Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Μουσική γέφυρα πάνω από τη Συγγρού και καρναβαλικές παρελάσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Μουσική γέφυρα πάνω από τη Συγγρού και καρναβαλικές παρελάσεις

Οι επιλογές για διασκέδαση και ψυχαγωγία είναι αμέτρητες για κάθε ηλικία και γούστο.

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Αποκριάς, η διάθεση για κέφι, χορό και ξεφάντωμα όλο και μεγαλώνει και η πόλη διασκεδάζει σε καρναβαλικά πάρτι, παρελάσεις και δρώμενα. Οι επιλογές για διασκέδαση και ψυχαγωγία είναι αμέτρητες για κάθε ηλικία και γούστο. Δραστηριότητες χειροτεχνίας μαζί με τους μικρούς μας φίλους, παραστάσεις της τελευταίας στιγμής για τους θεατρόφιλους, κινηματογραφικά θρίλερ που σκορπούν ανατριχίλες στους φαν του σινεμά, αθάνατα ρεμπέτικα και κινηματογραφικά τραγούδια για τους μουσικόφιλους.

Mουσική

Locomondo, Kύτταρο

Απόκριες χωρίς «Loco Party» δεν γίνεται. Οι αγαπημένοι Locomondo, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από τις τελευταίες sold out εμφανίσεις τους στο Κύτταρο, επιστρέφουν με ξεσηκωτικό μασκέ πάρτι. Στις 13 Μαρτίου ετοιμαστείτε για πολύ χορό, τραγούδι και πολύχρωμες σερπαντίνες.

Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 9

Για ένατη χρονιά, η συνεργασία της Στέγης και του Παντείου Πανεπιστημίου δημιουργεί μια «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού» με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική του πρωτοπόρου συνθέτη Maurice Ohana. Η Γέφυρα Μουσικής εκτείνεται φέτος πιο μακριά από κάθε άλλη χρονιά.

Σημείο εκκίνησης είναι η Ιβηρική χερσόνησος και το τελευταίο τμήμα του αφιερώματος στον ταξιδευτή- συνθέτη Maurice Ohana (1913-1992), που δεν ακούσαμε το 2023. Ο Μορίς Οανά αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους συνθέτες της γενιάς του στη Γαλλία, ήδη από τη δεκαετία του 1960, ενώ με το μουσικό έργο του είναι πολυσχιδές, όπως ακριβώς και η μουσική του γλώσσα.

Στις συναυλίες της φετινής διοργάνωσης διασχίζουμε τους ωκεανούς μέσα από τρεις συναυλίες. Με όχημα το πρόγραμμα της Γέφυρας ακούμε μουσικές του σήμερα από χώρες της Κεντρικής Αφρικής, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ιαπωνία. Έως τις 9 Μαρτίου. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Μαρία Φαραντούρη - Γιώτα Νέγκα, Θέατρο Παλλάς

Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού στην πρώτη sold out παράστασή τους στο Παλλάς, η Μαρία Φαραντούρη και η Γιώτα Νέγκα επιστρέφουν στις 14 Μαρτίου, για δεύτερη φορά στη σκηνή του και μας προσκαλούν να ακούσουμε ξανά και να θυμηθούμε Τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Ένα πρόγραμμα μοναδικό και ευρηματικό, με τραγούδια που έγραψαν κορυφαίοι στιχουργοί και συνθέτες συνοδεύοντας αλησμόνητες κινηματογραφικές στιγμές, τραγούδια που απέκτησαν μια δική τους αυτόνομη πορεία, έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά, Christmas Theater

Μια ομάδα από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές και μουσικούς που ασχολούνται σε βάθος με το ρεμπέτικο, μας καλεί σ’ ένα ταξίδι γεμάτο ποιητικές εικόνες.

Μια συναυλία με αντιπροσωπευτικά ρεμπέτικα τραγούδια έρχεται στο Christmas Theater τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, με όσο το δυνατόν περισσότερους εκφραστές του είδους, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος της, δάνειο από τον Μάρκο Βαμβακάρη: “Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά’’.

Τραγουδούν αλφαβητικά: Δημήτρης Κοντογιάννης, Ανατολή Μαργιόλα, Μαριώ, Γιώργος Ξηντάρης, Αντώνης & Θοδωρής Ξηντάρης, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Μπάμπης Τσέρτος, Κατερίνα Τσιρίδου.

Θέατρο

Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού, Θέατρο Γκλόρια

Μετά από τρεις «σε εξαντλητικό βαθμό» sold out σεζόν, μια περιοδεία με κατάμεστα θέατρα σε όλη την Ελλάδα, πολλά θεατρικά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές, η παράσταση «φαινόμενο» που αποθεώθηκε από 250.000 θεατές πανελλαδικά, ρίχνει αυλαία την Κυριακή 28 Απριλίου και ολοκληρώνει τον κύκλο της.

Οι Πάνος Βλάχος, Γιώργος Τζαβάρας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Γιάννης Γιαννούλης, Παναγιώτης Κατσώλης και Στέλιος Πέτσος μάς μυούν στο καυστικό και καταγγελτικό σύμπαν του Ντάριο Φο με ζωντανή μουσική, τραγούδια και προπάντων με χιούμορ διακωμωδώντας με τρόπο μοναδικό το δικό μας σήμερα. Σκηνοθεσία, Γιάννης Κακλέας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Τετάρτη 20.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00.

Σινεμά

Ένας Φανταστικός Φίλος (Imaginary)

Είναι πραγματικά αποκυήματα παιδικής φαντασίας ή κάτι πιο τρομακτικό βρίσκεται κάτω από αυτά; Όταν η Jessica (DeWanda Wise) επιστρέφει στο σπίτι της παιδικής της ηλικίας με την οικογένειά της, η μικρότερη θετή κόρη της, Alice (Pyper Braun) αναπτύσσει μια απόκοσμη προσκόλληση με μια λούτρινη αρκούδα που ονομάζεται Chauncey που βρίσκει στο υπόγειο. Η Alice αρχίζει να παίζει παιχνίδια με τον Chauncey που σταδιακά γίνονται όλο και πιο απαίσια.

Καθώς η συμπεριφορά της γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, η Jessica επεμβαίνει μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι ο Chauncey είναι πολύ περισσότερο από το αθώο αρκουδάκι που πίστευε ότι ήταν.

Βιβλίο

Μικρές ιστορίες, μεγάλα μαθήματα, Θανάσης Ευθυμιάδης

Πολλά περιστατικά έχουν συμβεί στη ζωή μας, αλλά ελάχιστα έχουν παραμείνει στη μνήμη μας. Πολλούς ανθρώπους έχουμε συναντήσει, αλλά ελάχιστους θυμόμαστε.
Κάποιες εμπειρίες παραμένουν ανεξίτηλες και άφθαρτες στον χρόνο, ενώ άλλες έχουν παντελώς διαγραφεί.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει, αλλά παραμένουν μέσα μας σαν να ήμασταν εχθές μαζί τους και κάποιους άλλους, που συναντήσαμε όντως εχθές, τους έχουμε ήδη ξεχάσει.

Η συναισθηματική μας μνήμη επιλέγει και κρατά ολόφρεσκα κάποια γεγονότα που βιώσαμε από όταν ήμασταν ακόμα παιδιά.

To δεύτερο βιβλίο του Θανάση Ευθυμιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books

Γιατί άραγε; Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής; Μήπως έχουν διασωθεί μόνο τα χρήσιμα; Μήπως τελικά αυτός είναι ο σκοπός του σχολείου που λέγεται ζωή επί γης; Μήπως πρέπει να ερευνήσουμε καλύτερα τα γεγονότα και τους ανθρώπους που η μνήμη μας επέλεξε να θυμόμαστε και να δούμε τι έχουμε να μάθουμε; Μήπως αυτά τα γεγονότα και αυτές οι συναντήσεις μας είναι οι μεγάλοι μας Δάσκαλοι και τα μοναδικά προσωπικά μας μαθήματα, όσο χαρούμενα ή δύσκολα κι αν υπήρξαν;

Αυτά με απασχολούσαν πολλά χρόνια και για να τα ξεδιαλύνω έγραψα ένα βιβλίο, με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη μου να συγκρατήσει, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μέχρι σήμερα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μελίνα Μερκούρη, ο Δημήτρης Χορν, αλλά και… η μητέρα του, η γιαγιά του και η ξαδέρφη του κάνουν το πέρασμά τους, μεταξύ άλλων, στις 38 μικρές, τυχερές αλλά καθόλου τυχαίες, ιστορίες του Θανάση Ευθυμιάδη. Αφηγήσεις έντονα συγκινητικές, γεμάτες καλοσύνη και ανθρωπιά.

Mην χάσετε

Την έκθεση Creative Market - Made by hand έως τις 10 Μαρτίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σε αυτήν την έκθεση, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τους ταλαντούχους δημιουργούς που βρίσκονται πίσω από κάθε μοναδικό κομμάτι. Καθένας φέρνει μια ξεχωριστή ιστορία και πάθος στην τέχνη του. Θα ανακαλύψετε μια ποικιλία χειροποίητων ειδών, από μοναδικά κοσμήματα μέχρι εκλεπτυσμένα κεραμικά, γλυπτά , ενδύματα και πολλά άλλα. Η έκθεση υπόσχεται να προσφέρει μια αναπάντεχη και εμπνευσμένη εμπειρία. Το Creative Market είναι εμπλουτισμένο με workshops χειροτεχνιας για μικρά και μεγάλα παιδιά, αφήγηση παραμυθιού από την ίδια την συγγραφέα, παιδικά εργαστήρια αφήγησης βιβλίου, εικαστικά για παιδιά, facepainting και δώρα από διαγωνισμόυς, όλα με ελεύθερη είσοδο.

Το αθηναϊκό καρναβάλι σε δρόμους, πλατείες και γειτονιές της πόλης. Αυτή την Κυριακή 10 Μαρτίου, ξεφαντώνουμε στο περίφημο, αυθόρμητο καρναβάλι του Μεταξουργείου αλλά και στην καθιερωμένη, μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο Δήμο Μοσχάτου (Λεωφόρο Μακρυγιάννη, ώρα έναρξης στις 14.30)

Διαβάστε επίσης

Μάρτιος στην Εθνική Πινακοθήκη με εκθέσεις και Νίκο Ξυδάκη

Νέες ταινίες στα σινεμά με χαρτομάντηλα και σατανικά αρκουδάκια

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Οι εκδηλώσεις

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ