ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην Ευρώπη ο θάλαμος διάσωσης των 33 ανθρακωρύχων

Στην Ευρώπη ο θάλαμος διάσωσης των 33 ανθρακωρύχων

Η κάψουλα «Φοίνιξ» που ανέβασε στην επιφάνεια της γης τους 33 Χιλιανούς ανθρακωρύχους, εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου θα φιλοξενεί από αύριο το μεταλλικό θάλαμο μήκους 3,9 μέτρων, διαμέτρου 54 εκατοστών και βάρους 460 κιλών, με το οποίο διασώθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 οι 33 Χιλιανοί ανθρακωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε σήραγγα, σε βάθος 622 μέτρων.

Είναι «το σύμβολο μιας αποστολής διάσωσης χωρίς προηγούμενο», δήλωσε η Κατρίνα Νίλσον και προσέθεσε: «Θυμόμαστε όλοι μας τη στιγμή που ο πρώτος ανθρακωρύχος έφτασε στην επιφάνεια μετά από περίπου δέκα εβδομάδες (μέσα στο ορυχείο). Παρουσιάζοντας το θάλαμο στο μουσείο ελπίζουμε να επιστήσουμε την προσοχή στις τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα διάσωσης κατά την επιχείρηση αυτή».

Ο θάλαμος είναι βαμμένος στα χρώματα της χιλιανής σημαίας (κόκκινο, λευκό και μπλε) και έχει ήδη εκτεθεί στη Χιλή και την Αργεντινή. Οι επισκέπτες του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου θα μπορούν να τον δουν μέχρι τις 13 Μαΐου.