Επίσκεψη Δούκα στο Φανάρι υπό τη «σκιά» της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μετέβη στο Φανάρι, όπου συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ, τόνισε τη θλίψη του για τη μετατροπή της Μονής Χώρας σε τέμενος.
Επίσκεψη Δούκα στο Φανάρι υπό τη «σκιά» της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί
2'

Υπό τη «σκιά» της ακραίας πρόκλησης της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επισκέφθηκε το Φανάρι, όπου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Με το πέρας της συνομιλίας τους, υπογράμμισε ότι «μας πονά και μας στενοχωρεί πολύ που η Μονή της Χώρας έχει μετατραπεί σε τζαμί. Είναι ένα μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και στόχο έχει να την ενώνει, όχι να τη χωρίζει.

Βεβαίως, υπάρχουν πρότυπα και κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύονται αυτά τα μνημεία, τους οποίους όλα τα κράτη πρέπει να τηρούν».

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως «χαίρομαι πάρα πολύ που τον γνώρισα από κοντά και βεβαίως συζητήσαμε αναλυτικά για τις πολλές σπουδαίες δράσεις του θρησκευτικές, τις δράσεις του για την προώθηση της ειρήνης σε μία εποχή, μάλιστα, που έχουμε δύο πολέμους που μας συνταράσσουν και βεβαίως και τα πολλά κοινά μας ενδιαφέροντα, που έχουν να κάνουν με την οικολογία και το περιβάλλον, όπου ο Πατριάρχης ήταν από τους πρωτοπόρους στα θέματα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, με πολύ σπουδαίες δράσεις, βιβλία, λόγους και κοινές δραστηριότητες με άλλους ηγέτες.

Έτσι, είχα τη χαρά να συζητήσω μαζί του όλες τις εμπειρίες και να μου δώσει και πάρα πολλά βιβλία και λόγους να μελετήσω αναλυτικά, γιατί εδώ και τριάντα χρόνια πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα της δημόσιας δράσης. Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί θα μπορέσω να μιλήσω και στο μέλλον, να σχεδιάσουμε πράγματα μαζί».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή