ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν το design διαλύει το νευρικό μας σύστημα

Όταν το design διαλύει το νευρικό μας σύστημα

H Κατερίνα Καμπράνη σχεδιάζει στο πρότζεκτ The Uncomfortable αντικείμενα κοινής χρήσης με τη διαφορά ότι τα κάνει δύσχρηστα και το CNN παρουσιάζει αυτό το πρωτότυπο project σε ένα άρθρο, που τιτλοφορείται «Η καλλιτέχνιδα που δημιουργεί τα πιο εξοργιστικά αντικείμενα».

Η Κατερίνα Καμπράνη ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως αρχιτέκτονας και 3D modeler. Με το project «The Uncomfortable» δημιούργησε μια σειρά από (ψηφιακά) αντικείμενα καθημερινής χρήσης που έχουν παραλλαχθεί έτσι ώστε να είναι δύσκολο, έως αδύνατο, να χρησιμοποιηθούν.

Κάθε εικόνα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βάζει σε σκέψεις το κοινό για τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. «Αυτό είναι που με συναρπάζει, το πώς δηλαδή απλά αντικείμενα σχεδιάζονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια», και συνεχίζει η Καμπράνη, «Όπως το κουτάλι: Πώς πήρε αυτή τη συγκεκριμένη φόρμα, που εμείς την ονομάζουμε έτσι».

Οι θεατές αναφέρουν ότι αισθάνονται απογοητευμένοι και ενοχλημένοι από το θέαμα που αντικρίζουν, αυτό που η Καμπράνη ήλπιζε να πετύχει, όταν ξεκινούσε το project.

Τα αντικείμενα που σχεδιάζει η Ελληνίδα σχεδιάστρια είναι οικεία στο μάτι, καθώς το μόνο που αλλάζει εκείνη είναι απλά ένα μικρό στοιχείο, για παράδειγμα στην σκούπα το κοντάρι της έχει τοποθετηθεί ανάποδα.

Ασχολείται μόνο με τα απλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ωστόσο της παίρνει αρκετό διάστημα, έως και μήνες για να βρει ευρηματικό τρόπο ώστε να του αλλάξει ελάχιστα τη μορφή.

Δείτε τις φωτογραφίες από τα άβολα αντικείμενα της Κατερίνας...

Διαβάστε επίσης:

Το πιο αλλόκοτο και καταραμένο νησί της Μεσογείου