ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επετειακή επανέκδοση της Όπερας της Πεντάρας

Επετειακή επανέκδοση της Όπερας της Πεντάρας

Το αριστούργημα του Μπέρτολντ Μπρεχτ η «Όπερα της Πεντάρας» κλείνει 80 χρόνια από την πρώτη προβολή του και θα προβάλλεται από τις 15 Δεκέμβρη σε επετειακή επανέκδοση η γερμανική και γαλλική εκδοχή του κλασικού έργου.

Το λιμπρέτο της «Όπερας της πεντάρας» γράφτηκε από τον Μπρεχτ το 1928, την παραμονή του μεγαλύτερου ως τότε παγκόσμιου οικονομικού κραχ. Πρωτοανέβηκε στο θέατρο το 1928, στο Βερολίνο κι από τότε αναδείχθηκε στα πιο δημοφιλή έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Την αξεπέραστη μουσική έγραψε ο Κουρτ Βάιλ.

Στη μεγάλη οθόνη πέρασε σε σκηνοθεσία του Γκεόργκ Βίλχελμ Πάμπστ, το 1931. Ο Πάμπστ γύρισε την ταινία σε δύο εκδοχές, τη γερμανική και τη γαλλική, με δύο καστ (Γερμανούς και Γάλλους ηθοποιούς), σύμφωνα με την κοινή πρακτική που ακολουθούσαν οι δημιουργοί στις αρχές της περιόδου του ομιλούντος κινηματογράφου. Ογδόντα χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας, το έργο παραμένει επίκαιρο, σαρκαστικό και ένα δριμύ κατηγορώ στο καπιταλιστικό σύστημα. «Κυρίες και κύριοι σκεφτείτε, τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της και τι η δολοφονία ενός ανθρώπου μπροστά στην πρόσληψή του» έχει γράψει ο Μπρεχτ.

Η πρεμιέρα της ταινίας στη Γερμανία έγινε στις 19 Φεβρουαρίου του 1931 και πολύ γρήγορα προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το έργο ανέβηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά από το θίασο του Νίκου Χατζίσκου το 1962, έγινε όμως γνωστό το χειμώνα του 1975 σε μια θρυλική παράσταση στο θέατρο Κάππα, σε σκηνοθεσία και διασκευή Ζυλ Ντασσέν και μετάφραση από τον Παύλο Μάτεσι, με την Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Τζένη και με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο.