ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο δημιουργός του Ιζνογκούντ

«Έφυγε» ο δημιουργός του Ιζνογκούντ
Σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο Γάλλος σχεδιαστής Ζαν Ταμπαρί, που μαζί με το σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί είχαν δημιουργήσει ένα από τα διασημότερα κόμικ, τον...

Σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο Γάλλος σχεδιαστής Ζαν Ταμπαρί, που μαζί με το σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί είχαν δημιουργήσει ένα από τα διασημότερα κόμικ, τον βεζίρη Ιζνογκούντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κόρη του, Μιριέλ.


Το 1962 ο Ζαν Ταμπαρί σχεδίαζε τον Ιζνογκούντ, που έχει βάλει ως μοναδικό στόχο στη ζωή του να εκθρονίσει τον Χαρούν Ελ Πασάχ, ο οποίος είναι ο Χαλίφης. Είναι αρκετά γνωστή η συνεχώς επαναλαμβανόμενη φράση του Ιζνογκούντ, «Θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Τα γεγονότα λαμβάνουν μέρος κυρίως στη Βαγδάτη, αλλά και στις γύρω περιοχές, ενώ δεν λείπουν καθόλου και τα ταξίδια στο χρόνο…


Μετά το θάνατο του Γκοσινί το 1977, ο Ταμπαρί αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του τη σειρά.


«Ο πατέρας μου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2004 και τον επόμενο χρόνο χήρεψε, γεγονός από το οποίο δεν συνήλθε», είπε η Μιριέλ Ταμπαρί-Ντιμά, που διευθύνει τις Εκδόσεις Ταμπαρί.


Ο Ζαν Ταμπαρί γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 5 Μαρτίου 1930. Ξεκίνησε να δουλεύει ως σκιτσογράφος το 1956 στο περιοδικό Vaillant. Το 1958 δημιούργησε τον ήρωα Totoche και τους φίλους του ενώ δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον Γκοσινί στο κόμικ Valentin.


To 2004 ο Γάλλος σκηνοθέτης Πατρίκ Μπραουντέ γύρισε την ταινία «Ιζνογκούντ», στην οποία ο Μικαέλ Γιουν έπαιζε το σατανικό βεζίρη Ιζνογκούντ και ο Ζακ Βιγιερέ τον καλό χαλίφη Χαρούν ελ Πουσάχ.