ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2ο Παγκρήτιο φεστιβάλ χορού και καντάδας στα Ανώγεια

2ο Παγκρήτιο φεστιβάλ χορού και καντάδας στα Ανώγεια

Το ραντεβού ολόκληρης της Κρήτης για το δεύτερο Παγκρήτιο Φεστιβάλ χορού και Καντάδας ορίστηκε για την 10η Αυγούστου 2014 στ΄ Ανώγεια.

Ως συνέχεια της μεγάλης περσινής εκδήλωσης που αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Κρήτης και της Ελλάδας, φέτος ο Ανωγειανός Αύγουστος, με μπροστάρη πάντα τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, κρύβει νέες και όμορφες εκπλήξεις.

Στην κωμόπολη των αγώνων, της αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού θα ανταμώσουν οι γενιές των απανταχού Κρητών. Θα σμίξουν χορευτές και κανταδόροι από την ηλικία των 3 έως…103 ετών και θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η σημαία της παράδοσης, του πολιτισμού στέκεται ψηλά στο νησί της Κρήτης.

Από τους πρόποδες του Ψηλορείτη, του αιώνιου ιερού βουνού, με το Ιδαίον Άντρο και τη Ζώμινθο, σύμβολα ενός μοναδικού πολιτισμού, του μινωικού που έδωσε τα λαμπρά φώτα του στην Ευρώπη και τον κόσμο οι γενιές της Κρήτης θα χορέψουν στα βήματα των Κουρητών.

Το 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ χορού και καντάδας θα υπογραμμίσει το μήνυμα ότι μονιασμένη η Κρήτη προχωράει μπροστά, με τη μια γενιά να παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη συνεχίζοντας τον περήφανο δρόμο των Μινωϊτών και των Κουρητών.

Τον Αύγουστο, στα γραφικά σοκάκια των Ανωγείων, θα συναντηθούν τα κοπέλια της Κρήτης με τη γενιά που μόχθησε, πάλεψε, αγωνίστηκε για να έρθουν καλύτερες μέρες, τις οποίες και πάλι προσδοκούμε…

Στο φετινό 2ο Φεστιβάλ Κρητικού Χορού και Τραγουδιού, πρωταγωνιστές θα είναι τα δεκάδες κρητικόπουλα, από κάθε γωνιά της Κρήτης, από κάθε γωνιά του πλανήτη όπου ζουν Κρητικοί.

Ντυμένα με τις περήφανες παραδοσιακές φορεσιές θα διασχίσουν τα Ανώγεια από την μια άκρη ως την άλλη χορεύοντας και τραγουδώντας μαντινάδες, ριζίτικα και σκοπούς της ακριβής κρητικής παράδοσης.

Μέσα από τα στενά που γέννησαν τόσους και τόσους γνωστούς λυράρηδες, σπουδαίους καλλιτέχνες, μεγάλους τραγουδιστές, ξεχωριστούς μαντιναδολόγους, μοναδικούς λαϊκούς ζωγράφους και ανθρώπους των γραμμάτων και της πολιτικής θα καταλήξουν στο Περαχώρι (ακολουθώντας τη διαδρομή γήπεδο – Μεσοχωριό- Παιδικός Σταθμός – Τσουρολιό – Περαχώρι) την γειτονιά του Ψαρονίκου, στον οποίον και θα είναι αφιερωμένη η καντάδα.

Στη συνέχεια η καντάδα θα ανηφορίσει προς Κατσαμπά και Δεσά ,περνώντας μέσα από γραφικά και όμορφα σοκάκια των Ανωγείων, φτάνοντας στη Κεντρική Πλατεία ‘Αρμί’ όπου θα είναι στημένη μουσική εξέδρα, με τους λυράρηδες και τους λαγουτιέρηδες να δίνουν τον τόνο για το γλέντι που θα στηθεί με πεντοζάλη, μαλεβιζιώτη, χανιώτικο συρτό, σούστα και πυρρίχιο ανωγειανό πηδηχτό από μικρούς και μεγάλους χορευτές, ξυπνώντας παράλληλα μνήμες στη θρυλική πλατεία του ‘Πολιτισμού’…

Η συνέχεια του 2ου Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας, με πολλές εκπλήξεις θα δοθεί στο Εθνικό Στάδιο Ανωγείων.

Ας δώσουμε μια μικρή γεύση για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε, το βράδυ της 1οης Αυγούστου του 2014.

-Το πρόγραμμα θα ανοίξει με την μεγαλειώδη παρέλαση όλων των συγκροτημάτων

-Θα συνεχίσουμε με τον Πυρρίχιο Ανωγειανό Πηδηχτό.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν διαδεδομένοι χοροί της Κρήτης και από τις τρεις (3) γενιές χορευτών, δημιουργώντας το κάθε συγκρότημα έναν ξεχωριστό κύκλο μέσα στο χώρο του γηπέδου.

Τον χορευτικό, αυτό, κύκλο θα κλείσει με το αντάμωμα όλων των γενεών, σε έναν ομόκεντρο κύκλο, χορεύοντας ένα χανιώτικο συρτό.

Στις 10 Αυγούστου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στ’ Ανώγεια, εκεί όπου θα σμίξουν οι γενιές…

Καλή αντάμωση!

Α΄ Μέρος της εκδήλωσης (ώρα έναρξης 20:30μμ)

Οι χαιρετισμοί-ομιλίες των επισήμων θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του α’ μέρους της εκδήλωσης, όπου θα υπάρξει παρέλαση όλων των χορευτικών συγκροτημάτων με τα λάβαρα τους με ταυτόχρονη βράβευση όλων των χοροδιδασκάλων-προέδρων για τη προσφορά τους στη κρητική παράδοση.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων με το χορευτικό συγκρότημα του, θα υποδεχθεί με τον Πυρρίχιο Ανωγειανό Πηδηχτό όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, καλλιτέχνες, επισήμους και όλο τον κόσμο.

Οι τρεις (3) γενιές όλων των συγκροτημάτων θα χορέψουν τους διαδεδομένους χορούς , χανιώτικο συρτό, μαλεβιζιώτη και σούστα φτιάχνοντας το κάθε συγκρότημα το δικό του ξεχωριστό κύκλο μέσα στο χώρο του γηπέδου.( 2 κύκλοι από κάθε συγκρότημα, 1ος κύκλος: παιδιά 2ος κύκλος: νέα και Τρίτη γενιά μαζί)

Θα ακολουθήσουν οι χοροί, Πεντοζάλης και Πυρρίχιος Ανωγειανός Πηδηχτός και από τις τρεις γενιές όλων των συγκροτημάτων (μόνο άντρες).

Μουσικό Διάλειμμα (10 λεπτών)

Αμέσως μετά το μουσικό διάλειμμα θα ακολουθήσει, βράβευση τριών (3) αναγνωρισμένων και καταξιωμένων καλλιτεχνών για τη προσφορά τους στη Κρητική παράδοση, Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), Γιώργης Καλομοίρης (Γιωργαντός) και Μανώλης Μανουράς (Κουρκουτάκης).

Τέλος, οι τρεις (3) γενιές μαζί ενωμένες σε έναν ομόκεντρο κύκλο θα χορέψουν ένα Χανιώτικο συρτό, συμμετέχοντας έτσι στο «Πρώτο Αντάμωμα Γενεών της Κρήτης».

Οι καλλιτέχνες, που θα πλαισιώσουν μουσικά την εκδήλωση θα είναι , Ξυλούρης Αντώνης (Ψαραντώνης), Ξυλούρης Γιάννης (Ψαρογιάννης), Ξυλούρης Γιώργης (Ψαρογιώργης) , Φασουλάς Γιώργης (Χουμάς), Καλλέργης Κώστας (Κουρούπης), Βρέντζος Γιώργης (Κάτης), Καλομοίρης Γιώργης (Γιωργαντός), Μανουράς Μανώλης (Κουρκουτάκης), Καλλέργης Μιχάλης,Χορευτάκης Ηλίας .

Αναμνηστικές φωτογραφίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων.

Β’ Μέρος της Εκδήλωσης

Η εκδήλωση θα συνεχίσει με την ταυτόχρονη αποχώρηση όλων των συγκροτημάτων και τη συμμετοχή του κόσμου από το χώρο του Εθνικού Σταδίου Ανωγείων κάνοντας καντάδα ακολουθώντας τη διαδρομή γήπεδο – Μεσοχωριό- Παιδικός Σταθμός – Τσουρολιό – Περαχώρι, την γειτονιά του Ψαρονίκου, στον οποίον και θα είναι αφιερωμένη η καντάδα.

Στη συνέχεια η καντάδα θα ανηφορίσει προς Κατσαμπά και Δεσά ,περνώντας μέσα από γραφικά και όμορφα σοκάκια των Ανωγείων, φτάνοντας στη Κεντρική Πλατεία ‘Αρμί’ όπου θα είναι στημένη μουσική εξέδρα, με τα συγκροτήματα, τους καλλιτέχνες και τον κόσμο να γλεντούν μέχρι πρωίας.

Από τα Ανώγεια και κάτω από τους ήχους της κρητικής λύρας η οποία θα συνοδεύει τα βήματα 600 - 800 χορευτών από όλους τους νομούς της Κρήτης θα ηχήσουν μηνύματα Ιστορικής Μνήμης και Συνέχειας, Ειρήνης και Πολιτισμού.

Η συμβολή σας θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της διοργάνωσης και στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κρήτης, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας και βέβαιου πολιτιστικού υποβάθρου στις νέες γενιές.

Στόχοι της διοργάνωσης είναι:

• να προβληθεί το μεγαλείο της Κρητικής πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς, μεταλαμπαδεύοντας τα η μια γενιά στην άλλη.

• να αναδειχθεί η ποικιλομορφία των λαογραφικών στοιχείων της Κρήτης μέσα από την ενδυματολογική παρουσία των χορευτών (φορεσιές) και τη συμμετοχή αναγνωρισμένων κρητικών καλλιτεχνών.

• να τονωθεί το αίσθημα αδελφικότητας, αλληλεγγύης και σύμπνοιας των Κρητικών αλλά και όλων των Ελλήνων στην δύσκολη χρονική περίοδο που διανύει η χώρα μας.