SOCIAL MEDIA

«Κλείνουν για ένα μήνα Instagram και Facebook»: Σενάριο τρόμου ή «λύτρωση»;

«Κλείνουν για ένα μήνα Instagram και Facebook»: Σενάριο τρόμου ή «λύτρωση»;
Πόσο εξαρτημένοι είμαστε τελικά από τα social media;

Σε πόσες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διατηρείτε προφίλ; Πόσες ώρες ξοδεύετε συνολικά την ημέρα για να «σερφάρετε» σε αυτές;

Αναμφίβολα ζούμε στην εποχή των social media και των έξυπνων τηλεφώνων.

Οι περισσότεροι από εμάς το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ανοίξουμε τα μάτια μας είναι να κοιτάξουμε το κινητό, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, αποτελεί το βασικό μας εργαλείο, με το οποίο επικοινωνούμε με φίλους, ψυχαγωγούμαστε, απαντάμε σε mail ή απλά χαζεύουμε.

Τον Μάρτιο προκλήθηκε αναστάτωση διεθνώς, όταν ξαφνικά διακόπηκε η πρόσβαση στη δημοφιλή πλατφόρμα των γνωστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Όπως έκανε γνωστό το Facebook, το πρόβλημα - το πιο μακρόχρονο στην ιστορία του - οφειλόταν σε ένα ανθρώπινο λάθος προγραμματισμού σε έναν υπολογιστή-εξυπηρετητή (server) του δικτύου του, κάτι που είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις τύπου «ντόμινο».

Αυτές οι λίγες ώρες που παρουσιάστηκε το πρόβλημα ήταν αρκετές να δημιουργήσουν αναστάτωση σε πολλούς χρήστες.

Πόσο εξαρτημένοι είμαστε τελικά από τα social media;

«Οι νέες γενιές μεγαλώνουν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενταγμένα στον τρόπο ζωής τους, ενώ αυτό που κάνει πλέον τη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει καμία διάκριση της πραγματικής ζωής από την εικονική ζωή», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κύριος Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Xρηστών Internet.

«Ειδικά τα νέα παιδιά περνούν πάρα πολλές ώρες συνδεδεμένα στα social media για να επικοινωνούν με φίλους, για να παρατηρούν τις ζωές των άλλων ή για να ποστάρουν τη δική τους ζωή. Αυτό είναι το νέο πρόβλημα του εικονικού εαυτού, δηλαδή ότι είναι άλλος ο πραγματικός μας εαυτός και άλλος ο εικονικός μας εαυτός ή ότι ταυτίζεται ο εικονικός μας εαυτός με τον πραγματικό μας εαυτό. Αυτό ως εξέλιξη έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα».

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα παιδί ή ένας ενήλικας είναι εθισμένος, όταν παραλείπει βασικές λειτουργίες επιβίωσης επειδή πρέπει να ποστάρει!

«Η χρήση της συσκευής γενικότερα, το να είσαι παραγωγικός, το να ποστάρεις δημιουργικά, το να μπορείς να προσέχεις κι άλλα πράγματα ενώ χρησιμοποιείς τη συσκευή είναι το πιο σημαντικό», προσθέτει ο κ. Βασιλάκος.

Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία μας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ως πρώτο βαθμό, κάλυψη ψυχολογικών αναγκών.

«Τα social media καλύπτουν κάποιο κενό. Αυτό το κενό είτε έχει να κάνει με μία πραγματική ανάγκη κοινωνικής δικτύωσης, είτε έχει να κάνει με συναισθηματική ανάγκη», αναφέρει στο Newsbomb.gr η κυρία Αναστασία Καρκάνη, πρόεδρος της εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού και Λέκτορας ψυχολογίας.

«Σίγουρα έχουν φέρει "κοντά" πολύ κόσμο, όμως δεν μπορούν να έχουν την ίδια συναισθηματική δύναμη όσο ένα βίωμα», προσθέτει.

Και συμπληρώνει: «Ωστόσο, μπορεί να είναι και μια κοινωνική συνήθεια: "αφού όλοι σε ένα μεγάλο βαθμό είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να ‘μαι και εγώ"».

Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται η εξάρτηση

«Η εξάρτηση στα social media εντοπίζεται όταν κάποιος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση να βρίσκεται συνέχεια σε αυτά. Όμως, αν δεν συμβεί αυτό από κάποιο επείγον περιστατικό, για παράδειγμα κάποια δουλειά ή κάποια άλλη απασχόληση, εκδηλώνεται μία νευρικότητα, ένας θυμός και γενικά μία συμπεριφορά ταραχώδης, πολλές φορές με πανικό», δηλώνει στο Newsbomb.gr o κύριος Δημήτρης Μπούκουρας, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής.

«Ο άνθρωπος αποδιοργανώνεται. Αυτό τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι "δεμένος" από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Μπούκουρα, πιο εύκολο είναι να λυθεί το πρόβλημα με έναν ειδικό, εάν συνειδητοποιήσει κάποιος ότι χάνει ευκαιρίες στη ζωή του, για παράδειγμα μία πρόταση να βγει έξω ή μια επιχειρηματική δραστηριότητα και όλα αυτά τα κάνει κατ’ εξακολούθηση χωρίς να τα θέλει με τη δικαιολογία ότι θέλει να παρακολουθήσει τα social media.

Ένας, ακόμη, τρόπος να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση από τα social media είναι ο διάλογος με έναν φίλο, με το να του εξηγήσει ότι αυτό που κάνει τον απορροφά από κάτι καλύτερο, από την ίδια του τη ζωή.

Σχετικές ειδήσεις