SOCIAL MEDIA

Hans Christian Gram: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά σήμερα η Google

Hans Christian Gram: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά σήμερα η Google

Hans Christian Gram: Αφιερωμένο στο Δανό μικροβιολόγο Hans Christian Gram είναι το σημερινό doodle της Google.

Το σημερινό Doodle, δημιουργός του οποίου είναι η επίσης δανικής καταγωγής Mikkel Sommer, είναι αφιερωμένο στον Δανό μικροβιολόγο Hans Christian Gram.

Γεννημένος στην Κοπεγχάγη σαν σήμερα το 1853, ο Gram επινόησε μια τεχνική χρώσης που χρησιμοποιείται ακόμα για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση διαφορετικών τύπων βακτηρίων.

Αφού απέκτησε το M.D. από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης το 1878, ο Gram ταξίδεψε στην Ευρώπη μελετώντας τη βακτηριολογία και τη φαρμακολογία. Ενώ εργάστηκε στο εργαστήριο του Γερμανικού μικροβιολόγου Karl Friedländer, διαπίστωσε ότι η θεραπεία ενός επιχρίσματος βακτηρίων με κρύσταλλο ιώδες λεκές, ακολουθούμενη από διάλυμα ιωδίου και οργανικό διαλύτη, αποκάλυψε διαφορές στη δομή και τη βιοχημική λειτουργία διαφόρων δειγμάτων.

Ο Gram δημοσίευσε τα ευρήματά του σε επιστημονικό περιοδικό το 1884 και οι όροι «Gram-θετικό» και «Gram-αρνητικό» εξελίχθηκαν.

Τα θετικά κατά Gram βακτήρια εμφανίζονται πορφυρά κάτω από το μικροσκόπιο, επειδή τα κυτταρικά τοιχώματα τους είναι τόσο παχιά ώστε ο διαλύτης δεν μπορεί να τα διεισδύσει, ενώ τα Gram-αρνητικά βακτήρια έχουν λεπτότερα κυτταρικά τοιχώματα που επιτρέπουν στον διαλύτη να απομακρύνει το λεκέ.

Οι πνευμονοκόκκοι, που μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες, ταξινομούνται ως «Gram – θετικές».

Στη δημοσίευσή του, ο Gram είχε συμπεριλάβει μια μέτρια αποκήρυξη: «Έχω δημοσιεύσει τη μέθοδο αυτή, αν και γνωρίζω ότι μέχρι τώρα είναι πολύ ελαττωματική και ατελής. αλλά ελπίζεται ότι και στα χέρια άλλων ερευνητών θα αποδειχθεί χρήσιμη».

Αυτή η απλή δοκιμασία, ωστόσο, αποδείχθηκε ευρέως εφαρμόσιμη. Η μέθοδος χρώσης του Gram εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα.

Hans Christian Gram: Το doodle της Google

Hans Christian Gram: Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.