ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Από σήμερα η 2η Γιορτή Πολυγλωσσίας

Θεσσαλονίκη: Από σήμερα η 2η Γιορτή Πολυγλωσσίας

Με τη συμμετοχή 105 φορέων που θα παρουσιάσουν 220 διαφορετικές δράσεις πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά η Γιορτή Πολυγλωσσίας που διοργανώνει η διεύθυνση εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε χώρους εντός και εκτός του δημαρχιακού μεγάρου, από σήμερα έως και Κυριακή 1 Ιουνίου.

Στόχος της Γιορτής Πολυγλωσσίας είναι η αδελφοποίηση ανθρώπων με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα, οι συναντήσεις και η γνωριμία με το διαφορετικό, ώστε να αρθούν οι φοβίες και οι νοοτροπίες αποκλεισμού συνανθρώπων.

Κατά τις δυόμιση μέρες της Γιορτής Πολυγλωσσίας, στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου θα στηθούν 22 περίπτερα από χώρες του εξωτερικού που θα συμμετάσχουν.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν κάτι από την γλώσσα και τον πολιτισμό τους (Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία, καθώς και από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, τη Σχολή Νοηματικής Γλώσσας "Κόσμος", την "Πράξη" για την εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών).

Στο αμφιθέατρο, το φουαγιέ, την εσωτερική σκηνή, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και την αίθουσα νερού του δημαρχείου, θα παρουσιαστούν από διάφορες ομάδες, σχολεία και συλλόγους δραστηριότητες όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών.

Επίσης: ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, εργαστήρια κριτικού πολυγραμματισμού και πολυγλωσσικού γραμματισμού, δημιουργία κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες, οργάνωση συνεντεύξεων με εκπροσώπους των γλωσσικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, προβολή βίντεο, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.

Θα υπάρχει, παράλληλα, ένα περίπτερο παιχνιδιών, το καφέ της Πολυγλωσσίας με αφηγήσεις, δρώμενα, παιχνίδια και κουζίνα, καθώς και δύο στρογγυλές τράπεζες όπου θα συζητηθούν το πνεύμα της πολυγλωσσίας και του πολιτισμού.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σε διάφορα live οι Μπίγαλης, Πωλίνα, Ευριδίκη και Καζούλης