ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λέσβος: Ένας «θησαυρός» στο υπόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης

Λέσβος: Ένας «θησαυρός» στο υπόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης

Πλούσιο υλικό Έργων Τέχνης και Μουσειακού υλικού θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου στις 8 το βράδυ στην Δημοτική Πινακοθήκη «Χαλίμ Μπέη».

Πριν από πέντε μήνες με την βοήθεια των εργαζομένων της Κοινωφελούς εργασίας ξεκίνησε η καθαριότητα του υπογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης «Χαλίμ Μπέη» και η καταγραφή των αντικειμένων που βρίσκονταν στο χώρο.

Όταν απομακρύνθηκαν οι τόνοι βιβλίων (παλιές εκδόσεις των Δήμων) -οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Δημοτική βιβλιοθήκη Ευγενία Κλειδαρά και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης- αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος θησαυρός.

Λαογραφικό υλικό και μπαούλα του Χαριλή Μπίνου, συλλογή σε φωτογραφίες, βιβλία, χειρόγραφες παρτιτούρες και μπομπίνες του μεγάλου Λέσβιου Μουσικού Τίτου Ξηρέλλη καθώς και πλήθος πινάκων ζωγραφικής μεγάλων Λέσβιων ζωγράφων όπως του Αντώνη Πρωτοπάτση, του Ορέστη Κανέλλη και ανυπόγραφοι πιθανότατα του Θεόφιλου και άλλων γνωστών σύγχρονων Λέσβιων ζωγράφων.

Ο χώρος αφού καθαρίστηκε, βάφτηκε, τοποθετήθηκαν μοκέτες, βελτιώθηκε ο φωτισμός του είναι έτοιμος να φιλοξενεί από την Δευτέρα αυτή την έκθεση. Θα παραδοθεί φάκελος στον Δήμαρχο Λέσβου με καταγεγραμμένα όλα αυτά τα έργα τέχνης.

Η παρουσίαση αυτή έχει σαν στόχο να υπάρξει δέσμευση από την επόμενη Δημοτική Αρχή ώστε, πρώτον τα έργα αυτά να συντηρηθούν και δεύτερον ο χώρος να αποκτήσει τις σύγχρονες προδιαγραφές μουσείου ώστε να στεγάσει τόσο σημαντικά έργα.