ΚΟΣΜΟΣ

Watergate: Οι ρεπόρτερ που αποκάλυψαν το σκάνδαλο «στήνουν στον τοίχο» την Τεχνητή Νοημοσύνη

Mπερνστάιν και Γουντγουορντ, την εποχή του Watergate
Mπερνστάιν και Γουντγουορντ, την εποχή του Watergate
Α.Ρ

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που έφεραν στο φως το σκάνδαλο Watergate προειδοποίησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μια «τεράστια δύναμη» που δημιουργεί προκλήσεις για το μέλλον της δημοσιογραφίας.

Ο Καρλ Μπέρνστάιν και ο συνάδελφός του Μπομπ Γούντγουορντ ήταν οι δημοσιογράφοι στο επίκεντρο του σκανδάλου Watergate και της πτώσης του προέδρου Nίξον το 1972. Σε συνέντευξή τους στον Amol Rajan του BBC, μίλησαν για το σκάνδαλο, την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και την κατάσταση των ΗΠΑ και του κόσμου σήμερα, ενώ αναφέρθηκαν στην πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)

Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει πυροδοτήσει φόβους για την απώλεια θέσεων εργασίας, την ιδιωτικότητα και τη δυνατότητα κυκλοφορίας παραπλανητικών πληροφοριών. «Πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αληθινό σε αντίθεση με αυτό που είναι ψευδές. Ο Τύπος είναι το βασικό στοιχείο για να μπορέσει να το πετύχει αυτό μια κοινότητα» είπε ο Μπερνστάιν. Ερωτηθείς γιατί κάποιος πρέπει να γίνει ρεπόρτερ σήμερα, είπε για να βρει «την καλύτερη δυνατή εκδοχή της αλήθειας».

Το πρόγραμμα Chat GPT, το οποίο χρησιμοποιεί AI, χρησιμοποιήθηκε ευρέως τον περασμένο χρόνο και ο Rajan διάβασε στους δύο βετεράνους Αμερικανούς δημοσιογράφους ένα απόσπασμα που είχε δημιουργήσει το «εργαλείο». Συνόψιζε εν συντομία ποιοι ήταν και έλεγε οτι η δουλειά τους «είχε εμπνεύσει μια νέα γενιά δημοσιογράφων και είχε δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο για το ερευνητικό ρεπορτάζ». Ο Μπερνστάιν είπε ότι δεν τον έλκυε το απόσπασμα και το περιέγραψε ως «ένα κράμα πραγμάτων που έχουν γραφτεί για εμάς».

Αναγνώρισε μέρος του από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που χρησιμοποιήθηκε για μία διάσκεψη που είχαν παρακολουθήσει. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τα πρώτα στάδια της τεχνητής νοημοσύνης, είπε: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεράστια δύναμη με την οποία θα πρέπει να αναμετρηθούμε σε αυτόν τον κόσμο».

Μιλώντας για τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης, ο Γούντγουορντ είπε: «Μπορώ να τηλεφωνήσω στο Πεντάγωνο και να πω: «Θα ήθελα να μιλήσω με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον κορυφαίο στρατιωτικό και είτε πρόκειται να μου μιλήσει είτε όχι. Η AI δεν μπορεί να το κάνει αυτό». Η ιστορία των δύο δημοσιογράφων για το Watergate ξεκίνησε με τους δύο ρεπόρτερ να ασκούν παραδοσιακή δημοσιογραφία και να χτυπούν πόρτες και τελείωσε με την αποκάλυψη του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Νίξον.

Οι δύο ρεπόρτερ είναι σημείο αναφοράς στη δημοσιογραφία των ΗΠΑ για το βραβευμένο ρεπορτάζ τους και το βιβλίο τους για το Watergate διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη στo φιλμ «Όλοι Οι Άνθρωποι Του Προέδρου». Η ταινία κυκλοφόρησε το 1976 και πρωταγωνίστησε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Γουντγουορντ και ο Ντάστιν Χόφμαν ως Μπερνστάϊν.

Ο Μπέρνσταϊν έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ των δραματικών γεγονότων γύρω από την παραίτηση του προέδρου Νίξον και εκείνων γύρω στο τέλος της θητείας του Προέδρου Τραμπ. «Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα το βλέπαμε με άλλον πρόεδρο. Συνέβη ακόμη περισσότερο και ακόμη πιο επικίνδυνα με τον Τραμπ» είπε. Φέτος, το Fox News του Ρούπερτ Μέρντοχ πλήρωσε σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια για το ρεπορτάζ του για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Μέρντοχ είναι ιδιοκτήτης πολλών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Times, της Sun και της Wall Street Journal, καθώς και του Fox News. Ο Μπερνστάιν και ο Γουντγουορντ εργάζονταν στην Washington Post. Ερωτηθείς για τον Μέρντοχ, ο Μπέρνσταϊν είπε: «Αντί να τον θυμούνται για τη φαντασία του και για το τι έκανε για τον κινηματογράφο, με την αλλαγή τηλεοπτικών εκπομπών όπως το South Park, όλα αυτά επισκιάστηκαν από την προώθηση, την ενθάρρυνση και την αποδοχή μιας κουλτούρας αναλήθειας που υπήρξε το χαρακτηριστικό της δημοσιογραφίας του. Νομίζω ότι η κληρονομιά του θα είναι κακή»

Ο Γούντγουορντ έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ άλλων για τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Ντόναλντ Τραμπ και τη CIA. Ο Μπερνστάιν, συγγραφέας και ο ίδιος πέντε βιβλίων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, είναι τακτική φωνή στα ειδησεογραφικά προγράμματα των ΗΠΑ.

Πηγή:BBC