Θεόδωρος Κοκκινίδης: Ο δημιουργός πίσω από το ελληνικό «Μουσείο της Μαντάμ Τισό» μιλά στο Newsbomb
O Θεόδωρος Κοκκινίδης 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεόδωρος Κοκκινίδης: Ο δημιουργός πίσω από το ελληνικό «Μουσείο της Μαντάμ Τισό» στο Newsbomb.gr

Στην Καβάλα βρίσκεται το ελληνικό... «Μαντάμ Τισό», ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων με δεκάδες ομοιώματα Ελλήνων αλλά και εκπροσώπων του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος - Ο δημιουργός του μουσείου, Θεόδωρος Κοκκινίδης μίλησε στο Newsbomb.gr για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει αλλά και την πηγή έμπνευσης του.

Με ένα νέο κέρινο ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ ο δημιουργός Θεόδωρος Κοκκινίδης δίνει νέα πνοή στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στην Καβάλα.

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης, που έχει δημιουργήσει πολλά κέρινα ομοιώματα στο εργαστήριό του μίλησε στο Newsbomb.gr για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει αλλά και την πηγή έμπνευσής του.

Ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στο μουσείο είπε ότι φιλοξενεί 36 εντυπωσιακά κέρινα ομοιώματα σπουδαίων Ελλήνων αλλά και εκπροσώπων του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος.

Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 2010, και μεταξύ άλλων υπάρχουν κέρινα ομοιώματα του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, της Μελίνας Μερκούρη, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, της Τζένης Καρέζη και της Μαρίας Κάλλας, καθώς και του Μάικλ Τζάκσον, της Μαντόνα, του Έλβις Πρίσλεϊ και άλλων.

Δείτε μερικά από τα έργα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων:

Θεόδωρος Κοκκινίδης: Πώς ξεκίνησε το ταξίδι με τα κέρινα ομοιώματα

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του προς τις τέχνες. Σπούδασε μουσική, ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη ζωγραφική. Σε ηλικία 16 ετών, φιλοτέχνησε το πρώτο κέρινο έργο του, το ομοίωμα του Μάικλ Τζάκσον. Ακολούθησαν τα ομοιώματα της Τζένης Καρέζη, της αλησμόνητης Αλίκης Βουγιουκλάκη και έπειτα όλα τα επόμενα.

«Από παιδί είχα ασχοληθεί με τη ζωγραφική και συγκεκριμένα με τις προσωπογραφίες. Η προσωπογραφία με έναν τρόπο σχετίζεται με το κερί στην τρισδιάστατη μορφή και με θέμα τον άνθρωπο», είπε αρχικά στο Newsbomb.gr o Θόδωρος Κοκκινίδης.

Σε νεαρή ηλικία έπεσαν τυχαία στα χέρια του φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων από γνωστά μεγάλα μουσεία του κόσμου. Του έκανε εντύπωση το πώς ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό.

«Στην εφηβεία μου είδα ένα αφιέρωμα της Μαντάμ Τισό σε ένα περιοδικό. Τότε με παρόρμηση και ενθουσιασμό είπα και εγώ ότι θα κάνω τον αγαπημένο μου καλλιτέχνη, που ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, με κερί. Ήταν το πρώτο μου δημιούργημα σε ηλικία 16 ετών», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο ίδιος σε ηλικία 16 ετών, ως μαθητής Λυκείου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο.

«Συνδέομαι λίγο περισσότερο με ομοιώματα ανρθώπων που γνωρίζω»

Το μουσείο αποτέλεσε όνειρο και στόχο ζωής για το Θεόδωρο Κοκκινίδη. Όπως ανέφερε ο ίδιος, στόχος του είναι να φιλοτεχνήσει τα ομοιώματα σημαντικών προσωπικοτήτων τόσο του Ελλαδικού χώρου, όσο και του εξωτερικού.

Όσον αφορά τα αγαπημένα του κέρινα ομοιώματα ανέφερε: «Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα έργο μου, είναι όλα αγαπημένα. Συνδέομαι λίγο περισσότερο με ανθρώπους που γνωρίζω γιατί έχουν ποζάρει για εμένα, έχω μία άλλη σύνδεση και επαφή. Όλα μου τα δημιουργήματα τα δουλεύω με τον ίδιο ζήλο και το καθένα με μαγεύει».

«Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι αγαπημένο μου δημιούργημα γιατί τον αγαπούσα σαν ζωγράφο όταν ζωγράφιζα. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι αξιολάτρευτος, τον κοιτάω με άλλα μάτια», πρόσθεσε.

Ένα κέρινο ομοίωμα μέχρι να φτάσει στο σημείο να τοποθετηθεί στον εκθεσιακό χώρο απαιτεί εκατοντάδες εργατοώρες.

«Περίπου μισό χρόνο απαιτεί ένα κέρινο ομοίωμα, υπάρχουν όμως κάποια που χρειάζονται και παραπάνω χρόνο. Ένα έργο χρειάζεται μελέτη, παρατήρηση και εργασία, δεν είναι απλή διαδικασία. Το να προσπαθεί κανείς να συλλέξει εικόνες μέσα από το διαδίκτυο δημιουργεί ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας», ανέφερε ο καλλιτέχνης Θεόδωρος Κοκκινίδης.

Αναφερόμενος στα ομοιώματα που «αγκαλιάζει» περισσότερο ο κόσμος είπε: «Οι νεότεροι προτιμούν άλλα έργα, ενώ μεγαλύτερες ηλικίες στέκονται σε πρόσωπα που γνωρίζουν. Για κάποιους ένα ομοίωμα μπορεί να είναι υπέροχο ενώ για κάποιους άλλους οχι τόσο, έχει να κάνει και με την εικόνα που έχει κάποιος για ένα πρόσωπο».

Οι αντιδράσεις για το κέρινο ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Κοκκινίδης αναφέρθηκε και στο κέρινο ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ που «εισέβαλε» πρόσφατα στο μουσείο δίπλα σε εκείνο της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Σημειώνεται ότι το ομοίωμα της αείμνηστης ηθοποιού υπήρχε ήδη στο μουσείο από την άνοιξη του 2023 και τώρα δίπλα του, τοποθετήθηκε εκείνο του πρώην συζύγου της και κινηματογραφικού της παρτενέρ.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κοκκινίδη το έργο αποτυπώνει τον Δημήτρη Παπαμιχάηλ από την εποχή των έγχρωμων ταινιών του μεταξύ 1967-1969, όταν ο ίδιος ήταν 33-35χρόνων.

Το κέρινο ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ομοίωμα του Παπαμιχαήλ θυμίζει τον ηθοποιό που υποδύεται τον νεαρό Κάρολο στο The Crown.

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι δεν δίνει έκταση στα μη κολακευτικά σχόλια που ειπώθηκαν για το κέρινο ομοίωμα. «Καμιά φορά είναι λίγο επιτηδευμένα αυτά τα σχόλια», υπογράμμισε.

To Moυσείο Κέρινων Ομοιωμάτων βρίσκεται στο χωριό Κηπιά, Ελευθερούπολης Καβάλας.

Διαβάστε επίσης

Αλίκη Βουγιουκλάκη - Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Εντυπωσιάζουν τα κέρινα ομοιώματά τους

Όταν η Μαρία Κάλλας «συνάντησε» την Αντζελίνα Τζολί

Νέο κέρινο ομοίωμα της Rihanna στο Μαντάμ Τισό της Νέας Υόρκης

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ