ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Αυτό είναι το σχέδιο - Έτσι θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο

Αμφίπολη: Αυτό είναι το σχέδιο - Έτσι θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο

Με την - παγκόσμια πλέον - αγωνία να κορυφώνεται για τον τάφο στην Αμφίπολη και τους αρχαιολόγους να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν μικροκάμερα για να πάρουν μερικές πρώτες ενδεικτικές εικόνες, τα επόμενα βήματα των αρχαιολόγων που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη είναι εξαιρετικής σημασίας.

Μέχρι σήμερα έχει έρθει στο φως η ταφική οδός, πλάτους 4,5 μέτρων και 13 σκαλοπάτια που οδηγούν στον τάφο.

Πώς όμως θα προχωρήσει η διαδικασία;

Η διερεύνηση του δρόμου θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος. Εκεί είναι πιθανό να βρουν κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους επισκέπτες του τάφου, και βέβαια υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά. Τα κεραμικά – αν εντοπισθούν- θα έχουν καθοριστική σημασία για την ακριβέστερη χρονολόγηση του τάφου.

Αμφίπολη: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το θρίλερ με το βασιλικό τάφο

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου θα πρέπει, σύμφωνα με το "Έθνος", να διαλυθεί – πάντα με αρχαιολογικές μεθόδους- ο τοίχος που εντοπίστηκε και οποίος κατασκευάστηκε μετά την ταφή προκειμένου να προστατεύσει τον τάφο. Πέτρα - πέτρα θα πέσει ο τοίχος, ενώ ταυτόχρονα κάθε κομμάτι θα καταγράφεται και θα φυλάσσεται από την ομάδα αρχαιολόγων. Τι υπάρχει μετά τον τοίχο; Αν δεν μεσολαβεί και άλλος τοίχος τότε οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν μπροστά στην είσοδο του τάφου.

Μια γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δείχνει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα (τα αντικείμενα τα οποία τοποθετούσαν στον τάφο μαζί με το νεκρό, αντικείμενα αξίας, καθημερινής χρήσης ή αγαπητά σ΄ αυτόν κατά τη διάρκεια της ζωής του).

samaras amfipoli arx 7

Αν δεν έχει πέσει χώμα και οι χώροι είναι άδειοι, τηρώντας πάντοτε την αρχαιολογική δεοντολογία, οι αρχαιολόγοι θα φωτογραφήσουν και θα αποτυπώσουν. Τότε θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος. Εφόσον είναι, ο κίνδυνος να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες θα πρέπει να στηριχθούν σε ό,τι καταφέρουν να βρουν.

Χωρίς να αποκλείεται να εντοπισθεί και επιγραφή που να λέει «Χ (στη γενική) ειμί».

Αν δεν έχει συληθεί, που είναι και η καλύτερη και πιο αισιόδοξη περίπτωση, τότε με βάση τον σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματα και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, η διαπίστωση της ταυτότητας έρχεται πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν όλα πάνε κατ' ευχήν, έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες ώσπου να ανοίξει ο τάφος.

Η ανασκαφική πρακτική είναι περίπου αυτή και δεν παραβιάζεται, καθώς τότε γίνονται καταστροφές στοιχείων, κάτι που απαγορεύεται από την αρχαιολογική δεοντολογία και τους νόμους.

Διαβάστε επίσης:

Τάφος Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η Αμφίπολη «κρύβει» το μεγάλο μυστικό;

Θρίλερ με τον βασιλικό τάφο της Αμφίπολης - Τα σενάρια για τον Μέγα Αλέξανδρo

Αμφίπολη: Μπροστά σε μοναδικές ανακαλύψεις οι αρχαιολόγοι (pics&vid)

«Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αμφίπολη» (vid)

Ροή Ειδήσεων