ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πολύφημος»: Το νέο βήμα του Στρατή Σκαράκη στα μουσικά δρώμενα

«Πολύφημος»: Το νέο βήμα του Στρατή Σκαράκη στα μουσικά δρώμενα

Με οδηγό την ασβέστη αγάπη για τη φύση και τη θάλασσα, ο Στρατής Σκαράκης συστήνει τη νέα μουσική του δημιουργία με τίτλο «Πολύφημος».

Σε μία περίοδο αβεβαιότητας και αμφισβήτησης των πάντων, κατ’ επέκταση και στο πεδίο του πολιτισμού, ορισμένες σταθερές έρχονται να υπενθυμίσουν το πραγματικό νόημα της ζωής, λειτουργώντας ευεργετικά.

Μία από αυτές αφορούν έναν ανερχόμενο καλλιτέχνη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιστούς εκφραστές της κρητικής μουσικής παράδοσης και μέσα από τις νέες του δημιουργίες, επιχειρεί να υπηρετήσει με σεβασμό τα ηχοχρώματα της μεγαλονήσου, αλλά και να αφήσει μία «χρυσή» παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές καλλιτεχνών.

Ο Στρατής Σκαράκης μάς συστήθηκε για πρώτη φορά τη 17η Σεπτεμβρίου, μέσω της μουσικής του δημιουργίας με τίτλο «Τρικυμίες», η οποία αποτελεί μέρος της ενότητας «Γαλέρα», σηματοδοτώντας μία καινούργια αρχή, σε ένα μεγάλο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων. Η μουσική σύνθεση και η ερμηνεία ανήκουν σε εκείνον, ενώ, οι στίχοι είναι συλλογικό έργο, μαζί με τον συνθέτη, Γιώργο Χαχλάκη.

Νέα βήματα στο μουσικό στερέωμα

Την 20ή Δεκεμβρίου, ο νεαρός δεξιοτέχνης του βιολιού κυκλοφόρησε το νέο του κομμάτι με τίτλο «Πολύφημος», ως συνέχεια της –τόσο ιδιαίτερης και ξεχωριστής– «Γαλέρας» του. Ο Στρατής Σκαράκης έχει επιμεληθεί τη μουσική σύνθεση και την ερμηνεία, ενώ, οι στίχοι είναι του Κώστα – Μιχαήλ Μαρή.

Με φόντο τα «μαγευτικά» πλάνα της Γραμβούσας Κισσάμου, πλάθει εικόνες «ζωντανές»· με βλέμμα καθάριο, επιβλητικό –και συνάμα ήρεμο– αποπνέει μία δύναμη διαφορετική, μεγαλειώδη, χάρη στην οποία υπερνικά κάθε δυσκολία. Ο Πολύφημος «λυγίζει» και πάλι, όπως στην «Οδύσσεια» του Ομήρου.

«Ο ιδιαίτερος δεσμός με τη θάλασσα αποτελεί κινητήριο “μοχλό” για εμένα και τη σκέφτομαι πάντοτε με αγάπη», περιγράφει ο Στρατής Σκαράκης, ξεναγώντας τον θεατή στα πανέμορφα τοπία του ιδιαίτερου τόπου καταγωγής του.

Οι υπόλοιποι συντελεστές:

  • Λαγούτο – Κιθάρα: Βαγγέλης Μπαγουράκης.
  • Γκάιντα: Πέτρος Μήτσου.
  • Άταστο μπάσο: Δημήτρης Τσούρτος.
  • Κρουστά: Μανώλης Νικολουδάκης.
  • Ηχοληψία – Mastering: Παναγιώτης Μαρακάκης Μαυράκης (PM Studio).
  • Βίντεο – Μοντάζ: Μπάμπης Μουντάκης.
  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Μπάμπης Μουντάκης & Στρατής Σκαράκης.

Όλα τα πλάνα γυρίσθηκαν στην περιοχή «Μεσόγεια» της Κισσάμου (Φαλάσαρνα, Πλάτανος, Νιό Χωριό, Γραμβούσα, Μπάλος, Τηγάνι).

Οι «σταθμοί» του Στρατή Σκαράκη

Ο Στρατής Σκαράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γραµβούσα Κισσάµου, δυτικά των Χανίων. Από την ηλικία των 4 ετών επέδειξε τα πρώτα σημάδια για την κλίση προς τον κόσμο της μουσικής, προσποιούμενος ότι έπαιζε βιολί με δύο… ξύλινες κουτάλες της μητέρας του, Ρένας.

Στα 6 του χρόνια, ήλθε πρώτη φορά σε επαφή με το βιολί και τρία έτη αργότερα, άρχισε μαθήματα δίπλα στον μεγάλο Μιχάλη Κουνέλη. Στη συνέχεια, έλαβε ερεθίσματα από τους Θοδωρή Πολυχρονάκη (βιολί), και Χαραλάµπη Ανουσάκη (λαγούτο). Σε ηλικία 12 ετών, έπαιξε μουσική για πρώτη φορά σε γλέντι. Από τότε μέχρι και σήμερα, καλείται συνεχώς μαζί με τα μέλη του υπόλοιπου συγκροτήματος, να εμφανίζονται σε παραδοσιακές κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσεις, βραβεύσεις κ.ά.).

Το 2013, συμμετείχε στο Σύγχρονο Κρητικό Φεστιβάλ Τεχνών και Πολιτισμού, στο Ηράκλειο. Το 2014 και το 2015, έλαβε μέρος στις συναυλίες του «Φεστιβάλ Χουδέτσι». Από το 2016 έως σήμερα, παραδίδει σεμινάρια παραδοσιακού κρητικού βιολιού, στο «Μουσικό διδασκαλείο» του Μέρωνα, στο Αμάρι Ρεθύµνου. Το καλοκαίρι του 2017, έδωσε το «παρών» στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο μίας παγκρήτιας μουσικοχορευτικής παρουσίασης µε τίτλο «Οι Μουσικές της Κρήτης στο Ηρώδειο».

Το 2018, συμμετείχε στη δισκογραφική απόπειρα του Αντώνη Μαρτσάκη με τίτλο «Μικρή µου, λεμονιά µου» και τρία χρόνια αργότερα, «έντυσε» με τη φωνή του, τον δίσκο «Τ’ αρισµαρί βάνω στ’ αυτί» του Νίκου Μαργαριτάκη. Διετέλεσε δάσκαλος παραδοσιακού βιολιού για πέντε χρόνια στο Ωδείο της «Μητρόπολης Κισσάµου & Σελίνου» (2015 – 2020).

Το 2019, κυκλοφόρησε την πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο «Μόνο τη Νύχτα, Θάλασσα», σε συνεργασία με την εταιρεία «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του νεαρού καλλιτέχνη έλαβε διθυραμβικές κριτικές, κατακτώντας την 1η θέση στο “Balkan World Music Chart” για το 2020, ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη η καινούργια ενότητα τραγουδιών µε τίτλο «Προβλήτα», η οποία κυκλοφορεί σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Από το 2020, επισκέπτεται κάθε χρόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συμμετέχοντας στις Πανελλήνιες Μουσικοχορευτικές διοργανώσεις “HDF” & “FDF”, αλλά και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις σε διάφορες Πολιτείες της ελληνικής Ομογένειας, όπως τη Σαρδηνία της Ιταλίας και το Μόναχο της Γερμανίας.

Σχετικές ειδήσεις