ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Χορν: Η σπάνια χειρόγραφη επιστολή προς τον Φίνο

Δημήτρης Χορν
O Δημήτρης Χορν στην ταινία «Μια Ζωή την Έχουμε» (1958)
Finos Film

Ο Δημήτρης Χορν προτείνει τον Μιχάλη Κακογιάννη στον Φίνο και τον παροτρύνει να του δώσει δουλειά.

Ο αξεπέραστος ηθοποιός Δημήτρης Χορν, με το μοναδικό ταλέντο, τη φινέτσα, τη γοητεία, την ιδιαίτερη παιδεία και το αυτοσαρκαστικό χιούμορ, άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Ιανουαρίου του 1998. Ο σπουδαίος ηθοποιός πέθανε από καρκίνο και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Γεννημένος το 1921 στην Αθήνα, ήταν γιος του Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού και θεατρικού συγγραφέα Παντελή Χορν, ο οποίος ήταν Αυστριακής καταγωγής. Νονά του ήταν σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου, Κυβέλη.

Ο Χορν διέγραψε μια σπουδαία καριέρα στο θέατρο. Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ, «Η Φωνή της Καρδιάς» (1943) παίζοντας δίπλα στον τεράστιο Αιμίλιο Βεάκη. Ο Χορν έπαιξε συνολικά σε 10 κινηματογραφικές ταινίες. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν αγάπησε ποτέ τον κινηματογράφο, αφού η ψυχή του ήταν ταγμένη στο θέατρο.

Η σπάνια επιστολή του Δημήτρη Χορν προς τον Φιλοποίμενα Φίνο, στην οποία του συστήνει τον Μιχάλη Κακογιάννη


Το 1951 ο Χορν φεύγει με υποτροφία στο εξωτερικό και ταξιδεύει στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Αμερική. Στην Αγγλία γνωρίζει τον Μιχάλη Κακογιάννη και θέλει να τον βοηθήσει. Στέλνει λοιπόν μια επιστολή στον Φίνο και τον προτρέπει να συνάντησει τον σκηνοθέτη.

«Αγαπημένε μου Φιλοποίμην,
Ακόμα περιμένω το γράμμα σου!! Πάρα πολύ θα ήθελα να ήξερα πως πάει το γύρισμα και αν είσαι ευχαριστημένος. Δεν ανησυχώ, γιατί κάτι που βρίσκεται στα χέρια σου δεν μπορεί να πάει άσχημα.

Σου στέλνω αυτό το γράμμα μ’έναν πάρα πολύ αγαπητό μου φίλο, τον κ. Μιχάλη Κακογιάννη, είναι ένας εκλεκτός συνάδελφος, αλλά στο αγγλικό θέατρο και έτσι δεν μπορούμε να τον χαρούμε στην Ελληνική σκηνή.

Ο κ. Κακογιάννης έχει γράψει ένα ωραιότατο film script και πρόκειται να το γυρίσει προσεχώς στην Ελλάδα. Είναι ένας άνθρωπος με εξαίρετο γούστο και ξέρει καλά τον κινηματογράφο. Τίποτα δεν θα επιθυμούσα περισσότερο, αν μπορείτε να συνεργαστείτε. Ξέρω πως ζητάς ανθρώπους και ξέρω πόσο θα βοηθούσες έναν άνθρωπο που θα του ανέθετες να σκηνοθετήσει ένα από τα film σου και ακόμα ξέρω περισσότερο από κάθε άλλον, πόσο ευχάριστο είναι να δουλεύει κανείς μαζί σου. Ο Κακογιάννης θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στον Ελληνικό κινηματογράφο από καλλιτεχνικής πλευράς.

Όπως σου έχω ξαναγράψει, δυο λόγια σου θα μου έδιναν μεγάλη χαρά. Θερμούς χαιρετισμούς στην γυναίκα σου και σε όλα τα παιδιά.

Πάντα δικός σου.
Με αγάπη, Τάκης»

επιστολή Δημήτρη Χορν
Η χειρόγραφη επιστολή του Δημήτρη Χορν προς τον ΦίνοΦίνος Φιλμ

Το 1953 ο Χορν επιστρέφει στην Ελλάδα και πείθει τον Κακογιάννη να γράψει ένα σενάριο με τρεις ισοδύναμους ρόλους για τον ίδιο, την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά. Έτσι γυρίζεται το «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ενώ την επόμενη χρονιά γυρίζουν με τον Τζαβέλλα την περίφημη «Κάλπικη Λίρα» (1955).

Με πληροφορίες από τη Φίνος Φιλμ

Διαβάστε επίσης

Έξι χρόνια χωρίς τον Τζίμη Πανούση: Το όνειρο που δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει

Ουμπέρτο Έκο: Δέκα φράσεις του που μπορεί να μας κάνουν λίγο πιο έξυπνους

Θάνος Μικρούτσικος: Ο λόγος που θύμωσε με την κόρη του και της είπε να αλλάξει το επώνυμό της