ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσικές και δράσεις στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Μουσικές και δράσεις στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά ο κύκλος εκδηλώσεων "Μουσικές και Δράσεις στα Μνημεία της Πόλης" που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 28 Αυγούστου έως και τις 9 Σεπτεμβρίου 2014 στα μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις παραστατικών και εικαστικών τεχνών οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στις τρεις προηγούμενες χρονιές, θα πραγματοποιηθούν και φέτος στα ιστορικά μνημεία της πόλης (Ρωμαϊκή Αγορά, Ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου, Λευκός Πύργος, Γενί Τζαμί, Αλατζά Ιμαρέτ, πύργος του Τριγωνίου, Κήποι του Πασά). Θα πλαισιώνονται από συναυλίες, προβολές ταινιών Θεσσαλονικέων σκηνοθετών,το Πικ Νικ Urban Festival με μουσικές και κινηματογράφο, περιπατητικές διαδρομές πολιτισμού, χορευτικές perfomances καθώς και μουσικές παραστάσεις.

"Οι ''Μουσικές και Δράσεις στα Μνημεία της Πόλης'' είναι ένας ζωντανός θεσμός σεβασμού της μνήμης και της ιστορίας της πόλης αλλά και αφορμή σύνδεσής της με το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της" δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου και πρόσθεσε:

"Η πολιτιστική αυτή ''συνάντηση'' παρελθόντος-παρόντος, η συνύπαρξη μνημείων και συγχρόνων καλλιτεχνικών δράσεων, θα ταξιδεύσει, θα ψυχαγωγήσει αλλά πάνω απ' όλα θα υπενθυμίσει στους παρευρισκόμενους, την ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά και την ανάγκη για δημιουργία, για συλλογικότητα, για συνεργασία. Η Μνήμη και η Τέχνη είναι τα στοιχεία, που σε μια αρμονική συνέργια μπορούν να λειτουργήσουν δυναμικά στην ανάδειξη της πόλης στο αύριο, για να ελπίζουμε στην συνέχεια αυτού του τόπου".

28-30/08/14
Ώρα: 19.00-23.45

Αρχαιολ χώρος Αρχ Αγοράς (πλατεία)

Πικ-νικ urban festival

Το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival έρχεται για 4η συνεχή χρονιά να δώσει μια καλοκαιρινή ανάσα στο κοινό της Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζοντας την πολιτιστική ατζέντα του Αυγούστου με ένα δροσερό πικ-νικ, γεμάτο μουσική και κινηματογράφο.

Συγκεκριμένα κατά το τριήμερο 28, 29 και 30 Αυγούστου 2014 προσκαλείται το κοινό της Θεσσαλονίκης να ετοιμάσει τα καλάθια του και να απολαύσει μαζί μας απογευματινές μουσικές από γνωστά και ανερχόμενα μουσικά συγκροτήματα της πόλης, ενώ ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους θα κλείνουν την κάθε βραδιά.

Πέμπτη 28 Αυγούστου

19.00 Συναυλία | The Sailing Tomatoes
20.00 Συναυλία | The Banksters
21.00 Μικρού Μήκους ταινία από το Balkans Beyond Borders Short Film Festival
21.20 Ταινία | High Fidelity
Παρασκευή 29 Αυγούστου
19.00 Συναυλία | Μάνος Μυλωνάκης
19.20 Συναυλία | Aurora
20.10 Συναυλία | The Meanwhiles
21.00 Μικρού Μήκους ταινία από το 360° Taratsa film festival
21.20 Ταινία | Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου (Beasts of the Southern Wild)
Σάββατο 30 Αυγούστου
19.00 Συναυλία | Honey I'm Home
20.00 Συναυλία | ΕΚΜΕΚ
21.00 Μικρού Μήκους από το animasyros
21.20 Ταινία | Ψηλά στον Ουρανό! (UP!)

Το εισιτήριο για κάθε ημέρα του φεστιβάλ κοστίζει 3 ευρώ

Πληροφορίες
Το πρόγραμμα καθώς και περισσότερο υλικό για το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε παρακάτω
Web: www.urbanpicnic.gr
Facebook: www.facebook.com/PicNicUrbanFestival
Instagram: www.instagram.com/picnicurban
Youtube: www.youtube.com/user/PicNicUrbanFestival
W: www.parenthesi.gr

31/08

Ωρα 19.30

Διαδρομή πολιτισμού από την ομάδα DOT2DOT Αφετηρία Ροτόντα

Τι κρύβει ένα πολυσύχναστο μνημείο στο κέντρο της πόλης; Σε μια περιπατητική διαδρομή ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας σημαντικής περιόδου της πόλης, από υλικά κατάλοιπα και ανθρώπινες ιστορίες. Στο πλαίσιο αυτό σκιαγραφείται ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και εξερευνάται η σημασία τής ως μέρος της ζωής των σύγχρονων κατοίκων.
Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και θα καταλήξει στο Ανακτορικό Συγκρότημα Γαλερίου – Πλατεία Ναυαρίνου, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία των Ραχήλ Τσελεπίδου και Γιάννη Κυρατσού.

31/08

Ωρα 21.00

Ανακτορικό
Συγκρότημα Γαλερίου
Πλ Ναυαρίνου

Συναυλία των Ραχήλ Τσελεπίδου & Γιάννη Κυρατσος
Οι καλλιτέχνες παίρνουν αγκαλιά τη δισκογραφία τους αλλά και αρκετά ελληνικά και ξένα τραγούδια διασκευασμένα με ακουστικό τρόπο. Ενώνουν τις φωνές τους και με καλοκαιρινή διάθεση παρουσιάζουν ένα δυναμικό και άκρως δροσερό πρόγραμμα.

01/09

Ωρα 21.00

Λευκό Πύργο Συναυλία στο Μνημείο - Σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης με τους:

• Life like portrait
Αναδιαπραγματευόμενοι τις συμβάσεις του post rock,
διατηρούν την επί της ουσίας βόρεια ηχητική ταυτότητα, χρησιμοποιώντας παράλληλα την απλή, άμεση διαλεκτική του τραγουδιού, σε μια πρόταση που διαθέτει τόσο τη σαφήνεια κάποιας μορφής συναισθηματικού εναλλακτικού rock,όσο και την ατμοσφαιρικότητα που προσδίδουν τα απανταχού, ποικίλων θερμοκρασιών ηχοχρώματα.

Δημιούργημα του Γιώργου Βασίλα, βασικού συνθέτη, εμπνευστή, και κιθαρίστα του σχήματος, πλαισιωμένος από τον Γιάννη Μπέλλο στο μπάσο, τον Ηλία Πετρίδη στα
πλήκτρα, τον Μπάμπη Πετσίνη στα τύμπανα και τη Ραχήλ στην φωνή, φέρουν την σφραγίδα μιας ισορροπημένης σκηνικής παρουσίας έχοντας ως γνώμονα την
οπτική αλληλεπίδραση.

• Rainy mood

Μουσικό trio από την Θεσσαλονίκη, με ιδιαίτερη αγάπη στο πείραγμα ηλεκτρονικών οργάνων επί σκηνής. Φιλτράρουν γνωστά κομμάτια της ξένης σκηνής, πιστοί πάντα στο SynthPop, New Wave, Electro στυλ. Μια LIVE και άκρως ατμοσφαιρική βραδιά με κομμάτια απο RADIOHEAD, DEPECHE MODE, THE CURE, PORCUPINE TREE, JOY DIVISION, PINK FLOYD να περνούν μέσα από synths, guitar effects και loopers.
Οι Rainy Mood είναι οι:

Alessio Kontodimos (vocals & guitars)
Nikos Boubas (synthesizers & groovebox)
Fotis Sitaras (bass)

01/09
Ωρα 21.00
Γενι Τζαμί

Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο
H Γέφυρα-Χορευτική Performance απο την ομαδα Β+6

Η γέφυρα ειναι το σημείο όπου συναντιούνται τρεις ιστορίες: το γεφύρι της Άρτας, Ορφέας και Ευρυδίκη και Ερωτόκριτος και Αρετούσα .Είναι αυτή που ενώνει τον πάνω με τον κάτω κόσμο, το παρόν με το παρελθόν την παράδοση με το σήμερα. Είναι η αρχή μιας νέας ιστορίας που υμνεί την αγάπη.
Χορογραφία: Βερονίκη Τσουγκράνη
Χορεύουν: Στέλλα Εμίνογλου, Σταυρούλα Καπίδου, Γιώργος Μπολμάτης, Ερνέστο Κούκος, Έυη Κουρσαράκου, Κωνσταντινα Χουλιάρα, Τζωρτζίνα Σεραλίδου

02/09
Ωρα 21.00

Αλατζά Ιμαρέτ

AddArt προβολή animation "Βραβευμένα Μικρά"

Η Αddart στο Αλατζά Ιμαρετ θα παρουσιάσει και θα προβάλλει τα βραβευμένα μικρού μήκους animation σε ένα αναδρομικό ταξίδι γνωριμίας με την τέχνη του animation. Το ταξίδι πέρα από χρονολογικό θα είναι και μέσα από τεχνικές και θεματικές που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν στη χώρα.

03/09
Ωρα 21.00
Φρούριο Επταπυργίου (Γεντι Κουλέ)

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Στον ιστορικό χώρο του Γεντί Κουλέ, στα Κάστρα, θα πραγματοποιηθεί μία συναυλία υψηλής αισθητικής, με
πρωταγωνιστές τους: Μακη Αιβαζογλου στο τραγούδι
και το Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο

04/09
Ωρα 18.00-12.00

Αλατζά Ιμαρέτ

Προβολές ταινιών Θεσσαλονικέων σκηνοθετών
Οι Θεσσαλονικείς σκηνοθέτες κατακτούν την πόλη που τους ενέπνευσε, τους συγκίνησε ή τους προβλημάτισε, την πόλη στην οποία επιμένουν να δημιουργούν κόντρα στους χαλεπούς καιρούς. Καλούν το κοινό της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει το έργο τους και να συστηθούν μέσω αυτού στο κοινό της πόλης σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι μέσα στο Αλατζα Ιμαρετ που «μεταφέρει» ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο. Οι σκηνοθέτες της πόλης καλούνται να παρουσιάσουν το έργο τους και να συστηθούν μέσω αυτού στο κοινό της πόλης.
Οι σκηνοθέτες με αλφαβητική σειρά είναι:
ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΒΑΡΔΑΡΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΓΚΛΑΒΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΛΕΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑ ΛΥΔΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΗΤΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΜΠΙΛΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΙΑΔΗΜΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ ΝΑΝΣΥ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

09/09
Ωρα 21.00
Πύργος Τριγωνιου

Μουσική Παράσταση με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη
Καλλιτέχνης με μεγάλη παρουσία στα μουσικά δρώμενα της πόλης και όχι μόνο. Συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, εμφανίζεται ως μέλος του συγκροτήματος «Ζ» και κατόπιν σε γνωστές μπουάτ και μουσικές σκηνές της πόλης, υπηρετώντας με αγάπη και συνέπεια το Ελληνικό Τραγούδι. Θα ερμηνεύσει συνθέσεις Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Μπιθηκώτση κ.α.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
ΝΙΚΗ ΝΤΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ : ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΦΙΛΗΣ : ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ : ΠΙΑΝΟ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ : ΒΙΟΛΙ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΠΕΡΚΟΣ : ΠΝΕΥΣΤΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΒΑΛΑΣ : ΚΙΘΑΡΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ : ΤΥΜΠΑΝΑ

Διαβάστε επίσης:

Περιστέρη: «Δεν πιστεύω ότι ο τάφος στην Αμφίπολη έχει συληθεί»