με έχει βοηθήσει πολύ να ξεπεράσω τον χαμό των γονιών μου και να έχω πιο υγιείς προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Τι βλέπετε τη φετινή σεζόν στην τηλεόραση; Έχουμε μια πληθώρα τηλεοπτικών παραγωγών, ίσως παραπάνω από όσες μπορεί να… καταναλώσει ο τηλεθεατής. Επίσης, τι σας άφησε η συμμετοχή σας στον Σασμό, μια σειρά που σας έκανε γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό.

Να πω την αλήθεια μου, δεν προλαβαίνω να δω τηλεόραση, χαίρομαι όμως που η μυθοπλασία συνεχίζει να ανθίζει γιατί έτσι καταφέρνουμε να δούμε ποιοτικά και εμπνευσμένα πράγματα. Ο «Σασμός» μου άφησε μόνο καλά, μου έμαθε πολλά για την υποκριτική στην κάμερα, γνώρισα ανθρώπους που εκτιμούσα βαθιά και δέθηκα μαζί τους και ευτυχώς έπεισε τους συγγενείς μου ότι είμαι ηθοποιός. Ήταν μια πολύ ευτυχής συγκυρία!

Υπάρχουν επόμενα σχέδια στα σκαριά, συζητάτε για το επόμενο τηλεοπτικό, θεατρικό ή κινηματογραφικό σας βήμα;

Τίποτα στο καλλιτεχνικό πλαίσιο δεν είναι ανακοινώσιμο. Όλα είναι σε πολύ πρώιμες συζητήσεις, το μόνο νέο που έχω είναι ότι από 1/12 διατηρώ το μεζεδοπωλείο «Οσονούπω» στην Καισαριανή μαζί με την αδερφή μου τη Λίλα και τον σύντροφό μου Αλέξανδρο Παπατριανταφύλλου. Αυτή η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα έχει πάρει μια προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στις ζωές μας καθώς είναι για εμάς κάτι καινούργιο που θέλουμε να πάει καλά.

Πληροφορίες

«Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι

Και κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 9 μ.μ.
Και Κυριακή στις 7 μ.μ.
Και τις γιορτές:

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 21:00μμ
Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 21:00μμ
Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 21:00μμ

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 21:00μμ
Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 21:00μμ
Τρίτη 2 Ιανουαρίου 21:00μμ

Στο θέατρο Bios, Πειραιώς 84 , Γκάζι.

Προπώληση : https://www.more.com/theater/na-sou-po-mia-istoria/

Πληροφορίες, κρατήσεις : 6974392387



Διαβάστε επισης

Χόρχε Μπουκάι, εσείς έχετε λύσει τα θέματά σας;

Ο Δημήτρης Μακαλιάς στο Newsbomb.gr: «Με τον ερχομό των παιδιών μου έγινα καλύτερος άνθρωπος»

Σπύρος Μιχαλόπουλος: Ο σκηνοθέτης των «Πανθέων» για τη σειρά, τα νούμερα και το τηλεοπτικό τοπίο

Σπύρος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Όταν σταματήσω να οδηγώ μοτοσικλέτα θα σταματήσω και το θέατρο