ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μ’ ακούς»: Μία χοροθεατρική παράσταση για τη βία στα χρόνια της κρίσης

«Μ’ ακούς»: Μία χοροθεατρική παράσταση για τη βία στα χρόνια της κρίσης

Η παρακολούθηση της ζωής ενός μικροαστικού νοικοκυριού γίνεται μία σπουδή για τη βία στην παράσταση «Μ’ ακούς», η οποία παίζεται αυτό το διάστημα στο θέατρο ΠΚ, στο Νέο Κόσμο.

Η βία, ως φαινόμενο, εκδηλώνεται με πολλές διαφορετικές μορφές, αφετηρίες και πιθανούς αποδέκτες. Εν μέσω δε μίας παρατεταμένης οικονομικής και αξιακής κρίσης, ακουμπά το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας.

Στο έργο που έγραψε η Χριστίνα Μητροπούλου και σκηνοθέτησε η Τάνυα Βασδάρη, διαφορετικές εκφάνσεις βίαιων συμπεριφορών ξετυλίγονται γύρω και μέσα σε ένα μικροαστικό σπίτι. Τα μέλη αυτής της «συνηθισμένης» οικογένειας, παλεύουν με τις κοινωνικές συμβάσεις, τον οικονομικό και εργασιακό καταναγκασμό, τη συναισθηματική αποξένωση, τα ναρκωτικά και εν τέλει τη σωματική βία, ως απόρροια όλων των προηγούμενων.

Το μεγάλο στοίχημα που κερδίζουν οι συντελεστές της παράστασης, είναι ότι έχουν πετύχει μια «μαγική» ισορροπία. Ο λόγος και ο χορός «δένουν» ιδανικά, ενώ οι πιο «αθώες» βίαιες συμπεριφορές -τα «κλισέ» της κακιάς πεθεράς και της κρεβατομουρμούρας- εξισορροπούν και κλιμακώνουν τις πιο επιθετικές, όπως την απαξίωση της εργατικής δύναμης, το σχολικό bullying, την πείνα στο χορό των ζητιάνων.

Ξεχωρίζουν κάποιες ιδιαιτέρως δυνατές σκηνές, που πατούν στην καλή χορογραφία (όπως οι σκηνές του ζευγαριού με τη μάνα), και στο κείμενο, με όπλο και το χιούμορ (η σκηνή για τα social media). Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη σκηνή του φινάλε, η οποία οδηγεί στην αφηγηματική κορύφωση, μέσα από ένα ευφυέστατο εύρημα.

Το «Μ’ ακούς» σκηνοθετεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Τάνυα Βασδάρη, ιδρυτικό μέλος της ομάδας DiZgravity. Το έργο παρουσιάστηκε πέρυσι στο El Convento Del Arte, καθώς και στο 15ο Φεστιβάλ Χορού Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η Χριστίνα Μητροπούλου η οποία υπογράφει το θεατρικό έργο, έχει στο ενεργητικό της άλλες τρεις χοροθεατρικές παραστάσεις, το «Ανασφάλλω», το «Ανασφάλλωrevisited» και την «Μπαλάντα της φυλακής», το πρωτοποριακό ανέβασμα ενός rock άλμπουμ του συγκροτήματος KollektivA ως μία ολοκληρωμένη χοροθεατρική παράσταση με τους ίδιους τους μουσικούς πάνω στη σκηνή.

Η παράσταση «Μ’ ακούς» παίζεται στο Θέατρο ΠΚ κάθε Παρασκευή ως τις 23 Δεκεμβρίου.

Συντελεστές
Θεατρικό έργο: Χριστίνα Μητροπούλου
Σκηνοθεσία: Τάνυα Βασδάρη
Χορογραφίες: Τάνυα Βασδάρη, Τania Economo
Ερμηνεύουν: Μαρία Βασιλειάδη, Βαλεντίνη-Ελένη Βεκκίνι, Φλώρα Καραβελατζή, Βλοτίνα Νουλέλλη, Αρετή Σταμπόγλη, Μεταξία Ταμπούρλου, Δημήτρης Τσικούρας, Πωλίνα Χαλά Trailer – Φωτογραφία αφίσας: cGcfilms - http://www.cgcfilms.com/ Σχεδιασμός φωτισμού : Απόστολος Τσιτσώνης
Φωτογραφίες: Ευάγγελος Καραλής
Ενδυματολόγος: Γιάννης Περίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: Κατερίνα Αλεξανδράκη, Steve Bart

Σχετικές ειδήσεις