πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Ο Ξαρχάκος κάνει το Μέγαρο Μουσικής ρεμπέτικο πάλκο

Θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε, το ταξίδι στο διάστημα που μόλις προλαβαίνετε και ο γίγαντας Σταύρος Ξαρχάκος στο Μέγαρο Μουσικής. 

Μετά τα σαρωτικά sold out στο Ηρώδειο το περασμένο καλοκαίρι, ο Σταύρος Ξαρχάκος φέρνει το «Ρεμπέτικο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και δεν πρέπει να το χάσει κανείς! Παράλληλα, οι θεατρόφιλοι θα βρουν τρεις παραστάσεις που σίγουρα θα απολαύσουν, ενώ οι σινεφίλ θα δουν τον Νίκολας Κέιτζ σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του στην ταινία Dream Scenario.

Μουσική

Σταύρος Ξαρχάκος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το θρυλικό Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Για δύο βραδιές η σκηνή της Αίθουσας Τριάντη μετατρέπεται σε ρεμπέτικο πάλκο για να φιλοξενήσει αυτήν την ιστορική συναυλία, που καθήλωσε και συγκίνησε 9.000 θεατές στο Ηρώδειο. Οι παραστάσεις στο Μέγαρο είναι sold out.

Οι μουσικές και τα τραγούδια που σφράγισαντην ταινία-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζονται σαράντα χρόνια μετά.

Μπροστά στα μάτια μας, ο Σταύρος Ξαρχάκος -μαζί με 20 ακόμα μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες- θα μας μεταφέρει τη συγκίνηση, τον διονυσιασμό, το φως, αλλά και τα γοητευτικά σκοτάδια των ορχηστρικών και των τραγουδιών του εμβληματικού αυτού έργου που φέτος έκλεισε σαράντα χρόνια από τότε που ρίζωσε στις καρδιές μας.

Αλέκα Κανελλίδου, Θέατρο Άλσος

Η Αλέκα Κανελλίδου έρχεται για πρώτη φορά στο Θέατρο Άλσος να μοιραστεί μαζί μας αγαπημένες ερμηνείες από την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη για λίγες παραστάσεις. Με τα τραγούδια της πλούσιας διαδρομής της, τη βαθιά αισθαντική φωνή και το τζαζ ηχόχρωμα της, έρχεται για να μας ταξιδέψει σε μαγικές βραδιές γεμάτες από ερωτικά τραγούδια που έχουν στιγματίσει τις καρδιές μας.

Max Cooper, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Max Cooper παρουσιάζει το «Aether», στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Ο γεννημένος στη Βόρεια Ιρλανδία μουσικός παραγωγός Max Cooper κατέχει περίοπτη θέση στην ηλεκτρονική σκηνή. Καλλιτεχνική προσωπικότητα με δημιουργική περιέργεια και ευαισθησία, εμπνέεται από την επιστήμη της γενετικής και προσεγγίζει μέσα από τις εξαιρετικές και πολύπλοκες μουσικές του δημιουργίες έννοιες όπως η ανάδυση, η ταυτότητα και το άπειρο. Το αποτέλεσμα είναι μια αφηρημένη μουσική αφήγηση στην οποία τέχνη, αρχιτεκτονική και επιστήμη αλληλοεπιδρούν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Το Aether είναι μια τρισδιάστατη εγκατάσταση ηχητικού/οπτικού πεδίου φωτός που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το στούντιο design Architecture Social Club. Μια ζωντανή οπτικοακουστική εμπειρία που καθηλώνει, καθώς αναδεικνύει την ομορφιά, την ένταση και τα συναισθήματα που προκαλούν θεμελιακές μορφές και ήχοι από τον περιβάλλοντα χώρο: κύματα, επιφάνειες, συμμετρίες, σουρεαλιστικά τοπία –μία σύγχρονη ερμηνεία του φωτεινού αιθέρα. O Μαξ Κούπερ και το Architecture Social Club πειραματίζονται επί σειρά ετών επάνω σε έναν νέο τύπο οπτικοακουστικής εμπειρίας. Το Aether αποτελεί το αποκορύφωμα αυτής της έρευνας. Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού

Συμπαραγωγή: Plisskën, The Hub Events – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θέατρο

Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην, Θέατρο Αργώ

Το πολυβραβευμένο αριστούργημα του Τζεφ Μπάρον «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στο ρόλο του κυρίου Γκρην και τον Αποστόλη Τότσικα στο ρόλο του Ρος Γκάρντινερ.

Ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος, ο κύριος Γκρην ο οποίος έχει αποτραβηχτεί μετά το θάνατο της γυναίκας του στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν δέχεται τις επισκέψεις ενός νεαρού ο οποίος εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Η σχέση αυτή θα αλλάξει για πάντα και τους δύο. Θα σύρει τον καθένα έξω από τη ζώνη ασφαλείας του, θα απειλήσει τις επιφανειακές τους βεβαιότητες, θα απαλύνει τα αγκάθια τους.

Οι δύο αυτοί τόσο γνώριμοι σε όλους μας χαρακτήρες ο ηλικιωμένος Γκρην και ο νεαρός Ρος που τους έφερε κοντά ένα επιπόλαιο ατύχημα, θα διανύσουν όλη την ανθρώπινη διαδρομή από το ξεκαρδιστικό γέλιο ως τα πιο λυτρωτικά δάκρυα συγκίνησης. Μαζί θα καταργήσουν την απόσταση που τους χωρίζει και θα γίνουν - με έναν τρόπο βαθύ και αμετάκλητο – συγγενείς.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη-Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00

Για μια Ζωή, Θέατρο Πειραιώς 131

Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν στο θέατρο Πειραιώς 131- τη θεατρική στέγη μεγάλων επιτυχιών τους- για να παρουσιάσουν το καινούριο έργο τους «Για μια Ζωή». Μία κωμωδία καταστάσεων που διαδραματίζεται το 1943 στο Αίγιο.

Μία νέα γυναίκα και δύο νέοι άντρες μοιράζονται μία απίστευτη περιπέτεια ζωής! Και μαζί τους τη μοιράζονται τα πεθερικά και οι φίλοι τους.

Η Ζωή (Δανάη Παππά) ήταν παντρεμένη με τον Γιάννη (Γιάννης Τσιμιτσέλης) μέχρι που εκείνος χάθηκε στο Αλβανικό μέτωπο. Έτσι εκείνη -μετά από 3 χρόνια – αποφασίζει να παντρευτεί τον Στράτο (Μιχάλη Μιχαλακίδη), έναν νεαρό χωροφύλακα. Οι δυο τους είναι τρελά ερωτευμένοι.

Η Μαρίκα, η μάνα της, (Σάρα Γανωτή) μένει μαζί με τη Ζωή, στο σπίτι του Γεράσιμου (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) του πεθερού της κόρης της και πατέρα του εκλιπόντος Γιάννη, που παρότι (κατά τα λεγόμενα της Μαρίκας), είναι «ξινός και ανάποδος» θέλει το νέο ζευγάρι να συνεχίσει να μένει μαζί του, στο σπίτι του.

Σ’ αυτό το σπίτι μπαινοβγαίνει η διπλανή γειτόνισσα Γαρυφαλλιά Ζάρλα (Μαρία Αντουλινάκη) που είναι παντρεμένη με έναν δωσίλογο και έχει κόρη τη Βούλα (Χριστίνα Μαθιουλάκη) που είναι η πιο καλή φίλη της Ζωής.

Κι εκεί που όλοι βρίσκονται σε μία υπερδιέγερση λόγω του επερχόμενου γάμου, ο τέως νυμφίος, ο Γιάννης, εμφανίζεται εν τω μέσω της νυκτός! Και αυτή είναι η στιγμή που αρχίζει το μπέρδεμα.

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:00.

Μαθήματα Κωμωδίας, Μικρό Παλλάς

Μετά από δύο χρόνια επιτυχίας με συνεχή sold out, τα «Μαθήματα Κωμωδίας»
συνεχίζονται για τρίτη χρονιά στο θέατρο Μικρό Παλλάς.

μαθήματα κωμωδίας

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα,
Ηλίας Βαλάσης, Δημήτρης Σαμόλης, Αναστασία Τσιλιμπίου.

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της
εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία.

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Πέμπτη-Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 20:00.

Σινεμά

Ονειρικό Σενάριο (Dream Scenario)

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του νορβηγού σεναριογράφου/σκηνοθέτη Κρίστοφερ Μπόργκλι είναι μία διεστραμμένα απολαυστική κωμωδία για την ανέλιξη και την αποκαθήλωση ενός άντρα που γίνεται ξαφνικά και πρόσκαιρα διάσημος. Στην επίκαιρη σάτιρα πρωταγωνιστεί ο αγνώριστος Νίκολας Κέιτζ σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, ενώ δίπλα του εμφανίζονται οι Τζούλιαν Νίκολσον, Μάικλ Σέρα, Τιμ Μέντοους, Ντίλαν Γκελούλα, Ντίλαν Μπέικερ και Κέιτ Μπέρλαντ.

Tα πάντα στη ζωή του Πολ Μάθιους (Νίκολας Κέιτζ), ενός βαρετού ακαδημαϊκού και οικογενειάρχη, ανατρέπονται καθώς εκατομμύρια άγνωστοι αρχίζουν ξαφνικά να τον βλέπουν στα όνειρά τους. Όταν όμως αυτές οι νυχτερινές επισκέψεις πάρουν εφιαλτική τροπή, ο Πολ αναγκάζεται να τα βγάλει πέρα με την αναπάντεχη φήμη του.

Βιβλίο

17 κλωστές, Πάνος Δημάκης

Ξαναδιαβάζουμε το βιβλίο του Πάνου Δημάκη για το αγριότερο άγνωστο έγκλημα της Ελλάδας, με αφορμή την κυκλοφορία της ομώνυμης νέας σειράς που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας για την Cosmote TV.

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική
Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Μια πραγματική ιστορία που συντάραξε τα Κύθηρα το 1909. Μια συναρπαστική κατάδυση στον ψυχισμό ενός ανθρώπου που είχε όσα ήθελε στη ζωή του, που βασιζόταν στην αποδοχή των γύρω του και τους το ανταπέδιδε απλόχερα. Όμως η ξαφνική απόρριψη, η συνεχιζόμενη αδικία εναντίον του και ένας ολόκληρος κόσμος που καταρρέει γύρω του τον στρέφουν ενάντια σε όλους και τον οδηγούν στο πιο ειδεχθές έγκλημα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, για τη μοίρα και τα παιχνίδια που παίζει εναντίον μας, για τα αόρατα νήματα που ορίζουν τη ζωή μας αλλά και τη δύναμη που πρέπει να βρούμε για να την ορίσουμε εμείς οι ίδιοι. Για την ηθική μιας κοινωνίας που μπορεί να καταστρέψει ανθρώπινες ζωές στον βωμό της κανονικότητας της αγέλης, που βασίζεται στο κουτσομπολιό, την κριτική και την κακόβουλη τάση των ανθρώπων να αναζητούν εξιλαστήρια θύματα.

Παράλληλα, γι’ αυτή την ηθική που διαμορφώνει ο καθένας προσωπικά, όπως και ήρωας του βιβλίου, ο Καστελάνης, που τον οδηγεί στα ολέθρια αποτελέσματα απέναντι σε μια κοινωνία που τον αντιμάχεται.

Μην χάσετε

Το ταξίδι στο διάστημα με την έκθεση «Life in Space» στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Προλάβετε κι εσείς να εξερευνήσετε το ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα και να ανακαλύψετε όλες τις διαδραστικές εμπειρίες του Space Camp.

life in space

Μάθε τα μυστικά του σύμπαντος με μοναδικά βιωματικό τρόπο. Παρατήρησε τη γη με τα μάτια των αστροναυτών και κάνε ένα μαγικό ταξίδι γύρω από αυτήν. Γνώρισε πώς έχει κατασκευαστεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και ξεναγήσου μέσα σε αυτόν. Νιώσε για μια μέρα αστροναύτης και βίωσε τη ζωή των αστροναυτών στο διάστημα και
την καθημερινότητά τους. Δες αυθεντικά αντικείμενα, που έγραψαν την ιστορία τους στην κατάκτηση του διαστήματος.



Διαβάστε επίσης

«17 Κλωστές» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια: Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ

Νέες ταινίες στα σινεμά με έναν αγνώριστο Νίκολας Κέιτζ

Ο Γιάννης Ζουγανέλης δηλώνει ανθρωποκεντρικός και Ελληνοκεντρικός

Η Τζώρτζια ακούει και στο «Γιωργάρη», κάνει μακάβριες σκέψεις και πάει κόντρα στους φόβους της

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ