ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πιθανότητες για εξωγήινη ζωή γύρω από δυαδικούς αστέρες

Πιθανότητες για εξωγήινη ζωή γύρω από δυαδικούς αστέρες

Η παρατήρηση δύο άστρων σε αμοιβαία τροχιά γύρω από έναν δυαδικό αστέρα από αστρονόμους στο Σαν Ντιέγκο αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει εξωγήινη ζωή.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι πως όταν δύο αστέρες περιστρέφονται μαζί γύρω από ένα κέντρο βαρύτητας, μπορεί να περιστρέφονται ταυτόχρονα γύρω τους πολλοί πλανήτες.

Συγκεκριμένα, αστρονόμοι του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια κατάφεραν να παρατηρήσουν πλανήτες -δύο, ίσως και τρεις- γύρω από το Κέπλερ-47, ένα άστρο με μέγεθος ίσο με αυτό του Ηλίου, το οποίο συνδέεται με ένα άλλο άστρο τρεις φορές μικρότερο. Αυτοί οι δύο νέοι πλανήτες έχουν το μέγεθος του Ποσειδώνα και αποτελούνται από αέρια.

Εκτός από την ανακάλυψη αυτή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο πιο απομακρυσμένος από τους δύο πλανήτες βρίσκεται μέσα στην «κατοικήσιμη ζώνη» αυτού του πλανητικού συστήματος: ούτε υπερβολικά κοντά ούτε υπερβολικά μακριά από τους αστέρες, σε μια περιοχή όπου η ζωή θα μπορούσε να υπάρξει.

«Τα μισά από τα άστρα που βλέπετε τη νύχτα στον ουρανό είναι δυαδικοί αστέρες», δήλωσε ο Ζερόμ Ορόζ, αστρονόμος στο Σαν Ντιέγκο. Συνεπώς «το γεγονός ότι μπορούμε να βρούμε πλανήτες στις κατοικήσιμες ζώνες τους σημαίνει πως υπάρχουν πολλά περισσότερα μέρη» που μπορεί εν δυνάμει να υπάρχει εξωγήινη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Υπερσυντηρητικό το κυβερνητικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικάνων

Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 100.000 ανέργους

Ειδικά μισθολόγια: Προς εξαίρεση 6 κατηγορίες ενστόλων

Ροή Ειδήσεων