ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Μούτσης: Ο συνθέτης που ήθελε να τον σέβονται σιωπηλά

Δήμος Μούτσης
«Θέλω να με σέβονται σιωπηλά»
dimosmoutsis.gr

Ο Δήμος Μούτσης ήθελε να μάθει βιολοντσέλο και όχι βιολί, αν και Πειραιώτης υποστήριζε την ΑΕΚ, έβλεπε τον Γκάτσο σαν πατέρα του και αγαπούσε πολύ τη μαγειρική. 

Ο κόσμος του ελληνικού πενταγράμμου μοιάζει φτωχότερος μετά τον θάνατο του Δήμου Μούτση, ενός εκτός τελευταίων μεγάλων συνθετών μας. Ο Μούτσης είχε συνεργαστεί με κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής και του πνεύματος, όπως ο Νίκος Γκάτσος και Μάνος Ελευθερίου και με τους περισσότερους σπουδαίους ερμηνευτές μας.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είπε κάποτε για εκείνον πως «ο Μούτσης δε γράφει συχνά, αλλά όταν γράφει κάτι αλλάζει στα μουσικά πράγματα».

Από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις νότες της μουσικής. Στην ηλικία των 7 άρχισε να σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών, σε ηλικία 20 - 21 ετών τελείωσε τις μουσικές του σπουδές κερδίζοντας και το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί. Όπως έχει πει ο ίδιος «από σπόντα έμαθα βιολί» καθώς εκείνος βιολοντσέλο ήθελε να μάθει.


Στα μέσα της δεκαετίας του '60 γνώρισε τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι, σε ένα καφέ - ζαχαροπλαστείο που ήταν παλιό στέκι καλλιτεχνών της Αθήνας, όπου σύχναζαν και οι δύο. Με τον Γκάτσο δέθηκε περισσότερο από όλους, καθώς τον έβλεπε σαν πατέρα του.

Από τους ερμηνευτές, αγαπούσε πολύ τη Δήμητρα Γαλάνη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο πλάι του και τις οποίες θεωρούσε «δικά του παιδιά», όπως είχε πει παλαιότερα στη Lifo. Η Χάρις Αλεξίου, την οποία θεωρούσε «φοβερή τραγουδίστρια»,«βγάζει αυτό που έβγαζε κι ο Μπιθικώτσης όταν τραγούδαγε», έλεγε ο Μούτσης. Όσον για τον Γιώργο Νταλάρα τον οποίο εκτιμούσε βαθιά, έλεγε για το «πόσο σέβεται και τιμάει τα τραγούδια που τραγουδάει».


Ο ίδιος συνήθιζε να διαλέγει προσεκτικά τους τραγουδιστές του, καθώς ήθελε να ερμηνεύουν με συγκεκριμένο τρόπο τα τραγούδια του. Αγαπούσε πολύ τις δουλειές του «Φράγμα», «Ενέχειρο», «Να!», «Ταξιδιώτης του παντός», «Για πούλημα λοιπόν» τις οποίες θεωρούσες πολύ προσωπικές, διαχρονικές και τις σπουδαιότερες στην πορεία του.

Όσο για τον «Άγιο Φεβρουάριο» που αγάπησε ιδιαίτερα ο κόσμος, έλεγε ότι υπάρχει καμία ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω πέρα από «συμπαθητικές μελωδίες» που οι Μητροπάνος και Σαλπέα «τραγούδησαν με τον πιο απλό τρόπο».

Για τον εαυτό του ο Δήμος Μούτσης έλεγε ότι ήταν «ένας ψυχοπαθητικός άνθρωπος που βαριόταν συχνά», και πως «θέλω να με σέβονται σιωπηλά».

Αν και Πειραιώτης, υποστήριζε την ομάδα της ΑΕΚ, ενώ αγαπούσε τον Μέσσι, το τένις και το σκάκι. Του άρεσε να παίζει αγγλικό μπιλιάρδο και να μαγειρεύει, άλλωστε ο ίδιος δήλωνε πολύ περήφανος για τη μαγειρική του.

Διαβάστε επίσης

Μια φυσαρμόνικα που κλαίει για τον Δήμο Μούτση

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Δήμος Μούτσης