ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κινητικότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Κινητικότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Σημάδια κινητικότητα, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι επίκειται έκρηξη εμφανίζει η ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη,

σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανού γεωφυσικού, ο οποίος παρακολουθεί το φαινόμενο εδώ και χρόνια.

Ο καθηγητής Άντριου Νιούμαν της Σχολής Γεωεπιστημών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια ο οποίος από το 2006 έχει εγκαταστήσει πάνω από 20 σταθμούς GPS στο όμορφο νησί του Αιγαίου, αναφέρει σε μελέτη του που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης "Geophysical Research Letters", ότι η καλντέρα "ξύπνησε" πάλι και παραμορφώνεται με ταχύ ρυθμό μετά τον Ιανουάριο του 2011, έπειτα από δεκαετίες πολύ μικρής δραστηριότητας.

Οι μετρήσεις -που έγιναν σε συνεργασία με τον Στάθη Στείρο του Εργαστηρίου Γεωδαισίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών- δείχνουν ότι το έδαφος γύρω από την καλντέρα επεκτείνεται αργά προς τα έξω.

Ο Αμερικανός επιστήμονας εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι επίκειται έκρηξη, καθώς, όπως επισημαίνει, είναι περιορισμένες διεθνώς οι παρατηρήσεις τέτοιας δραστηριότητας σε αυτά τα είδη ηφαιστείου. Στην πραγματικότητα, πάντως, όπως υπογραμμίζει, παρόμοιες καλντέρες σε άλλα μέρη της Γης έχουν στο παρελθόν δείξει ανάλογη δραστηριότητα, χωρίς να εκραγούν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Αμερικανού γεωφυσικού, ο θάλαμος του μάγματος του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχει διογκωθεί κατά περίπου 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από πέρυσι τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμά, ότι αρκετό μάγμα έχει πλέον συσσωρευτεί στον υποθαλάσσιο θάλαμο, το οποίο θα μπορούσε να γεμίσει μια σφαίρα διαμέτρου μήκους τριών ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Αν πάντως συνέβαινε το ηφαίστειο να εκραγεί κάποια στιγμή, κατά τον Άντριου Νιούμαν, το φαινόμενο θα ήταν συγκρίσιμο με ό,τι έχει συμβεί κατά τα τελευταία 450 χρόνια και όχι με την τρομακτική έκρηξη, η οποία εκτιμάται ότι συνέβη το 1650 π.Χ. Η έκρηξη εκείνη, αφού νέκρωσε την πόλη του Ακρωτηρίου, θάβοντάς την κάτω από 20 μέτρα στάχτης, πιθανώς προκάλεσε στη συνέχεια και την πτώση του μινωικού πολιτισμού, ενώ μερικοί έφθασαν να ταυτίσουν το συμβάν με την εξαφάνιση της αρχαίας Ατλαντίδος.

Όσον αφορά το πόσο χρόνο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η παραμόρφωση του εδάφους γύρω από την καλντέρα, ανέφερε ότι αυτό είναι άγνωστο, αλλά θα μπορούσε το φαινόμενο να κρατήσει ακόμα και για χρόνια ή δεκαετίες, πιθανώς με εναλλαγές μεταξύ φάσεων δραστηριότητας και ηρεμίας. Αν και δεν συντρέχει λόγος για ανησυχία, όπως τόνισε, η ανήσυχη καλντέρα είναι σημαντικό να παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες.

Η καλντέρα της Σαντορίνης «είναι μια από τις πολύ λίγες πραγματικά μεγάλες ηφαιστειακές καλντέρες. Έτσι, οποιαδήποτε πληροφορία συλλέγουμε από τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα σε αυτήν, αυξάνει σημαντικά τις γνώσεις μας σχετικά με το πώς αυτά τα συστήματα εξελίσσονται», σημείωσε ο Άντριου Νιούμαν.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ