πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Έρωτας, 90s πάρτι και αναβίωση του αρχαίου συμποσίου στη Βαρβάκειο

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι και έχει διάθεση για χορό. Πού θα φάμε, πού θα βγούμε και πού θα διασκεδάσουμε τις επόμενες μέρες στην Αθήνα

Ο έρωτας χτυπάει κόκκινο αυτή την εβδομάδα, το ίδιο και οι μουσικές παραστάσεις και τα πάρτι που μας χορεύουν σε ρυθμούς Αγίου Βαλεντίνου. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θέλει να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας με τις τρυφερές μπαλάντες του, ενώ ο διαχρονικός Γιάννης Πάριος τραγουδάει τον έρωτα για ακόμα μια φορά. Στο σινεμά βλέπουμε το love story της Πρισίλα με τον Έλβις, ενώ αξίζει σίγουρα μια βόλτα από την Βαρβάκειο για το πάρτι-θεσμός Symposio Festival με πολλές μουσικές από djs και τους Ξυλούρηδες, χορό, performances και φαγητό από σούσι μέχρι προβατίνα.

Μουσική

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, θέατρο Βέμπο

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, πιο ρομαντικός από ποτέ, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι με όχημα τις θρυλικές του μπαλάντες, από τις 12 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Βέμπο.

Με την τρυφερή του φωνή και τις μουσικές του, που έχουν συντροφεύσει όλα αυτά τα χρόνια τις ζωές μας και έχουν αφήσει πάνω τους ανεξίτηλο το σημάδι τους, θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας και θα μας ταξιδέψει στους έρωτες, το όνειρο και σε όλες τις συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές της ζωής μας.

Ο Βασίλης θα μας παρουσιάσει τα πιο αγαπημένα του τραγούδια μέσα από την τεράστια δισκογραφία του. Τραγούδια που έχουν σημαδέψει, συγκινήσει και ενώσει τρεις γενιές θεατών. Μια μουσική διαδρομή σε δίσκους σταθμούς, διαχρονικά αγαπημένα κομμάτια, γεγονότα και παρέες που έγραψαν ιστορία, με πυξίδα πάντα τη λυρική, δυναμική και βαθιά αισθαντική φωνή του.

Σμύρνη μου Αγαπημένη in Concert, Ελληνικό Κόσμο - Θέατρον

Μετά την μεγάλη επιτυχία, νέες ημερομηνίες τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνθέτης της θεατρικής παράστασης αλλά και της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη» έρχεται για δύο μοναδικές συναυλίες στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στον χώρο στον οποίο η θεατρική παράσταση της Μιμής Ντενίση ήταν sold-out για τρία συνεχόμενα χρόνια.

Μαζί με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, τη Γλυκερία, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Θοδωρή Μέρμηγκα και τη Σοφία Μέρμηγκα θα αποδώσουν μουσικές στιγμές και τραγούδια της παράστασης αλλά και της ταινίας σε σενάριο Μιμής Ντενίση και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη.

Μια συναυλία με αρώματα από την αγαπημένη μας Σμύρνη.

Με πρωτότυπα τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη αλλά και όλα τα πολυαγαπημένα παραδοσιακά. Τα Σμυρναίικα τραγούδια.

The Love 80s-90s Party, Fuzz Club

Aνήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (14/02) στο Fuzz Club, γιορτάζουμε παρέα με τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες στο «The Love 80s-90s Party 2», στο μεγαλύτερο νοσταλγικό πάρτι της χρονιάς που διοργανώνει ο Love 97,5.

Ετοιμαστείτε για live acts από την Στέλλα Γεωργιάδου, τα «Κακά Κορίτσια», τη Μαντώ, την Πωλίνα, τον Βαλάντη, τον Δημήτρη Κόκοτα, τον Κώστα Μπίγαλη και τον Γιάννη Σαββιδάκη που θα μας ταξιδέψουν μουσικά στην πολύχρωμη εποχή των δεκαετιών ‘80 και ‘90. Τη βραδιά παρουσιάζουν οι «Trashformers».

Γιάννης Πάριος, θέατρο Παλλάς

Ο Γιάννης Πάριος, ο κορυφαίος ερωτικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός επιστρέφει στο Θέατρο Παλλάς στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου για τρεις βραδιές αφιερωμένες συναυλίες αφιερωμένες στον έρωτα και την αγάπη.

Με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και τις μοναδικές ερμηνείες του έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος ανεξίτηλα στη συνείδηση του κοινού τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει. Πάντα με μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, κατάφερε να έχει μια συγκινητική απήχηση στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια.

Ο αγαπημένος τραγουδιστής μας περιμένει να τραγουδήσουμε μαζί του τα πιο διαχρονικά, ερωτικά τραγούδια της δικογραφίας του. Να ταξιδέψουμε, να ερωτευτούμε, να ονειρευτούμε και να νοσταλγήσουμε.

Συμμετέχει 8μελές φωνητικό σύνολο της χορωδίας Κυριάκου Τσολάκη.

Όπερα Ελ Γκρέκο του Γιώργου Χατζηνάσιου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η πρωτότυπη όπερα Ελ Γκρέκο του Γιώργου Χατζηνάσιου αφηγείται την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από τη γενέτειρά του, την Κρήτη, στην Ιταλία και κατόπιν στην Ισπανία, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του ο μεγάλος ζωγράφος αναζητά τη θεία πνοή που είναι κρυμμένη σε κάθε ύπαρξη, πίσω από τις μορφές, και επιθυμεί να ενωθεί ξανά με τον Δημιουργό.

Το έργο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιστορικό ντοκιμαντέρ, αλλά πραγματεύεται την πορεία της εσωτερικής αναζήτησης του Γκρέκο όπως και κάθε καλλιτέχνη. Για το λόγο αυτό το χωροχρονικό γίγνεσθαι, μακριά από στεγανά τοιχώματα, ευνοεί τη συνάντηση του Γκρέκο με έναν άλλο μεγάλο Κρητικό, τον Νίκο Καζαντζάκη, όσο και με τον μυθικό Ίκαρο, ο οποίος αναζητά διακαώς την ελευθερία και το εσωτερικό φως. Η μελωδικότητα που χαρακτηρίζει τους μουσικούς διαλόγους και τις άριες μαγνητίζει τόσο τους ερμηνευτές όσο και το κοινό, ενώ το λιμπρέτο, που είναι γραμμένο στα ιταλικά, είναι του Ηλία Λιαμή. Στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Θέατρο

The Doctor, Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου

Το «The Doctor», ελεύθερα βασισμένο στο έργο Καθηγητής Μπερνάρντι (1912) του Άρτουρ Σνίτσλερ, στο Αμφι-Θέατρο, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Στο πολυβραβευμένο θρίλερ ιδεών του Robert Icke, οι αντικρουόμενες οπτικές για τον εαυτό μας και τον κόσμο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Το «The Doctor» αποτελεί ένα παγκόσμιο θεατρικό φαινόμενο που θέτει την εποχή μας κάτω από ένα θεατρικό μεγεθυντικό φακό. Παρουσιάστηκε πρώτα στο Λονδίνο (θέατρο Almeida και West End), και στη συνέχεια ανέβηκε μέσα σε τρία χρόνια στα σημαντικότερα θεατρικά κέντρα του κόσμου, από την Νέα Υόρκη και το Armory έως το ιστορικό Burgtheater της Βιέννης και από το Adelaide Festival στην Αυστραλία έως το Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Οι ηθοποιοί της παράστασης
Οι ηθοποιοί της παράστασηςVasia Anagnostopoulou

Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Χατζόπουλος, Αμαλία Νίνου, Κίττυ Παϊταζόγλου
Μαριάννα Δημητρίου, Aurora Marion, Λευτέρης Πολυχρόνης, Νίκη Σερέτη, Σταύρος Καλλιγάς, Αλίκη Ανδρειωμένου και η Ζωή Ρηγοπούλου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή: 19.00, Πέμπτη: 20.30, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 17.30 & 21.15.

Σινεμά

Πρισίλα (Priscilla)

Όταν η έφηβη Priscilla Beaulieu συναντά τον Elvis Presley σε ένα πάρτι, ο άντρας που είναι ήδη ένας σούπερ σταρ του ροκ εν ρολ γίνεται κάποιος εντελώς απροσδόκητος σε ιδιωτικές στιγμές: ένας συναρπαστικός σύντροφος, ένας σύμμαχος στη μοναξιά, ένας ευάλωτος καλύτερος φίλος.

Μέσα από τα μάτια της Priscilla, η Sofia Coppola αφηγείται την αθέατη πλευρά ενός μεγάλου αμερικανικού μύθου, με την μεγάλη αγάπη αλλά και έναν ταραχώδη γάμο ανάμεσα στον Elvis και την Πρισίλα, από την εποχή που υπηρετούσε στο στρατό μέχρι το ονειρεμένο κτήμα του, την Graceland, σε αυτό το πορτρέτο της αγάπης, φαντασίας και φήμης.

Βιβλίο

Φελιτσιτά, Μάρω Δούκα

Ο Κωνσταντίνος Καβουράκης ήθελε να γίνει αστυνοµικός, ήθελε να ζει για πάντα αγαπηµένος µε την Ελένη του και τα τρία παιδιά τους, ήθελε να τον σέβονται...

Μια µέρα, που ο θυµός θα τον κάνει για άλλη µια φορά να παραφερθεί, θα αντιµετωπίσει την αντίσταση του µεγάλου του γιου, θα νιώσει εκδιωγµένος από το σπίτι του, και από τα Σεπόλια θα βρεθεί άστεγος στο κέντρο της Αθήνας. Αντιµετωπίζει τις δυσκολίες και τους κινδύνους της καινούριας του συνθήκης, αναπολεί τη ζωή του και βρίσκει συµπαράσταση και καλοσύνη από άλλους απόκληρους.

Και αν αυτό δεν είναι ευτυχία, τουλάχιστον η Φελιτσιτά, µια ασπρόµαυρη γάτα που συχνάζει στα πέριξ της πλατείας Αγίας Ειρήνης, του ζεσταίνει την καρδιά. Τα µέλη της οικογένειάς του, όµως, έχουν το καθένα τη δική του εκδοχή για το παρελθόν, το παρόν και το τι µέλλει γενέσθαι.

Φελιτσιτά, Μάρω Δούκα. Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Φελιτσιτά, Μάρω Δούκα. Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Πέντε πρόσωπα, το καθένα µε τα δικά του βάρη, τις έγνοιες και τα βάσανα, θέλουν να πουν τη δική τους ιστορία –το διήγηµα της δικής τους ιστορίας–, που συµπλέκεται µε το µυθιστόρηµα της οικογενειακής ζωής.

Εξοµολογητικό, γλυκόπικρο, ακαριαία τρυφερό, ένα µυθιστόρηµα σαν φευγαλέο χάδι στους ανθρώπους που ραγίζουν αθόρυβα δίπλα µας.

Μην χάσετε

Τo SYMPOSIO festival στη Βαρβάκειο Αγορά. Μια μεγάλη μουσικο-γαστρονομική γιορτή με σκοπό την αναβίωση του αρχαίου συμποσίου αλλά με έναν διαφορετικό και σύγχρονο τρόπο. Στο SYMPOSIO το παραδοσιακό «παντρεύεται» με το σύγχρονο, το street food με την υψηλή γαστρονομία, και η ηλεκτρονική μουσική με την παραδοσιακή. Την Κυριακή λοιπόν, στις 11 Φεβρουαρίου το πάρτι ξεκινάει από τις 12 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο. Food kiosks, μουσική από djs αλλά και live acts από τον Νίκο και Αντώνη Ξυλούρη, χορευτές, ακροβάτες, open kitchen και από σούσι μέχρι προβατίνα.

Symposio στην Κρεαταγορά Αθηνών
Symposio στην Κρεαταγορά ΑθηνώνInstagram / Symposio

Μια μοναδική εικαστική έκθεση στον Πολυχώρο Τέχνης ΠΕΣ Πολύτροπον από τις 10 Φεβρουαρίου. Οκτώ καλλιτέχνες συναντιούνται στα Καλύβια.

Ο Γαβρίλος Μιχάλης έχει συλλέξει βιώματα και έργα για πολλές ζωές. Σε αυτή τη μουσειακή έκθεση στο ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ επιλέγει να «συνομιλήσει» με 8 συνοδοιπόρους του καλλιτέχνες, όλοι τους ενεργοί και δραστήριοι που επιστρέφουν από μεγάλες αναδρομές σε μουσεία και γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού, «δηλώνοντας» την παρουσία τους όχι με τη «γεύση» της νοσταλγίας, αλλά μέσω μιας νέας αφετηρίας.

Μοιράζοντας την έκθεση σε δύο χώρους υπογραμμίζονται οι δυο όψεις των έργων και η σχέση με τους καλλιτέχνες, δηλαδή η δημόσια ή μουσειακή και η πιο ιδιωτική ή προσωπική. Σε αυτή, ο Γαβρίλος Μιχάλης μάς παρουσιάζει ζωγραφικά και γλυπτικά έργα και κατασκευές διαφόρων διαστάσεων που έχει αποκτήσει από τη συνεργασία του με τους καλλιτέχνες και τα οποία έχουν εκτεθεί σε σημαντικές εκθέσεις, ανανεώνοντας το συμβόλαιο με το «αύριο».

Έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου
Έργο της Λήδας ΠαπακωνσταντίνουΦάνης Λογοθέτης

Στην έκθεση θα δούμε έργα των καλλιτεχνών (με αλφαβητική σειρά): Αληθεινός Δημήτρης, Διοχάντη, Μπουτέας Γιάννης, Παπακωνσταντίνου Λήδα, Παπασπύρου Ρένα, Simoni Mariella, Τότσικας Θανάσης, Χατζημιχάλης Γιώργος.

Εγκαίνια Έκθεσης το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:00. Μέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο 12:00-21:00. Είσοδος Ελεύθερη.



Διαβάστε επίσης

«A Quiet Place: Day One»: Γιατί σώπασε ο κόσμος μας - Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας

Όλες οι ταινίες που κυκλοφορούν σήμερα στα σινεμά

«Μακρύς ο δρόμος: Συλλέγοντας βιώματα και έργα»: Μια μουσειακή έκθεση σύγχρονης τέχνης στα Καλύβια

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ