ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βραβείο Μπούκερ στον Τζούλιαν Μπαρνς

Το βραβείο Μπούκερ στον Τζούλιαν Μπαρνς

Στην τέταρτή του υποψηφιότητα κέρδισε επιτέλους το βραβείο «Man Booker», ο συγγραφέας Τζούλιαν Μπαρνς, για τη νουβέλα του «Τhe Sense of an Ending» (το αίσθημα του τέλους).


«Ανακουφισμένος και ενθουσιασμένος», δήλωσε ο 65άχρονος Μπαρνς στην επίσημη τελετή στο Γκίλντχολ του Λονδίνου, για το βραβείο «Man Booker» που κέρδισε και για το οποίο ήταν υποψήφιος άλλες τρεις φορές. Ευχαρίστησε επιτροπή και χορηγούς και είπε για το έργο του «όσοι από εσάς έχετε “δει” το βιβλίο, πέραν των όσων πιστεύετε για το περιεχόμενό του, μάλλον θα συμφωνείτε ότι είναι ένα όμορφο αντικείμενο» συμπληρώνοντας ότι «το βιβλίο ως αντικείμενο, αν θέλει να επιβιώσει απέναντι στο ηλεκτρονικό βιβλίο, πρέπει να μοιάζει με κάτι που αξίζει κάποιος να αγοράσει και να διατηρήσει».
Το «Αίσθημα του Τέλους» (The Sense of an Ending) ξετυλίγει σε 150 σελίδες, τις αναμνήσεις ενός μεσήλικου άνδρα από τα φοιτητικά του χρόνια και όπως είπε η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Στέλλα Ρίμινγκτον «Έχει όλα τα στοιχεία ενός κλασικού έργου της Αγγλικής λογοτεχνίας και είναι εξαιρετικά γραμμένο, γιατί έχει έξυπνη και λεπτοδουλεμένη πλοκή, ενώ αποκαλύπτει με κάθε του ανάγνωσμα νέα βάθη. Κρίναμε ότι αυτό το βιβλίο μιλάει στον άνθρωποι του 21ου αιώνα».

Ο Τζούλιαν Μπαρνς γεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ της Αγγλίας, σπούδασε νομικά και Γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Metroland» το 1980. Ακολούθησαν «Ο Παπαγάλος του Φλωμπέρ» το 1984 που βραβεύτηκε σε Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ το 1986 βραβεύτηκε με το βραβείο Ε.Μ.Forster από την Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ. Το 1988 χρίστηκε «Ιππότης» του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ υποψήφια για Booker ήταν επίσης τα «Ο Παπαγάλος του Φλωμπέρ», «Αγγλία, Αγγλία» και «Άρθρουρ και Τζορτζ».

Το «Αίσθημα του Τέλους» (The Sense of an Ending), θα κυκλοφορήσει στα Ελληνικά την άνοιξη του 2012 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».