ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παράγοντας επαγγελματικής επιτυχίας το εύηχο ονοματεπώνυμο!

Παράγοντας επαγγελματικής επιτυχίας το εύηχο ονοματεπώνυμο!

Μια αμερικανο-αυστραλιανή επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως τα απλά και εύηχα ονόματα αποτελούν παράγοντα επαγγελματικής επιτυχίας.

Σύμφωνα με τη βρετανική Τέλεγκραφ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Σίμον Λάχαμ της Σχολής Ψυχολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακουστική επίδραση που έχει ένα ονοματεπώνυμο στους άλλους και μάλιστα στους ιεραρχικά ανώτερους, παίζει σπουδαίο ρόλο στο πώς- και πόσο- οι άνθρωποι γίνονται αποδεκτοί από το επαγγελματικό και φιλικό περιβάλλον τους.

Συγκεκριμένα, όσο πιο ευχάριστο στα αυτιά είναι ένα όνομα, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία και πιο γρήγορη προαγωγή στη δουλειά χαρίζει στον κάτοχό του, ενώ παράλληλα διευκολύνει τους ανθρώπους να κάνουν νέους φίλους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι κανόνας ότι οι άνθρωποι με απλά ονόματα κρίνονται γενικά πιο θετικά από τους γύρω τους. Το "κλειδί" φαίνεται να μη είναι τόσο το μήκος του ονοματεπώνυμου ή το αν ακούγεται ξενικό ή ασυνήθιστο, αν και αυτά παίζουν επίσης τον ρόλο τους, όσο το πόσο εύκολο είναι συνολικά το όνομα για να το πει κανείς και να το θυμάται.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση της αφανούς επίδρασης που μπορούν να έχουν τα ονόματα στις κρίσεις και τις προτιμήσεις τους», δήλωσε ο ερευνητής Άνταμ Άλτερ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, οι ερευνητές, που μελέτησαν την επίδραση που ασκούν εκατοντάδες επίθετα πολλών διαφορετικών εθνοτήτων, βρήκαν ότι το ονοματεπώνυμο παίζει ρόλο και στην καριέρα ενός πολιτικού, καθώς οι άνθρωποι με τα πιο εύηχα ονόματα κερδίζουν πιο εύκολα τα δημόσια αξιώματα.