SEX

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα θρυλικά Datsun

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα θρυλικά Datsun

Είναι γεγονός. Και επίσημα πια, οCEO της Renault-Nissan, Κάρλος Γκον ανακοίνωσε την αναβίωση της φίρμας Datsun. Την θυμάστε, έτσι δεν είναι;

Τα φορτηγά της, φορτωμένα με καρπούζια και πεπόνια στις γειτονιές, ήταν μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της Ελλάδας των '80s. Τα μικρά της επιβατικά ήταν για πολλές ελληνικές οικογένειες η πρώτη λύση, το πρώτο αυτοκίνητο: Οικονομικά, φθηνά, αθάνατα. Ασχημούτσικα μεν, αλλά τόσο πρακτικά, μάς έκαναν να τα νοσταλγήσουμε όταν η "μαμά" Nissan τα απέσυρε σιγά-σιγά από την αγορά, αντικαθιστώντας τα με τα αντίστοιχα δικά της. Φέτος, όμως, προσδοκώντας κέρδη από τις αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Ινδονησίας, αποφάσισε να επαναφέρει την θρυλική φίρμα, για να κάνει αυτό που ξέρει καλά: μικρά, φθηνά, λειτουργικά μοντέλα. Από το 2014 τα νέα της μοντέλα θα βγουν στους δρόμους!

Ας θυμηθούμε μερικούς σταθμούς από την ιστορία της:

  • Η Datsun αρχικά δεν ήταν εταιρεία, αλλά μοντέλο της εταιρείας DAT. Δεν λεγόταν καν Datsun, όταν πρωτοκατασκευάστηκε το 1931, αλλά Dat-son. Που σήμαινει "το μικρό της DAT".
  • Όταν η Nissan εξαγόρασε το 1933 την DAT, την μετονόμασε σε Datsun, αλλάζοντας το Son σε Sun για να τιμήσει τον ήλιο της ιαπωνικής σημαίας.
  • Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο αυτοκράτορας πίεζε την Nissan να εκαταλείψει την αγορά αυτοκινήτων και να επικεντρωθεί στα πολεμικά φορτηγά και λοιπά οχήματα. Τα μόνα επιβατικά που κυκλοφορούσαν ήταν τα Datsun.
  • Οι Αμερικανοί που ήλεγξαν την Ιαπωνία μετά τον Πόλεμο χρησιμοποιούσαν ευρέως τα Datsun -ειδικά στον πόλεμο της Κορέας- και εκτίμησαν την ανθεκτικότητά τους.
  • Όταν η Nissan αποφάσισε να κάνει εξαγωγές στις ΗΠΑ, προτίμησε το γνωστό στους Αμερικανούς όνομα Datsun. To όνομα Nissan το κράτησε μόνο για τα πιο πολυτελή της μοντέλα.
  • Κάπως έτσι η φίρμα έφθασε και στην Ευρώπη. Datsun σήμαινε φθηνό ιαπωνικό "σκυλί" και Nissan σήμαινε "λιμουζίνα" στα ιαπωνικά, τις δεκαετίες '60 και '70.
  • Η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του '73 έστρεψε το ενδιαφέρον του κοινού προς τα μικρά, οικονομικά μοντέλα. Η Datsun άρχισε να έχει τεράστια επιτυχία.
  • Η Nissan άνοιξε διάφορα εργοστάσια σε ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ τους και η Ελλάδα. Το εργοστάσιο του Βόλου λειτούργησε από το 1980 ως το 1995, κατασκευάζοντας επιβατικά Nissan και μερικά φορτηγά Datsun, τα οποία κάνουν τεράστια επιτυχία στην χώρα μας, χρησιμοποιούμενα κατά κόρον από τους αγρότες (και φυσικά τους τσιγγάνους!)
  • Εργοστάσιο ανοίγει και στις ΗΠΑ και το πρώτο φορτηγό Datsun που κατασκευάζεται επί αμερικανικού εδάφους, θα βγει στον δρόμο το 1980.
  • Την δεκαετία του '80 το όνομα Dastun παύει να υπάρχει σιγά-σιγά με όλα τα μοντέλα της εταιρείας να φέρουν πια το όνομα Nissan. Από το 2014, όμως, η θρυλική φίρμα θα βρίσκεται και πάλι στους δρόμους!