ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Όταν η ποίηση γράφεται στο δρόμο

Όταν η ποίηση γράφεται στο δρόμο

Ένα κράμα ποίησης – τεχνολογίας είναι η codepoetry.

Θα έχετε ίσως παρατηρήσει σε τοίχους στην Αθήνα κάποια τετράγωνα σχήματα τα οποία θυμίζουν τέτρις ή ακόμα και γκράφιτι.

Πρόκειται λοιπόν για ένα ποίημα, που έχει «μεταφραστεί» σε εικόνα, την οποία αποκρυπτογραφεί ένα ελεύθερο λογισμικό στα κινητά. Όσο περίεργο και να φαίνεται, αν κάποιος σκανάρει με το κινητό του την εικόνα - κώδικα, θα εμφανιστούν οι στίχοι του στην οθόνη της συσκευής. Με τον τρόπο αυτό, η ποίηση συναντά τη τεχνολογία και κάτι αλλάζει στους δρόμους της πόλης.

Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου καθηγητής στη σχολή Καλών Τεχνών και ο Ιωάννης Δημητριάδης μεταφραστής και ποιητής έχουν βρει τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας και προχώρησαν στο εξής εγχείρημα: χρησιμοποιώντας την QR τεχνολογία ελεύθερου λογισμικoύ, ενσωματώνουν μεγάλο όγκο δεδομένων στον κώδικα, ο οποίος μετά τη σάρωση παραπέμπει στην ηλεκτρονική σελίδα www.codepoetry.gr και εμφανίζεται στην οθόνη του smartphone το ποίημα.

«Ξεκινήσαμε να τυπώνουμε τον κώδικα σε αυτοκόλλητα και να τον κολλάμε στους τοίχους αλλά γρήγορα διαπιστώσαμε πως δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και έτσι γεννήθηκε το στένσιλ qr σε μέταλλο» δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου. Οι δυο φίλοι και συνεργάτες βλέπουν το εγχείρημά τους να έχει ανταπόκριση στο ευρύ κοινό και κάνουν σχέδια για το μέλλον

«Σκεφτόμαστε να τυπώσουμε κώδικα σε γιγαντοαφίσες που να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις προσόψεις κτηρίων» δηλώνει ο Γιάννης Δημητριάδης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από το www.codepoerty .gr και να δουν αναρτημένα...τα ποιήματα τους στους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.