ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο καλός στρατιώτης Σβέικ από τη Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας

Ο καλός στρατιώτης Σβέικ από τη Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας

Η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας με συστηματική δουλειά και θεατρική αγωγή, υπηρετώντας το θέατρο και τον πολιτισμό, συμπληρώνει φέτος οκτώ δημιουργικά χρόνια θεατρικής διαδρομής.

Το φετινό καλοκαίρι με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου πολέμου, καταπιαστήκαμε με την αντιπολεμική σάτιρα του Τσέχου συγγραφέα Γιάροσλαβ Χάσεκ "Ο καλός Στρατιώτης Σβέικ".

Ο συγγραφέας με όπλο τη σάτιρα και τον σαρκασμό, χτυπάει την μιλιταριστική εξουσία στρατιωτικών και πολιτικών, τον παραλογισμό και την βαρβαρότητα του πολέμου.

Το έργο ξεκινάει με τη δολοφονία στο Σεράγεβο της Βοσνίας του Δούκα των Αψβούργων, Φραγκίσκου Φερδινάνδου. Γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να πυροδοτήσει μια παγκόσμια σύρραξη. Ένας πόλεμος που κόστισε τις ζωές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων και άφησε πίσω του 20 εκατομμύρια τραυματίες.

Η έκβαση του πολέμου αυτού ήταν για την Ελλάδα, η αφορμή του Εθνικού μας διχασμού (Ελ. Βενιζέλος-Κωνσταντίνος Α΄).

Για τον "Στρατιώτη Σβέικ" του Χάσεκ, η κάθε εξουσία που υποτάσσει την ελευθερία του ανθρώπου και διαιρεί την κοινωνία ανάλογα με τα συμφέροντα των εξουσιαστών σε θύτες και θύματα, είναι ένας άσχημος κόσμος, ανήθικος, σατανικά πλασμένος.

Η φωνή του Σβέικ είναι η διαμαρτυρία των λαών ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και σε κάθε λογής κατάχρηση εξουσίας.

Η σκηνοθεσία , τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Δημήτρη Θεοδώρου, η μουσική επιμέλεια, η ενορχήστρωση και η διδασκαλία των τραγουδιών του Δημήτρη Ανδρώνη, κι ο σκηνικός διάκοσμος της Χριστίνας Χατζηνεοφύτου.

Παίζουν: Σταύρος Χανάς, Έλενα Κακαρή, Αναστασία Τσοπόκη, Δέσποινα Ζουμή, Μαρία Λιβάνιου, Βαγγέλης Καλαντζής , Τασία Μπρέμπου, Κωνσταντίνα Δημητρίου , Νατάσσα Μεννή, Βαγγέλης Λινάρδος, Θανάσης Μίχας

Συμμετέχουν: Ελένη Πέππα, Βάσω Σπανούδη, Ευαγγελία Παπανικολάου, Ελένη Μαΐλη, Άγγελος Σαμπάνης, Αλέξανδρος Δούκας, Γιάννης Ρόκας.

Διαβάστε επίσης:

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στη Θερινή Αυλαία