UFO: Εξωγήινοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τη Γη - Εντοπίστηκαν μυστηριώδη ραδιοσήματα
Η εύρεση ζωής σε έναν πλανήτη είναι ένας από τους βασικούς στόχους της επιστήμης.
Πηγή: Getty Images
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εξωγήινοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τη Γη - Εντοπίστηκαν μυστηριώδη ραδιοσήματα

Το σύμπαν είναι τεράστιο και το αν υπάρχει ζωή σε αυτό αποτελεί μυστήριο που προκαλεί την περιέργεια της ανθρωπότητας για αιώνες. Η αναζήτηση απαντήσεων σχετικά με τις εξωγήινες μορφές ζωής είναι μέχρι στιγμής άκαρπη - Ραδιοσήματα που ανιχνεύτηκαν στο Διάστημα, υποδεικνύουν ότι είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη.

Υπάρχει ζωή στο σύμπαν; Οι περισσότεροι αστροφυσικοί και αστρονόμοι ισχυρίζονται πως υπάρχει ζωή κάπου στο διάστημα. Ακόμη και ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ πίστευε ότι υπάρχουν εξωγήινοι!

Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτές οι μορφές ζωής - ίσως όχι απαραίτητα όπως φαίνονται στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Αλλά για πολύ καιρό οι αστρονόμοι έχουν κάνει πολλά για να οδηγήσουν στην αναζήτηση πλανητών με βιώσιμες συνθήκες στο διάστημα.

Η εύρεση ζωής σε έναν πλανήτη ή απλώς η απόδειξη ότι κάποτε υπήρχε ζωή σε αυτούς τους μακρινούς κόσμους είναι ένα αναπάντητο ερώτημα και ένας από τους βασικούς στόχους της επιστήμης. Πολλά τηλεσκόπια έχουν εστιάσει στις ατμόσφαιρες των πλανητών κατά τη διάρκεια των ετών, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει ανακαλύψει ζωή εκεί.

Η NASA με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποσκοπούσε αποκλειστικά στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα μέσο για τον περιορισμό των πιθανών κόσμων που θα μπορούσαν να περιέχουν πιθανή ζωή και έχουν μια προσέγγιση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές επικεντρώνονται στην εξέταση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος στους πλανήτες. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τη βιόσφαιρα της Γης από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communication, καθώς ο κόσμος διαστέλλεται, τα «νεογέννητα» αστέρια γίνονται προοδευτικά πιο πλούσια σε μέταλλα, υποβάλλοντας τα πλάσματα σε όλο και πιο ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία.

Με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι τόσο καιρό έψαχναν τους εξωγήινους σε «όλα τα λάθος μέρη». Όπως προέκυψε από τη μελέτη, η εξωγήινη ζωή μπορεί να βρίσκεται σε πλανήτες με μια πολύ συγκεκριμένη ιδιότητα, την οποία δεν είχαν λάβει υπόψη τους στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πλανήτες που φιλοξενούνται από αστέρια με χαμηλή μεταλλικότητα «μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι για ζωή».

Οι επιστήμονες βρήκαν πως παρόλο που τα πλούσια σε μέταλλα αστέρια (όπως ο Ήλιος της Γης μας) εκπέμπουν «ουσιαστικά λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία» από τα φτωχά σε μέταλλα αστέρια, η επιφάνεια των πλανητών τους εκτίθεται στην πραγματικότητα σε πιο έντονη υπεριώδη ακτινοβολία.

Επομένως, αυτό μπορεί να αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε γονιδιωματική βλάβη και απειλή για όλες τις μορφές ζωής.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τη Γη

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τη Γη αφού ανίχνευσαν πέντε νέες ραδιοφωνικές εκρήξεις από το διάστημα. Η ιδέα ότι υπάρχουν εξωγήινοι εκεί έξω σε έναν από τους πλανήτες στο διάστημα δεν είναι κάτι δύσπιστο. Ωστόσο, το ότι πρόκειται για όντα με ανθρώπινη τεχνολογία, δηλαδή μεθόδους επικοινωνίας και ακόμη και συνείδηση ακούγεται εξωπραγματικό. Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ζωή στο διάστημα.

Από την άλλη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν εξωγήινοι που ζουν 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά προσπαθώντας να έρθουν σε επαφή με τη Γη. Δημοσίευμα στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics περιγράφει τις λεπτομέρειες αυτού του ισχυρισμού.

Ο Joeri van Leeuwen, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, συνεργάστηκε με μια ομάδα αστρονόμων από όλο τον κόσμο για μία έκθεση. Η έκθεση εξετάζει πέντε γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις (FRB =Fast Radio Burst) από το 2019 που αποκαλύφθηκαν κατά την αναβάθμιση του ραδιοτηλεσκοπίου Westerbork Synthesis στην Ολλανδία.

Το Westerbork είναι ένα «μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο. Το σύστημα περιέχει 14 πιάτα 25 μέτρων και τον δικό του υπερυπολογιστή, το Apertif Radio Transient System (ARTS) που το καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητο στα FRB.

«Μόνο μέσω της πολύ υψηλής ανάλυσης χρόνου και συχνότητας του ARTS ανιχνεύονται αυτά τα δυσεύρετα FRB, παράγοντας μια αμερόληπτη άποψη των εγγενών ιδιοτήτων του πληθυσμού», αναφέρει η έκθεση του Joery van Leeuwen.

Αναφορικά με τις αναβαθμίσεις στο Westerbork, ο Eric Kooistra μιλώντας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας είπε: «Σχεδιάσαμε μόνοι μας το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος, με μια μεγάλη ομάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, ένα από τα πιο ισχυρά που υπάρχουν στον κόσμο».

Το Westerbork όχι μόνο μπορούσε να αναγνωρίσει τις γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις αλλά είχε και τη δυνατότητα να αναγνωρίζει από πού προέρχονταν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε μια περίοδο πέντε εβδομάδων το 2019, οι αστρονόμοι βρήκαν πέντε FRB. Αυτά είχαν ταξιδέψει περίπου 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός στο διάστημα.

Ωστόσο, στο δρόμο τους προς τη Γη, τρεις από τους πέντε τρύπησαν τον Τριγωνικό Γαλαξία (σ.σ. πρόκειται για έναν σπειροειδή γαλαξίας σε απόσταση τριών εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Τρίγωνο).

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να είναι απλώς «διαστημικός θόρυβος». Με άλλα λόγια, σήματα που προέρχονται από αστέρια νετρονίων ή μαύρες τρύπες. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι, είναι πιθανό, μια εξωγήινη φυλή να δημιούργησε τα σήματα σε μια προσπάθεια να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε άλλο μπορεί να βρίσκεται εκεί έξω.

Ο καθηγητής Joeri van Leeuwen και η ομάδα αναφέρουν ότι θα εξετάσουν τα σήματα των εξωγήινων πιο βαθιά καθώς όπως λένε θα ήθελαν όχι μόνο να κατανοήσουν καλύτερα τα FRB και την προέλευσή τους, αλλά να ανακαλύψουν αν τα πέντε που ανακάλυψαν από το 2019 ήταν στην πραγματικότητα από εξωγήινους.

Τα ραδιοσήματα που ανιχνέυτηκαν στο Διάστημα

Έπειτα από μελέτη, οι ερευνητές θεωρούν ότι έχουν βρει εξωγήινο πλανήτη με πιθανότητα παρουσίας μαγνητικού πεδίου, κάτι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξωγήινα όντα.

Στην ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη ο οποίος εκπέμπει ένα «συνεκτικό» ραδιοφωνικό κύμα και μπορεί να βοηθήσει στην διαπίστωση για το εάν υπάρχει ζωή στο σύμπαν πέρα από την Γη προχώρησαν οι αστρονόμοι.

Το πρώτο σημάδι για ζωή σε έναν πλανήτη είναι ένα μαγνητικό πεδίο σε αυτόν, καθώς αποτρέπει την ακτινοβολία.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο προστατεύει τη ζωή από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια που απελευθερώνονται από τον Ήλιο, απλώνεται στον πυρήνα του πλανήτη στο διάστημα από τον λιωμένο σίδηρο.

Μαγνητικά πεδία, μάλιστα πολύ ισχυρότερα από τη Γη έχουν επίσης:

  • ο Δίας,
  • ο Κρόνος,
  • ο Ουρανός και
  • ο Ποσειδώνας.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές θεωρούν ότι έχουν βρει εξωγήινο πλανήτη με πιθανότητα παρουσίας μαγνητικού πεδίου, κάτι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξωγήινα όντα.

Οι ερευνητές Sebastian Pineda και Jackie Villadsen δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό Nature Astronomy, στο οποίο επισημαίνουν πως ο βραχώδης πλανήτης YZ Ceti εκπέμπει επαναλαμβανόμενα ραδιοφωνικά σήματα από το αστέρι, γύρω από το οποίο περιφέρεται.

«Η έρευνα για δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες ή ζωή στο διάστημα και σε άλλα ηλιακά συστήματα εξαρτάται εν μέρει από το να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν βραχώδεις εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν πράγματι μαγνητικά πεδία», αναφέρει ο Joe Pesce, διευθυντής προγράμματος του NSF για το Εθνικό Ραδιοαστρονομικό Παρατηρητήριο.

«Αυτή η έρευνα δείχνει όχι μόνο ότι αυτός ο συγκεκριμένος βραχώδης εξωπλανήτης πιθανότατα έχει μαγνητικό πεδίο, αλλά παρέχει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για να βρούμε περισσότερα».

Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι ένα στρώμα ηλεκτρικού φορτίου που το περιβάλλει και εκτείνεται στο διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις

Τόσα χρόνια ψάχνουμε τους εξωγήινους σε λάθος μέρη - Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

Πιθανή ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη υποδεικνύουν ραδιοσήματα που ανιχνέυτηκαν στο Διάστημα

Καθηγητής αποκαλύπτει: Η ανθρωπότητα σε 20 χρόνια θα ανακαλύψει κόσμους όπου ζουν εξωγήινοι

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ