ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η τηλεόρασή σου είναι το νέο… σινεμά! Ανακάλυψε εδώ όλες τις νέες τεχνολογίες του 2022

Οι Smart TV του 2022
Οι Smart TV του 2022

Οι τηλεοράσεις αποτελούν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες προϊόντων τεχνολογίας. Κάθε χρόνο οι μεγάλοι κατασκευαστές καταφέρνουν με έναν μοναδικό τρόπο να… ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, προσφέροντάς μας όχι απλά νέα μοντέλα αλλά καινούριες τεχνολογίες. Οι νέες σειρές τηλεοράσεων προσφέρουν απολαυστικότερες και πιο ολοκληρωμένες εμπειρίες ψυχαγωγίας, μετατρέποντας το σαλόνι του θεατή σε αίθουσα κινηματογράφου και τοποθετώντας τον ίδιο στην «καρδιά» της δράσης. Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα και στην πρόσφατη CES, την έκθεση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ. Τα όσα είδαμε μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε για την κυκλοφορία των μοντέλων smart TV του 2022.

Έλα να δούμε τι μας έκανε τόση εντύπωση.

Οι MicroLED είναι το μέλλον…

Οι πιο φουτουριστικές τεχνολογίες είναι κι εκείνες που κλέβουν την παράσταση σε events όπως η CES και στη φετινή, ξεχώρισαν οι MicroLED τηλεοράσεις. Πρόκειται για ένα νέο είδος τηλεοράσεων που ναι μεν βασίζεται σε αυτοφωτιζόμενα LED τόσα δα σε μέγεθος, μόνο που αντί για οργανικά (όπως στις OLED) είναι ανόργανα. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο θεατής απολαμβάνει εξίσου λεπτομερή εικόνα με μία OLED, αφού το κάθε pixel λειτουργεί αυτόνομα από τα διπλανά του, αλλά με σημαντικά υψηλότερη φωτεινότητα (αντί για τα 1000 nits μίας OLED, οι MicroLED της Samsung φτάνουν τα 4000 nits με την εκτίμηση της εταιρείας να κάνει λόγο για 10.000 nits στο εγγύς μέλλον). Επιπρόσθετα, οι MicroLED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις OLED, ούσες σε θέση να προσφέρουν εξίσου υψηλή ποιότητα εικόνας για 100.000 και πλέον ώρες -γεμάτη δεκαετία δηλαδή πριν αρχίσουν να φθίνουν.

…αλλά οι QLED/OLED το παρόν

Τα MicroLED μοντέλα τηλεοράσεων είναι μεν εντυπωσιακά όμως δεν παύουν να είναι και ακριβά. Προς ώρας πάντως η βιομηχανία είναι ξεκάθαρο ότι εστιάζει στις QLED τηλεοράσεις οι οποίες είναι κάπως πιο προσιτές οικονομικά. Η Samsung ανακοίνωσε τις νέες της σειρές οι οποίες στηρίζονται στην τεχνολογία mini-LED. Μην τη μπερδέψεις με τη MicroLED -άλλο η μία, άλλο η άλλη. Η δε LG ανανέωσε τις σειρές OLED της (ο νέος επεξεργαστής Alpha a9 Gen 5 δείχνει πανίσχυρος) ενώ η Sony βασίστηκε στα πάνελ QD-OLED της Samsung για τις νέες της, high-end προτάσεις. Ο διαχωρισμός των τεχνολογιών πάντως, είναι περισσότερο αποκύημα του μάρκετινγκ παρά κάτι το ουσιαστικό (όχι πως δεν υπάρχουν διαφορές), οπότε τα πράγματα με όλα αυτά τα αρκτικόλεξα είναι πολύ πιο απλά απ’ ό,τι φαίνονται αρχικά.

NFT και τηλεοράσεις

Κάτι που μας ξένισε, ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Samsung αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τον ντόρο που γίνεται γύρω από τα NFT. Οι νέες τηλεοράσεις της κορεατικής εταιρείας, που λες, θα υποστηρίζουν πλήρως τα περιβόητα non-fungible tokens. Θα ενσωματώνουν, λέει, έναν NFT explorer ενώ θα προσφέρουν πρόσβαση και σε marketplace (ένα κράμα eBay και Amazon αλλά για NFT). Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει ένα NFT στην τηλεόραση του, να το αγοράζει μέσα από αυτή και βέβαια να το εκθέτει στους καλεσμένους του (και μάλιστα, η τηλεόραση θα προσαρμόζει την εικόνα της στις ρυθμίσεις που έχει επιλέξει ο δημιουργός του NFT για την καλύτερη απεικόνισή του). Αν είσαι φαν του «σπορ», δε θα μείνεις ασυγκίνητος.

Ραντεβού στον οδοντίατρο μέσω τηλεόρασης

Πώς θα σου φαινόταν αντί να τρέχεις στον οδοντίατρο για το ραντεβού σου ή στο γυμναστήριο για τις πιλάτες και τη γιόγκα σου, να τα κάνεις όλα αυτά από την άνεση του σαλονιού σου χρησιμοποιώντας την τηλεόρασή σου; Η LG έχει κάτι τέτοιο κατά νου, αφού προς τα εκεί βαδίζει η πλατφόρμα της, LG Health. Σε αυτή περιλαμβάνονται προγράμματα γυμναστικής από την LG και την Peloton ενώ προσφέρεται και δυνατότητα πραγματοποίησης ιατρικών ραντεβού μέσω Independa (για την ώρα υποστηρίζονται οδοντιατρικές συμβουλές μέσω της Dentulu, υπηρεσίες φαρμακείου μέσω Capital Rx, οδοντιατρική ασφάλεια μέσω Coverdell, εκπαιδευτικά βίντεο ιατρικής φύσης από τη WebMD κ.α.).

Έμφαση στο gaming

Οι εταιρείες φέτος επέλεξαν να ποντάρουν πάντως στο gaming και αίσθησή μας είναι ότι ορθώς έπραξαν. Η διείσδυση των PS5 και Xbox Series X|S στην αγορά μεγαλώνει και το ίδιο συμβαίνει με το κοινό του gaming παγκοσμίως. Οι νέες τηλεοράσεις της Samsung υποστηρίζουν τη νέα τεχνολογία HDR10+ Gaming με αυτόματη μάλιστα προσαρμογή εικόνας για καλύτερη φωτεινότητα, αντίθεση και gamma. Παράλληλα ορισμένα μοντέλα υποστηρίζουν ρυθμό ανανέωσης 144 Hz εφ’ όσον συνδεθούν με κάρτα γραφικών 30-series της NVIDIA για ακόμα πιο ομαλές εμπειρίες gameplay, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο Gaming Hub, μέσω του οποίου προσφέρεται πρόσβαση σε GeForce Now, Google Stadia και Utomik -υπηρεσίες streaming video games όλες τους. H δε LG αποφάσισε να λανσάρει τη νέα C2 στις 42 και τις 48 ίντσες, δύο επιλογές που είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουν ανάρπαστες στις τάξεις των gamers.

Ένας προβολέας τσέπης

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που εμπίπτει και δεν εμπίπτει στην κατηγορία των τηλεοράσεων -διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις. Πρόκειται για τον φορητό προβολέα Freestyle της Samsung, μία εξαιρετικά μικρή συσκευή που όμως θα σου δώσει τη δυνατότητα να απολαύσεις εικόνα όπου κι αν βρίσκεσαι -από το σπίτι, μέχρι την εκδρομή. Ο Freestyle ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό και μπορεί να λειτουργήσει με φορητή μπαταρία, κάτι που σημαίνει ότι θα σου προσφέρει πλήρη ελευθερία κινήσεων. Η βάση του ρυθμίζεται, προβάλλει Full HD εικόνα σε μέγεθος 120 ιντσών, εκπέμπει ήχο 360ο ενώ μπορεί να συνδεθεί με την πλατφόρμα smart TV της Samsung, έτσι ώστε να streamάρεις περιεχόμενο από το Netflix! Δε σε χάλασε.