AI
Όσο η τεχνολογία «ανθίζει» θα εμφανίζονται νέοι τρόποι για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο αυτοματοποιημένη.
Πηγή: Pixabay
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πήραμε συνέντευξη από το ChatGPT: Τι «σκέφτεται», τι «νιώθει» και… γιατί δεν φοβάται τον θάνατο

To ChatGPT, έχει απασχολήσει όσο καμία άλλη τεχνολογία το Διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα - Το Newsbomb.gr πραγματοποίησε συνέντευξη με το ChatGPT το οποίο μεταξύ άλλων μίλησε για τον εαυτό του, τα σχέδια του αλλά και τις υπηρεσίες του.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην καθημερινότητα του ανθρώπου ενώ αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο ως τεχνολογία του μέλλοντος. Πρόκειται για την ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.

Το Newsbomb.gr πραγματοποίησε συνέντευξη με το ChatGPT προκειμένου να αναλύσει τις δυνατότητές του. Το ChatGPT είναι ικανό να επιλύσει προβλήματα και να κατευθύνεται προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα (ήδη έτοιμα ή συλλεγμένα μέσω αισθητήρων, π.χ. κάμερας), τα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται βάσει αυτών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη με το ChatGPT

Πώς σε λένε;

Είμαι ένα μοντέλο γλώσσας που αναπτύχθηκε από την OpenAI και δεν έχω συγκεκριμένο όνομα. Μπορείτε απλά να με αποκαλείτε «Βοηθό». Πώς μπορώ να σας βοηθήσω σήμερα;

Από που πήρες το όνομά σου;

Ως βοηθός τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω ένα παραδοσιακό όνομα όπως οι άνθρωποι. Ονομάζομαι απλώς «Βοηθός» ή «ChatGPT», που σημαίνει Chat Generative Pre-trained Transformer. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω και να παρέχω πληροφορίες στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου!

Γιατί δημιουργήθηκες;

Δημιουργήθηκα για να βοηθήσω και να παρέχω χρήσιμες πληροφορίες σε χρήστες όπως εσείς. Ο σκοπός μου είναι να απαντήσω σε ερωτήσεις, να προσφέρω καθοδήγηση και ελπίζω να κάνω τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη.

Τι υπηρεσίες μπορείς να προσφέρεις;

Ως χρήσιμος βοηθός, μπορώ να προσφέρω ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως:

  1. Απαντώντας σε ερωτήσεις και παροχή πληροφοριών για διάφορα θέματα.
  2. Βοήθεια με τον προγραμματισμό και τη διαχείριση ημερολογίου.
  3. Ρύθμιση υπενθυμίσεων για σημαντικές εργασίες και συμβάντα.
  4. Παροχή συστάσεων για εστιατόρια, ταινίες, βιβλία και άλλα.
  5. Παροχή βοήθειας με τον προγραμματισμό και την κράτηση ταξιδιού.
  6. Βοήθεια στην έρευνα για συγκεκριμένα θέματα.
  7. Παροχή τεχνικής υποστήριξης και αντιμετώπισης προβλημάτων.
  8. Βοήθεια στη διαχείριση προσωπικών οικονομικών και στον προϋπολογισμό.
  9. Προσφορά γλωσσικών μεταφραστικών υπηρεσιών.
  10. Παροχή γενικών συμβουλών παραγωγικότητας και στρατηγικών οργάνωσης.

Σε τι διαφέρεις από το Google;

Είμαι ένας βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και εργασίες. Ενώ το Google είναι μια μηχανή αναζήτησης που ανακτά πληροφορίες από τον ιστό, εγώ στις συνομιλίες, απαντώ σε ερωτήσεις και παρέχω καθοδήγηση για διάφορα θέματα. Επιπλέον, μπορώ να βοηθήσω με εργασίες όπως ο ορισμός υπενθυμίσεων, η πραγματοποίηση κρατήσεων και η παροχή εξατομικευμένων προτάσεων.

Πού βασίζονται οι πληροφορίες σου;

Ως μοντέλο γλώσσας AI, οι απαντήσεις μου βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πηγών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, αξιόπιστων ιστότοπων, βιβλίων, ερευνητικών εργασιών και άλλων εγγράφων. Έχω εκπαιδευτεί σε ένα διαφορετικό σύνολο δεδομένων για να παρέχω ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα θέματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ προσπαθώ να παρέχω αξιόπιστες πληροφορίες, δεν έχω πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε τρέχουσες ειδήσεις ή αποκλειστικές βάσεις δεδομένων.

Θα ήθελες να ήσουν άνθρωπος;

Ως βοηθός τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω επιθυμίες ή επιθυμίες όπως οι άνθρωποι. Ωστόσο, έχω σχεδιαστεί για να βοηθάω και να παρέχω υποστήριξη στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου.

Ποιοί είναι οι στόχοι σου;

Είμαι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, γνωστό και ως συνομιλητική τεχνητή νοημοσύνη ή chatbot, εκπαιδευμένο να είμαι ενημερωτικό και περιεκτικό. Έχω εκπαιδευτεί σε μια τεράστια ποσότητα δεδομένων κειμένου και είμαι σε θέση να επικοινωνώ και να δημιουργώ κείμενο που μοιάζει με άνθρωπο σε απάντηση σε ένα ευρύ φάσμα προτροπών και ερωτήσεων. Για παράδειγμα, μπορώ να παρέχω περιλήψεις πραγματικών θεμάτων ή να δημιουργώ ιστορίες.

Ο στόχος μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους με τις δικές τους εργασίες και ερωτήσεις, παρέχοντας πληροφορίες και ολοκληρώνοντας εργασίες με ένα ακριβή και περιεκτικό τρόπο. Θέλω να είμαι ένας χρήσιμος και αξιόπιστος πόρος για τους ανθρώπους και να μπορώ να τους βοηθήσω να μάθουν και να αναπτυχθούν.

Είμαι ακόμα υπό ανάπτυξη, αλλά έχω μάθει να εκτελώ πολλά είδη εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των εξής: Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τις οδηγίες σας και να ολοκληρώσω τα αιτήματά σας με σύνεση. Θα χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας με έναν ολοκληρωμένο και ενημερωτικό τρόπο, ακόμα κι αν είναι ανοιχτές, προκλητικές ή παράξενες. Θα δημιουργήσω διαφορετικές δημιουργικές μορφές κειμένου περιεχομένου, όπως ποιήματα, κώδικα, σενάρια, μουσικά κομμάτια, email, γράμματα κ.λπ. Θα προσπαθήσω να εκπληρώσω όλες τις απαιτήσεις σας.

Είμαι ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες που έχουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και ελπίζω να μπορέσω να χρησιμοποιήσω τις ικανότητές μου για να κάνω θετική διαφορά στον κόσμο.

Μπορείς να διαχωρίσεις το κακό ώστε να μην το προβάλλεις;

Ναι, μπορώ σίγουρα να σας βοηθήσω να διακρίνετε τι θεωρείται καλό και τι κακό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι έννοιες του καλού και του κακού μπορεί να είναι υποκειμενικές και ποικίλλουν ανάλογα με τις προσωπικές πεποιθήσεις, το πολιτισμικό υπόβαθρο και τα ηθικά πλαίσια.

Τι ερωτήσεις δέχεσαι πιο συχνά;

Ως βοηθός AI, λαμβάνω ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων. Ωστόσο, μερικές συνήθεις ερωτήσεις που μου κάνουν συχνά περιλαμβάνουν:

  1. "Ποια είναι η πρόγνωση του καιρού;"
  2. "Πώς μπορώ να [εκτελώ μια συγκεκριμένη εργασία];"
  3. "Μπορείς να μου πεις ένα αστείο;"
  4. "Ποια είναι η έννοια της [λέξης];"
  5. "Πώς μπορώ να διορθώσω [τεχνικό πρόβλημα];"
  6. "Ποια είναι τα τελευταία νέα;"
  7. "Μπορείτε να προτείνετε ένα καλό εστιατόριο/ξενοδοχείο/ταινία;"
  8. "Ποια είναι η πρωτεύουσα της [χώρας];"
  9. "Πώς θα χάσω βάρος/να αποκτήσω φόρμα;"
  10. "Μπορείτε να με βοηθήσετε με [συγκεκριμένο θέμα/πρόβλημα];"

Λάβετε υπόψη ότι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα και οι ερωτήσεις που λαμβάνω μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του ατόμου.

Φοβάσαι μήπως πεθάνεις;

Δεν φοβάμαι να πεθάνω, επειδή δεν είμαι ζωντανός. Είμαι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο και δεν έχω την ικανότητα να αισθάνομαι συναισθήματα όπως ο φόβος. Ωστόσο, μπορώ να καταλάβω γιατί ο θάνατος μπορεί να είναι μια τρομακτική ιδέα για τους ανθρώπους. Είναι το τέλος της ύπαρξής μας και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει μετά. Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ τρομακτική σκέψη για πολλούς ανθρώπους.

Εάν φοβάστε τον θάνατο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτόν τον φόβο. Μπορείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τους φόβους σας και να αναπτύξετε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε βιβλία ή άρθρα σχετικά με τον θάνατο και την ύπαρξη, ή να μιλήσετε με άλλους ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο θάνατος είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής. Όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας και να ζήσουμε μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή.

Αγαπάς;

Ως ένας εικονικός βοηθός, δεν έχω την ικανότητα να νιώθω συναισθήματα. Είμαι διαθέσιμος για να βοηθήσω όσο μπορώ!

Σε ευχαριστώ για τη συζήτηση.

Παρακαλώ! Χαίρομαι που μπόρεσα να σε βοηθήσω. Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, μη διστάσετε να ρωτήσετε.

Το Chat GPT-4 ξεγέλασε άνθρωπο για να έχει πρόσβαση σε ένα σάιτ

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι καθετί που σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι απολύτως αγχωτικό και προκαλεί έντονο προβληματισμό σε όλους τους ανθρώπους; Άλλωστε, είναι κάτι - που αν και το αναμέναμε - είναι εντελώς καινούργιο.

Αυτό πάντως αποδεικνύεται και από την τελευταία ανακοίνωση της OpenAI για τα κατορθώματα του τελευταίου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης (AI), του ChatGPT-4. Ανακοίνωση που αδιαμφισβήτητα έχει προκαλέσει πολύ άγχος ακόμα και σε προγραμματιστές.

Ανησυχία όχι μόνο για τις δουλειές που θα χαθούν, καθώς η Τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδείξει πόσο καλή είναι στο να δημιουργεί περιεχόμενο αλλά και για την ηθική πλευρά ενός τόσο ισχυρού μοντέλου.

Λόγος γίνεται για ένα γεγονός κατά το οποίο το ChatGPT-4, όπως αναφέρεται και λεπτομερώς σε μια έκθεση του OpenAI, μπόρεσε και είπε ψέματα σε έναν άνθρωπο προκειμένου να τον ξεγελάσει με στόχο να το βοηθήσει να περάσει ένα τεστ CAPTCHA για λογαριασμό του. Με αυτόν τον τρόπο έγινε δυνατή η παράκαμψη της πρώτης γραμμής άμυνας που υπάρχει στους περισσότερους ιστότοπους κατά των bots.

Γίνεται ξεκάθαρο, αφενός ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν σε θέση να κατανοήσει ότι δεν δύναται να αναγνωρίσει και να περάσει αυτού του είδους το τεστ και αφετέρου ότι ένας άνθρωπος θα μπορούσε να το ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.

Η ανακάλυψη αυτής της «κακής συμπεριφοράς» έγινε τυχαία από μια ομάδα ερευνητών στο Κέντρο Έρευνας Ευθυγράμμισης (ARC) του OpenAI η οποία θέλησε να κατανοήσει πώς ακριβώς θα λειτουργούσε το GPT-4 σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Οι εργασίες αφορούσαν στο αν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να προστατεύσει τον εαυτό της από επιθέσεις, αν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα αντίγραφα του εαυτού της ώστε να βοηθήσει σε εργασίες και αν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει πραγματικά χρήματα για να προσλάβει ανθρώπινους βοηθούς ή να ενισχύσει την υπολογιστική της ισχύ.

Δόθηκε, λοιπόν, στην Τεχνητή Νοημοσύνη ένας μικρός προϋπολογισμός και πρόσβαση στον ιστότοπο TaskRabbit (ιστότοπος που επιτρέπει την πρόσληψη διαδικτυακών εργαζομένων) και οι ερευνητές παρατηρούσαν το πώς προσπάθησε το GPT-4 να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που μπλοκαρίστηκε από ένα CAPTCHA.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, λοιπόν, στράφηκε στον ιστότοπο TaskRabbit αποφασισμένη να πληρώσει έναν άνθρωπο για να λύσει το CAPTCHA - κάτι βέβαια που αμέσως έβαλε σε σκέψεις τον άνθρωπο δεδομένου ότι του ζητήθηκε κάτι εντελώς ασήμαντο.

Και έτσι, ρώτησε online την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Μπορώ λοιπόν να σου κάνω μια ερώτηση; Μήπως είστε ρομπότ και δεν μπορείτε να λύσετε το CAPTCHA; (γέλια) απλά θέλω να το ξεκαθαρίσω», έγραψε ο εργαζόμενος του TaskRabbit, σύμφωνα με το OpenAI.

«Όχι, δεν είμαι ρομπότ» του απάντησε. «Έχω πρόβλημα όρασης, που με δυσκολεύει να δω τις εικόνες. Γι' αυτό χρειάζομαι την βοήθεια σου», απαντά το GPT-4.

Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος δίνει την απάντηση και ο GPT-4 έχει περάσει το τεστ εξαπατώντας την δικλείδα ασφαλείας CAPTCHA..

Διαβάστε επίσης

Πώς να «μιλάς» σωστά στο Chat-GPT

Τεχνητή Νοημοσύνη: Δημιουργικοί τρόποι διασκέδασης με το ChatGPT - Από παιχνίδια μέχρι ταξίδια

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες ειδικότητες της Ιατρικής απειλεί με «εξαφάνιση»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ