ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κίνδυνος για την ανθρωπότητα η τεχνητή νοημοσύνη λένε ο Έλον Μασκ και 500 ειδικοί στην τεχνολογία

Κίνδυνος για την ανθρωπότητα η τεχνητή νοημοσύνη λένε ο Έλον Μασκ και 500 ειδικοί στην τεχνολογία
istock

Τεχνητή νοημοσύνη: Σε ανοιχτή επιστολή 500 ειδικοί της τεχνολογίας προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα

Να σταματήσει κάθε μορφή εκπαίδευσης τουλάχιστον για διάστημα έξι μηνών σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία είναι ισχυρότερα από το GPT-4 της Open AI το οποίο έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα ζητεί με ανοιχτή επιστολή από τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης σύνολο από περισσότερους από 500 ειδικούς στην τεχνολογία.

Μεταξύ όσων υπογράφουν την επιστολή βρίσκονται και ηχηρά ονόματα όπως ο Elon Musk αλλά και ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak, που προειδοποιούν ότι τα νέα αυτά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σοβαρότατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα» εάν δεν διασφαλιστεί επαρκώς η λειτουργία και η εξέλιξή τους.

Στην επιστολή μάλιστα αναφέρεται πως εάν οι εταιρείες αρνηθούν να διακόψουν την ανάπτυξη των εν λόγω μοντέλων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν υποχρεωτικό μορατόριουμ.

«Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια βαθιά αλλαγή στην ιστορία της ζωής στη Γη και θα πρέπει να σχεδιαστεί και να διαχειριστεί με ανάλογη προσοχή και πόρους», τονίζεται στην επιστολή.

«Δυστυχώς, αυτό το επίπεδο σχεδιασμού και διαχείρισης δεν συμβαίνει, παρόλο που τους τελευταίους μήνες τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης έχουν εγκλωβιστεί σε έναν ανεξέλεγκτο αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη όλο και πιο ισχυρών ψηφιακών «μυαλών» που κανείς – ούτε καν οι δημιουργοί τους – δεν μπορούν να κατανοήσουν, να προβλέψουν ή να ελέγξουν».