Το Voyager 1 βγαίνει εκτός των ορίων του ηλιακού μας συστήματος

Το Voyager 1 βγαίνει εκτός των ορίων του ηλιακού μας συστήματος

Εκτός του ηλιακού μας συστήματος κατευθύνεται το μη επανδρωμένο διαπλανητικό διαστημόπλοιο της NASA, Βόγιατζερ 1, καθώς έχει πλησιάσει μια «μαγνητική οδό» που οδηγεί στο διαστρικό χώρο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Βόγιατζερ 1 βρίσκεται σε μια περιοχή όπου οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου συνδέονται με μαγνητικές γραμμές του πεδίου του διαστρικού διαστήματος. Το φαινόμενο αυτό επιτρέπει στα υψηλής ενέργειας σωματίδια από μακρινές σουπερνόβα εκρήξεις να εισέρχονται στο ηλιακό μας σύστημα, ενώ στα λιγότερο ενεργητικά ηλιακά σωματίδια να εξέρχονται.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν σε πόσο χρόνο το διερευνητικό σκάφος θα διασχίσει τη «μαγνητική οδό», αλλά πιστεύουν ότι είναι το τελευταίο επίπεδο ενός πολυσύνθετου ορίου μεταξύ της περιοχής του διαστήματος που επηρεάζεται από τον Ήλιο και του διαστρικού διαστήματος.

«Πιστεύουμε ότι ίσως χρειαστούν μερικοί μήνες έως δύο χρόνια», δήλωσε ο Εντ Στόουν, υπεύθυνος για το πρόγραμμα Βόγιατζερ.

Το διερευνητικό διαστημικό σκάφος, το οποίο απογειώθηκε 35 χρόνια πριν, με στόχο να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τους μακρινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, απέχει περίπου 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Από αυτή την απόσταση, απαιτούνται 17 ώρες ώστε τα ραδιοσήματα, τα οποία ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, να φτάσουν στον πλανήτη μας. Η ταχύτητα του φωτός είναι κατά προσέγγιση 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το Βόγιατζερ 1 θα είναι η πρώτη κατασκευή που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο, η οποία θα βγει εκτός του ηλιακού συστήματος.